Khartoem laat menselijke kant zien

,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Tekening van brandende huizen Darfoer (foto:flickr/futureatlas.com)

De regering van Soedan heeft laten weten dat er tijdens de kerstdagen minder nadruk zal worden gelegd op massamoorden en groepsverkrachtingen in het westen van het land. Er zullen de komende week minder dorpen worden platgebrand in Darfoer en de gewelddadige aanvallen op vluchtelingenkampen worden tot een minimum beperkt. Hiermee hoopt het regime haar imago weer wat op te vijzelen. Plaatselijke militieleden hebben verheugd gereageerd.

President Al-Bashir zegt dat hij hoopt dat de rest van de wereld hiermee de menselijke kant van zijn regime zal zien. Hij sprak: ?Darfoer is niet onze meest ontwikkelde regio. We zijn ons bewust van de problemen van de plaatselijke bevolking. We hopen dat de mensen daar een gezellige tijd met hun familie kunnen hebben, nu we de bombardementen op hun huizen hebben beperkt en martelingen wat minder vaak voorkomen.?

De Afrikaanse milities, die al jaren vergeefs proberen om de plaatselijke bevolking te beschermen tegen aanvallen van de arabische Janjaweed, verwelkomen het initiatief van de regering. Wel plaatsen de strijders een aantal kanttekeningen. Kwame Mpufu, militielid ter plaatse: ?In Khartoem [de hoofdstad – red.] hebben ze heel veel kerstbomen. Wij zouden ook graag een kerstboom willen, met versiering en kransjes. Zo lang deze eis niet wordt ingewilligd, blijft het onrustig in Darfoer.?

Reacties zijn uitgeschakeld