1. 3

  Ja gronikeur, is dat de bijna Brelse blik van Booba?. Je slaat op de plank en dat doet pijn. De text, ben erg mager met Frans, kende ik ietwat vanwege een Franse mede-vendange dame ( ai m’n rug) en dit stond in een van haar bewaarde en gekoesterde mails:

  “La vie c’est dur mais ici on s’en r’met, plus rien m’étonne jusqu’ici tout va bien.
  J’déconne, je sais changer, j’essaie, plus rien m’étonne jusqu’ici tout va bien.
  L’or et les tasses fréquentent peu de gens clean, plus rien m’étonne jusqu’ici tout va bien.
  Les grosses bastos négro, le crack, l’héroïne, plus rien m’étonne jusqu’ici tout va bien”

  De bal kan rollen, hoe weet ik niet maar hij beweegt :)

 2. 5

  Er was ooit es een rijzige integere Eerste Minister in Frankrijk, die heette Jospin.
  Hij leidde een centrumlinks kabinet.
  Het aller-allereerste wat hij deed op de alleereerste kabinetsvergadering, was zeggen: mijne dames en heren: het grootste probleem waar wij mee te kampen zullen hebben, hoort dit te zijn. Deed de gordijnen dicht en toonde deze film.
  Dat is nu 10 jaar geleden.

 3. 6

  Baise Moi was ook al zo’n film met een positeve blik op de Franse samenleving. Hoofdrolspeelster Karen Lancaume gaf het op en heeft afgelopen januari zelfmoord gepleegd.

  Mooi vakantieland toch?

  Zie net dat het nog verder uit de hand begint te lopen. In een nacht evenveel in de fik gestoken als de acht dagen ervoor. Zou het dan toch een echte revolutie worden of alleen een opmaat?

 4. 7

  ja, 900 auto’s, dat tikt lekker weg.
  Vanwege een hernia wa ik laat met plaatsen gisteren, maar hoorde op de Franse radio het uit de hand lopen tijdens het tekenen.
  tik tak tik tak.

 5. 8

  tik tak tik tak..u verraad uw geboorteland! Leukste scene is de dansende tandenborstels en dan dat silhouet van die dame en die gebaartjes (ken ze allemaal nog, heb ze ook op dvd).

 6. 11

  idd Hagel, helemaal.
  Larie, ik zou je aanraden deze film op welke manier dan ook te zien.
  Je blijft gegarandeerd een kwartier in je stoel achteraf.
  Een jood, mahgrebijn en zwarte -worstelend met elkaar geweten in een maatschappij dat er geen meer heeft.
  Wel opletten, (zo neurotsich ben ik wel) probeer de lange versie te zien, haalde onlangs een dvd in huis, en dat was een, euh, leerrijke ervaring. Je droom van een vrouw die op eigen initiatief naar de plastochirurg ging, met verminkt resultaat.

 7. 12

  Ik worstel met ambivalente gevoelens Crachàt, kijk momenteel met veel wijn, olijven en hapjes waar ik de naam niet van weet met buren, arabieren, naar de Algarijnse TV op de schotel in mijn tuin met besneeuwde bergtoppen verre, dansen ( wij ook) de toestanden in la France verdringend maar niet vergetend en dan denk ik waarom dan toch dat gedoe potverdrie..we zijn niet meer dan de Chimps waar ik zo veel van hou :)

  De film komt later, maar niet te heftig hoop ik, ben uitermate gevoelig in mijn ziel.

 8. 13

  De film is zeer heftig. La haine attire la haine. Voor een sfeerimpressie: men neme de prent van Crachat om naar te kijken en opene een ander venster voor het geluid seule: http://maupi.textamerica.com/?r=3228081

  Nutteloos feitje geajouteerd:
  ‘Hubert’ speelt momentueus in The Constant Gardner, aanklacht tegen vuile handen pharmaceutische industrie in 3e wereld.

 9. 14

  Whow, dank Mark! Krijg gelijk zin om er een animatie van te maken, met die track & tekening.
  De film is inderdaad zeer heftig, maar draaglijk. Al was het maar vanwege de verbluffende esthetische kracht en vondsten die erin zitten.
  Bij de clip hier ten gehore, zie je een DJ zich de vingers kraken, een dijk van een scratch neerzetten, en hij begint met deze mix -de camera vertrekt vanop z’n draaitafels en vliegt over de banlieu’s… Eén van de shots uit dit meesterwerk.

  De ervaring van het kijken mag dan al heftig zijn, erna ben je een begripvollere humaan.

  En tegenover Marks mooie tip durf ik slechts mijn weetje gooien, dat de regisseur van La Haine de wat slappe hoofpersoon Nino in ‘Fabuleux Poulin’ is…
  En dat de ‘Vince’, of ‘hij wie Larie niet van het netvlies krijgt’, gehuwd is met Monica Belluci (flauw) en dat ze samen in ‘Irreversible’ acteerden (iets minder flauw).

 10. 15

  @Crachat: Dat humane ben ik het mee eens. Kijkende naar de grimmigheid van de huidige rellen, is La Haine waarschijnlijk zelfs sprookjesachtig te noemen. Anders gezegd: zet het geluidsfragment op, bekijk de prent en zie hoe deze tegelijk duisterder en minder duister wordt.

 11. 19

  Overigens, op de 3dvd-editie van “La Haine” (zonder NL ondertitels) staat een “Commentaire audio de Mathieu Kassovitz : 10 ans après”… maar da’s dan van voorbije lente of eerder. En ook een “Documentaire sur les 10 ans du film”.

  http://www.studiocanal.com/index.php?rectype=140&pid=425&cid=10100
  http://www.allocine.fr/film/disponibledvd.html?cfilm=12551&idproduit=25510

  Ook opvallend : Bernadette Chirac heeft Dominique de Villepin blijkbaar ooit “Nero”
  gedoopt, in 1997. Als die man slim is, haalt hij de politie uit die banlieues, en laat hij met brandweerwagens patrouilleren… ;-)

  Further reading : http://www.well.ac.uk/cfol/lesannees.asp

  En alle grote Franse kranten, momenteel…