Katholiek Nieuwsblad schoffeert Jeanine Hennis

Dubieuze voorvrouwe van blad dat niemand leest spreekt in tongen. Hoofdredacteur Mariska Orbán de Haas neemt het in het Katholiek Nieuwsblad op voor de dubieuze ‘hulpbisschop’ De Jong, die onlangs brieven verzond met plastic poppetjes die embryo’s moesten voorstellen: een onsmakelijke actie tegen abortussen. Één van de ontvangers was VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Mariska Orbán-de Haas valt het Tweede Kamerlid nu dusdanig aan, dat het tijd wordt om eens een kersenvlaai op te sturen.

‘Beste mevrouw Hennis-Plasschaert, lieve Jeanine. Het krijgen van kinderen is voor de meeste vrouwen het allermooiste, meest intense dat bestaat. Wat heerlijk is het zwanger te raken. Het onwerkelijke, mystieke gevoel dat in je buik een nieuw leven is begonnen. Wat is het dan hartverscheurend, onbeschrijflijk pijnlijk als je zoiets dierbaars verliest. Zo oneerlijk als het kleine hartje van je eigen kindje zomaar stopt met kloppen. Als alle dromen, de hoop, het verlangen abrupt eindigen.

Ook ik ben ooit zo vreselijk teleurgesteld. Een enorme kersenvlaai lag in de auto te wachten om het goede nieuws feestelijk aan de opa’s en oma’s te vertellen, toen ik het slechte bericht in het ziekenhuis vernam. Ook ik slik nog weleens als ik een pasgeboren baby in de handen van een trotse moeder zie. En ik begrijp jouw pijn bij het zien van een plastic foetus; het bewijs hoe uw ongeboren kindje eruit zou hebben gezien.’

Ik stel voor dat wij een digitaal weesgegroetje doen. Is dat wierook of de server?

 1. 2

  En dat terwijl de katholieke kerk maar blijft rondbazuinen dat condooms gebruiken een zonde is, en ook niet helpt tegen aids. #balk in eigen oog

 2. 4

  De server van het KN heeft zojuist alle digitale weesgegroetjes verwijderd. Ik denk dat de weesgegroetjes dan maar per twitter bezorgd moeten worden.

 3. 6

  Wat een walgelijke brief heeft deze dame gestuurd zeg.

  Walgelijk, weerzinwekkend, achterlijk en zeer kwetsend.

  En het ergste is: ik vermoed dat ze zelf overtuigd is van haar goede bedoelingen.

 4. 7

  @5: kun je ergens nakijken of je bent ingeschreven bij een kerkgenootschap?

  Dat de kerken mijn persoonsgegevens krijgen van het GBA vind ik zeer kwalijk, maar dat betekent toch nog niet dat ze me als lid kunnen claimen?

 5. 10

  @ JW

  Uitschrijven? Of je nu als Katholiek of uit welk een iedere andere religieclub geboren bent, je bent voor het leven getekend. Raak je niet meer kwijt ook als je nooit meer naar de kerk gaat.

  Tis huilen met de pet op. In Friesland (het dichtstbekerkte stukje Europa) b.v. willen ze nu al die kerkjes die leegstaan slopen of omturnen tot woningen/ bedrijven/ disco/ buurthonk of anders. De mensen hebben geen houvast meer hè een wakend oog, geen leidraad en gemeenschapszin dolen thans rond zijn zoekende Van God Los…

  En daar spint dan zo’n muts als de Haas weer garen bij, tja…

 6. 12

  Wat is er aan feitelijke claims uit deze stilistisch kromme brief te halen? Vrij weinig:

  – “Het kost de Nederlandse samenleving 10 miljoen euro per jaar om deze dertigduizend baby’s te aborteren.”
  – “Het overgrote gedeelte [van vrouwen die abortus aanvragen] zijn bange, laagopgeleide, onzekere meisjes.”
  – “Daarbij komt nog eens dat veel van deze vrouwen van allochtone afkomst zijn.”
  – Bovendien trekt zij de motieven van vrouwen die abortus ondergaan in twijfel.

  Zullen we daar eens op ingaan? Dat levert misschien nog wat op ipv lukraak raaskallen. E.e.a. is vast eenvoudig te controleren?

 7. 14

  Een walgelijke brief inderdaad: In een open brief zo misbruik maken van de persoonlijke geschiedenis van de geadresseerde om je eigen punt te maken is beneden alle peil.

  Het Katholiek Nieuwsblad was ooit bedoeld als een blad voor alle katholieken, maar werd al snel het propagandablad van reactionair katholiek Nederland. De afgelopen jaren werd het ook in de katholieke kerk nauwelijks meer serieus genomen. Ik had de hoop dat deze nieuwe hoofdredacteur daar wat aan zou kunnen doen, maar als dit stuk de toon zet voor haar redacteurschap, laat ik dat abonnement nog maar even zitten.
  Bah.

 8. 15

  @5/7: Ben ik ook wel benieuwd naar. Mijn ouders hebben zichzelf en mij ook ooit uitgeschreven, maar of ze dat bij het Bisdom gedaan hebben?

 9. 18

  Het idee van de hulp Bisschop was goed. Goede voorbeelden moeten worden gevolgd. Dus ook een openbrief aan alle kerkleiders in Nederland, waarbij een foto van een sexueel misbruikt kindje wordt toegevoegd als ondersteuning van de ernst van de zaak

 10. 19

  @17 wel grappig dat ze meteen begint te huilen over de vrijheid van meningsuiting en anderen in hun waarde laten; niet bepaald kernwaarden van de gelovigen behept met zendingsdrang, zoals zij er eentje is.

  Bah.

 11. 20

  Al de negativiteit die over Mariska uitgestort wordt is schandalig en zeer onterecht. Ik ben blij dat deze jonge vrouw en moeder het opneemt voor de beschermwaardigheid van het menselijke leven.

  Ik vond de manier waarop Pauw en Witteman haar aanvielen, door telkens u op dezelfde zin te willen pakken, en niet in te willen gaan op de zaak, uiterst onprofesioneel. Ik twijfel dan ook ten zeerste hun zuivere intenties om haar uit te nodigen. Het heeft immers zeer de schijn dat zij haar enkel zwart willen maken.

  Als overtuigd katholiek sta ik 100% achter de mening van de R.K. Kerk inzake abortus. Ik vind dat de actie die u met Mgr. de Jong heeft gedaan dan ook zeer gepast. Het is zeer goed om op deze manier visueel te maken waar het over gaat. Op het moment volg ik een huwelijksvoorbereidngscursus waarin een hele zondagochtend van 9 t/m 2 werd besteed aan het verkondigen van de standpunten van de Kerk inzake abortus en anticonceptie. Het goede was dat zij een heel aantal medische doktoren lieten spreken, want dat toonde ook de wetenschappelijke kant van de zaak, als verduidelijking van de morele kant. Het beste vond ik een gynecoloog die videobeelden liet zien van een foetus van 10 weken. Later bleek het zijn eigen zoon te zijn. De bewegende beelden maakten nog meer impressie dan foto’s al doen. Je kon zien hoe de foetus zichzelf over zijn hoofd aaide. Geweldig. Hoe duidelijker we tonen waarover het echt gaat, des te duidelijker wordt het hoe barbaars abortus is.

 12. 21

  Beste mensen,

  Wat reageren Nederlanders toch onbeschoft en dus niet-inhoudelijk in zaken waarmee ze het niet eens zijn. Zeker wanneer het zaken de Rooms katholieke Kerk betrffende. U zou toch eens uw oog te kijk moeten leggen in landen als Duitland, Franrijk, Zweden e.d.
  Daarbij wordt, zoals in deze reactie, ook nog eens pertinente onzin verkocht.

  Groet,