Kerstwens: Nederlandse Patriots naar Oekraïne

Foto: @USArmy (cc)
Serie: Dossier:

De kans is groot dat op het moment dat dit stukje online komt het weer raketten regent in Oekraïne (schrijf ik op 24 december). Het is tenslotte kerst en dat zal Poetin als een mooie gelegenheid zien om mensen die zich niet laten knechten stuk te maken.

Nu is er ook iets moois gebeurd deze week. Zelensky bezocht de V.S., sprak het congres toe, en kreeg de toezegging voor een Amerikaans Patriot-systeem. Eerst training en dan levering. Te laat, zoals het westen de hele oorlog door te laat alsnog de goede wapens levert, die het eerder niet durfde te leveren. Maar toch. Patriots zijn een welkome aanvulling op het luchtafweergeschut, dat het luchtruim van Oekraïne tot het best bewaakte van de wereld zal maken.

Maar met één patriotsysteem kom je er niet in een land zo groot als Oekraïne. En dan komt Nederland in beeld. Want nu Biden zijn fiat heeft gegeven en de V.S. Patriots gaan leveren, kunnen andere landen die dat systeem gebruiken dat ook. Dus we hebben nu, ondanks onze uitgeklede krijgsmacht, zowaar de mogelijkheid te laten zien dat we als klein land groot kunnen zijn. Door Oekraïne één van de beste kerstcadeaus te geven die het land zich op dit moment kan indenken: meer bescherming door een tweede batterij Patriots.

Daarmee laten we zien dat ook Europa z’n steentje wil bijdragen. Bovendien kunnen we na zo’n grote bijdrage, in de schijnwerper die dan even op ons gericht is, anderen met recht oproepen ook zwaardere wapens te leveren. Leopard tanks bijvoorbeeld, die Duitsland kan, maar niet wil leveren. Terwijl ze ook in Spanje klaarstaan. En vliegtuigen, die nodig zijn om het Oekraïense  luchtruim te controleren en bezet gebied te bevrijden. Ze worden vast een keer geleverd, maar vooralsnog houden onze ‘leiders’ elkaar weifelachtig voor dat Poetin dan boos zal worden.

Laten wij dan toch proberen om één keer groot te zijn.

Reacties (9)

#1 Bolke

Kan niet, het Nederlandse patriot systeem is een integraal onderdeel van het NAVO luchtverdediging systeem voor Europa, als Nederland de hare weg zou geven (wat Nederland trouwens helemaal niet unilateraal kan en mag beslissen dan slaat dat een enorm gat in de luchtverdediging capaciteiten van de NAVO in (west) Europa.

En daar komt nog eens bij dat de batterij op dit moment is ingezet in Slowakije om de oost flank van de NAVO te verdedigen.

En met 3 miljoen euro per raket wordt het een dure grap als Rusland Oekraine blijft bestoken met drones van 60.000 euro.

  • Volgende discussie
#1.1 beugwant - Reactie op #1

Als ze/we nou eens in Limburg dat vliegveld sluiten, gaat dat 120 miljoen aan onderhoud schelen: Dan hebben de boeren en bouwers weer stikstofruimte en Zelensky heeft zijn eerste veertig raketten. Schiphol gaat dan wel voor vier miljoen het schip in, maar dat zal mij aan m’n hol roesten.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Bolke - Reactie op #1.1
#1.3 Co Stuifbergen - Reactie op #1

Dank voor de toelichting!

Ik zou het fijn vinden als de NAVO zou besluiten om Oekraine te helpen, door onze Patriots in te zetten.

Of denken de NAVO-partners dat Rusland het aandurft om dan raketten op west-europa af te schieten?
(ik geef toe dat het een enge gedachte is).

  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.4 Bolke - Reactie op #1.3

Dat gaat de NAVO niet doen, enkel Nederland, Duitsland, Griekenland en Spanje hebben überhaupt patriot systemen van de Europese leden van de NAVO.

Ik ben niet zo bang voor door Rusland afgevuurde raketten op westerse landen, ik ben eerder bang voor het feit dat er voor Putin het zelfde gaat doen, bijv. geavanceerde wapens / technologie leveren aan landen die ons niet zo lief vinden en dat die die wapens tegens ons gaan gebruiken.
Wat als Putin besluit om ICBM technologie met bijv Iran te gaan delen, dan zullen we die Patriots zelf heel hard nodig gaan hebben om ons luchtruim veilig te houden.

#1.5 Ad van der Stok - Reactie op #1

We hebben meerdere systemen. Volgens de wiki van defensie 4, waarvan 3 operationeel. Aangezien artikel 5 ons beste luchtafweersysteem is, lijkt me dat 1 systeem best naar Oekraïne kan. En ja, die raketten zijn duur, dus drones kunnen beter neergeschoten worden door lichtere luchtafweer, idealiter de Duitse Gepards waar Oekraïne er enkele tientallen van heeft ontvangen en die daar bijzonder goed in schijnen te zijn.

Maar het leveren van die Patriots is meer dan luchtdefensie. Het gaat erom dat Europa bereid is serieus mee te gaan in het garanderen van de Europese veiligheid. Een no-brainer zou je zeggen, maar met name Duitsland en Frankrijk vinden dat toch bijzonder ingewikkeld. Hoe kleiner het Russische militaire apparaat – daar is het Oekraïense leger druk mee bezig en Patriots helpen daar defensief bij – hoe groter onze veiligheid.

  • Vorige reactie op #1
#1.6 Bolke - Reactie op #1.5

We hebben meerdere systemen. Volgens de wiki van defensie 4, waarvan 3 operationeel. Aangezien artikel 5 ons beste luchtafweersysteem is, lijkt me dat 1 systeem best naar Oekraïne kan.

Ja en nee want 4 is het absolute minimum voor defensie, namelijk 1 x ingezet, 1 x in opleiding voor inzet en 1 x in onderhoud na inzet, de 4de staat in een mobilisatie complex voor noodgevallen mocht er 1 permanent uitgeschakeld worden.

Voor de mensen die het niet weten maar als defensie 1 eenheid uitzend dan zijn er nog 2 nodig om die inzet te kunnen volhouden, dat geld voor personeel en materieel, dus een patriot weggeven is simpelweg geen optie (en nogmaals, Nederland mag en kan dat niet eens unilateraal beslissen, daar beslist de gehele NAVO en de VS over mee, er is namelijk specifiek toestemming van de VS nodig voor export van een patriot systeem.

Hoe kleiner het Russische militaire apparaat – daar is het Oekraïense leger druk mee bezig en Patriots helpen daar defensief bij – hoe groter onze veiligheid.

Schijnveiligheid, dat is namelijk ook maar tijdelijk, ook na deze oorlog is Rusland er nog steeds en zijn ze nog steeds in staat om hun leger opnieuw op te bouwen, tenzij je een voorstander bent van een preventieve nucleaire aanval.

#1.7 Hans Custers - Reactie op #1.6

dat is namelijk ook maar tijdelijk

De levensduur van die wapensystemen is ook maar tijdelijk. Je zou toch denken dat we dat soort spul kopen om het ook echt in te zetten als dat een keer nut zou kunnen hebben. En natuurlijk kun je altijd weer nieuwe kopen, dus het is niet zo dat je tot in alle eeuwigheid niks meer hebt als zo’n systeem wordt gebruikt.

Of misschien zit er over ruim twee jaar weer een handlanger van Poetin in het Witte Huis, die geheime informatie over de software van die systemen doorgeeft aan de KGB, waardoor ze volledig onbruikbaar worden. Heb je helemaal nooit iets aan die dingen gehad. Je weet het maar nooit.

Met dit soort gezwets toon je vooral je gebrek aan goede argumenten aan.

#2 Youri Pachakovitsj

Ach…als de wapenindustrie maar blij is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie