1. 1

  Tsjah. Afgezien van de vele kritiek op de vorm van het filmpje, is de inhoud/lokatie ook een beetje jammer. Het verbinden van natuurgebieden gaat maar om een heel klein stukje over wildwissels en behelst vooral het aanleggen van corridors tussen verschillende natuurgebieden. Bovendien, waarom staat ie nou op de A50?! De situatie is daar misschien niet ideaal, maar er zijn daar wel al twee prachtige wildwissels (Terlet en Woeste Hoeve). De A50 lijkt me wel de laatste plek om in te investeren.

 2. 2

  De Ecologische HoofdStructuur bevat inderdaad het plan om natuurgebieden te koppelen, Wildwissels zijn maar een klein onderdeel er van.

  Het bevat ook de acquisitie van stukken grond door staatsbosbeheer. Deze plekken waar vaak al vele dieren leven (stukken prive-bos) worden vervolgens voor grote delen van het publiek afgesloten. Zeker de actieve recreant (mountainbikers, ruiters, “wildcrossers”) worden steeds meer geweerd uit die gebieden. Dit terwijl iedereen wordt opgeroepen om meer aan sport te doen (wat helemaal geen slechte zaak is).

  Keimpe Wieringa, sectorhoofd van de afdeling natuur en landelijk gebied van het Planbureau voor de Leefomgeving, vindt dat de bezuinigingen moeten worden aangegrepen door overheden en wetenschappers om de realisatie van de EHS, die officieel al twintig jaar loopt en nog duurt tot 2018, te evalueren. Volgens hem is de verbinding van natuurgebieden nog steeds de beste manier om het uitsterven van dieren- en plantensoorten in Nederland tegen te gaan. Natuur wordt echter ook in toenemende mate als recreatie- en economische factor gezien. Door die belangen op elkaar af te stemmen, kan de EHS volgens hem efficiënter tot stand worden gebracht. Ook onderzoeker Kees Hendriks van de Universiteit Wageningen pleit voor een evaluatie van het beleid.

  Bron: http://www.nd.nl/artikelen/2010/oktober/13/-gebruik-bezuiniging-natuur-voor-bezinning-


  Ik vind het helemaal niet zo erg als actieve recreant.

 3. 3

  Goed initiatief!

  @1 Mierenneuken zal ook steeds lastiger worden als we stoppen met het verbinden van natuurgebieden. Ik zou die petitie dus maar snel tekenen als ik jou was. ;)

 4. 4

  @2 Volgens mij heeft het afsluiten van steeds meer natuur voor actieve recreatie meer te maken met klagende bejaarden dan met de ecologische hoofdstructuur.

 5. 5

  @2 Het Oostvaarderswold, een van de projecten die niet door zou gaan als het aan Rutte ligt zal voor 75% toegankelijk worden voor recreanten.
  Het is zelfs de bedoeling dat grote delen buiten de paden toegankelijk worden.
  Het is dus zeker niet zo dat er steeds meer afgesloten wordt.
  En daarnaast, grond in privé-bezit, wil je mij nou vertellen dat dat in het algemeen openbaar toegankelijk is in Nederland?
  Van de boeren die nu op de plek van het Oostvaarderswold zitten mag je ‘een schot hagel in je kont’ verwachten als je je op hun land waagt.

 6. 8

  ..en alleen maar omdat GS vandaag suggereerde (loog) dat hij de weg opsprong? kijk goed wat ie nu precies doet en je ziet dat zelfs het toetergeluid eronder gemonteerd is.

 7. 9

  Als het niveau van de commentaren onder het filmpje tekenend is voor gemiddeld Nederland, dan zou een massale sterfte onder de bevolking een mooi begin zijn van de oplossing van alle problemen hier.