Katholieke kerk hanteert wereldwijde mediastrategie

ANALYSE - De katholieke kerk wordt nu al jarenlang geconfronteerd met niet aflatende beschuldigingen van seksueel misbruik. Inmiddels lijkt de Kerk een nieuwe, wereldwijde mediastrategie bedacht te hebben om met deze aanslag op haar reputatie om te gaan: ‘Anderen doen het ook!’

Onlangs werd bekend dat de Australische regering een groot onderzoek gaat beginnen naar seksueel misbruik binnen religieuze organisaties, jeugdzorginstellingen en scholen. Ondanks de brede opzet van het onderzoek, was de directe aanleiding de beschuldiging van een hooggeplaatste Australische politiebeambte dat de katholieke kerk stelselmatig de wandaden van pedofiele priesters met de mantel der liefde bedekte.

De Australische bisschoppenconferentie verklaarde dat ze de brede onderzoekscommissie zou steunen, maar benadrukte vervolgens dat kindermisbruik ‘niet alleen in de katholieke kerk voorkomt.’

Kardinaal George Pell, de hoogstgeplaatste katholieke geestelijke in Australië, voegde hier het volgende aan toe:

Public opinion remains unconvinced that the Catholic church has dealt adequately with sexual abuse. Ongoing and at times one-sided media coverage has deepened this uncertainty.

Kortom: ‘Anderen deden het ook, maar dankzij “de media” worden alleen wij erop aangekeken.’

Het is opvallend dat toen de Commissie-Samson een maand geleden haar rapport over misbruik binnen de Nederlandse jeugdzorg openbaar maakte, het Bisdom Haarlem-Amsterdam op vrijwel identieke wijze reageerde als de Australische bisschoppen:

Met ontroering in haar stem bood de directeur van Jeugdzorg Nederland gisteren […] haar oprechte excuses aan voor dat wat kinderen in overheidsinstellingen op het gebied van seksueel misbruik is overkomen. Een mooi gebaar, maar steekt dit niet wat erg mager af tegen dat wat de verantwoordelijken binnen de R.K. Kerk twee jaar geleden over zich heen kregen?

En verder:

Samson merkte overigens op dat de jeugdzorg lang ‘verzuild’ georganiseerd was. De Kerk heeft van haar ‘mea culpa’ werk willen maken […] Het is dus niet alleen aan de overheid, maar ook aan onze protestantse, joodse en humanistische collega’s om dit voorbeeld te volgen […]

En zo zien we wederom dat de volgende twee punten naar voren worden gebracht:

1) De Kerk wordt harder aangepakt dan anderen.
2) Anderen doen/deden het ook!

Van de zelfbenoemde morele herders die samen de katholieke hiërarchie vormen mag toch wel een iets minder kinderachtige reactie worden verwacht. Wat zowel de Nederlandse als Australische bisschoppen bovendien voor het gemak vergeten is dat de katholieke kerk er zo’n beetje alles aan heeft gedaan om pedofiele priesters stelselmatig de hand boven het hoofd te houden – met als vanzelfsprekend gevolg dat zij hun misdadige praktijken elders konden voortzetten.

Ook in Australië? Ook in Australië:

the church had […] fail[ed] to report a single case of child sex abuse in more than 50 years.

Laat dat maar eens even bezinken.

Reacties (7)

#1 Anna

Heilige maagd Maria, wat zijn jullie op Sargasso toch genuanceerd, we hebben vandaag een regeringsverklaring ten gehore gekregen en jullie duiken gewoon onder in de Katholieke stinkfabrieken beweging. Is er nog iemand wakker daar?

 • Volgende discussie
#2 Niehielist

Over de Moslims durf je geen kwaad woord te schrijven, scheitbak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 HPax

Ik verfoei wat de RK de op sexueel heeft uitgespookt/uitspookt, en dit naar het zich laat aanzien niet locaal, incidenteel of tijdelijk, maar structureel, altijd.

Maar dan reactie 2.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Niehielist

@HPax. Wat is er met mijn reactie?

Ikzelf ben afkerig van het geloof. Maar ik kan niet tegen mensen die alsmaar tegen de kerk aanschoppen, wat tioch ons culturele erfgoed is, maar die ondertussen de misdaden van de Islam bagatelliseren en struisvogeliseren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 benjbenj

Een van de reaguurders hierboven heeft ook al last van het ‘anderen doen het ook/zijn erger’-reflex.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 FiFa

Als de kerk het argument ‘Anderen deden het ook’ gebruiken dan zal dat ongetwijfeld de aanzet zijn om meer misdaden te plegen. Wij, simpele idioten, kunnen dan ook gaan zeggen: ja maar de kerk doet het ook dus het kan!
Oplossing: kerk verbieden omdat ze aanzetten tot misdaad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Inkwith Barubador

Het grote verschil tussen “de anderen” en de RK-kerk is dat die anderen hun voorgangers niet een onnatuurlijke sexuele onthouding afdwingen.

In vroegere jaren werden sociaal ongewenste varianten (zoals homo’s en pedo’s) afgevoerd via de priesteroptie, waarvan gehoopt werd dat ze zo seksueel onschadelijk werden gemaakt. Met desastreuse gevolgen.

 • Vorige discussie