10 jaar bloggen, ben je gek of zo?

Jawel, we bestaan 10 jaar!
What the fuck happened! Die tien jaar waren in een flits om en nog steeds is er het gevoel dat we net pas begonnen zijn. Maar toen we even de rust namen (een uurtje) om terug te kijken, bleek er toch al het nodige water door de blogrivier gestroomd te zijn. We hebben er een paar dingen uitgevist. Vult u ze gerust aan met persoonlijke herinneringen. Sinds vannacht staat het hele archief vanaf het prille begin weer online. Samen met het archief van Geencommentaar zitten we nu op bijna vijftigduizend posts.

2001
20 december 2001 om 12:06 uur first post! Het ging over de naam. Hoe noem je een blog als bloggen nog niet een begrip is en je nog niet weet wat er komen gaat. Carlos en Grobbo zetten de eerste stappen.

2002
De naam Sargasso staat vast. De oprichters herinneren zich nog slechts vage contouren van binnenkanten van kroegen en bierglazen, niet de beslissing.
En we pakten toen al het privacy-dossier op!

Pim Fortuyn wordt doodgeschoten. Livebloggen was nog niet echt geboren. Geschokte stilte met pas later een storm.

2003
Een verkeerde inschatting, achteraf gezien.

Dominee Schilder, J.N. Bosboom en Mark versterken de ploeg.

2004
Versterking van de redactie, internationaal, waaronder onze huidige huiskunstenaar Crachat. Zijn bijdragen spelen vaak in op de actualiteit of geven ineens een heel ander beeld bij bestaande zaken. Ook interactief een kunstwerk maken leverde soms briljante resultaten op.

Op 21 juli gaat de stekker er even uit. Het bleken tropenjaren en de neveneffecten in het post-pimtijdperk waren best heftig.
Eind oktober gaat het toch weer kriebelen en vindt de doorstart plaats. Nieuwe server, nieuwe software.

Drie dagen later schiet een gek Theo van Gogh dood.
De online discussie die volgt is op vele plaatsen vele malen heftiger dan in de tijd na Pim. Gewoonweg omdat meer mensen online waren en blogs inmiddels the place to be voor dit soort discussies.

2005

Een andere kwibus komt er ook bij zitten. Steeph’s projectje om de hele Europese Grondwet te lezen en op een blog van commentaar te voorzien paste wel bij Sargasso. We konden ook niet weten dat dit ons een plekje op de voorpagina van nu.nl zou opleveren (na eerste vermelding op Webwereld) en vervolgens onze server genadeloos zou laten crashen. Landelijke bekendheid had een prijs.

2006
Bij de start van het jaar introduceren we de Battle of the Blogs. Ook toen werd er al gesproken over het einde van de weblogs. We zijn dat gaan volgen (met fraaie visualisatie) en voegden er ook tijdelijk een kwaliteitsoordeel aan toe. Wat tot de nodige ophef leidde. In 2010 kwamen we er nog een keertje op terug.

Start Tweespalt. Een blogpost waarin twee (ogenschijnlijke) tegengestelde berichten van elders naast elkaar worden gebracht. Na een suggestie van een reaguurder.

In maart winnen we twee Dutch Bloggies en gaat de server wederom volledig onderuit. Van Yourhosting hebben we toen een paar weken een speciale server mogen lenen. Hier de gedenkwaardige speech van “You’re only as good as your last post” Carlos.

De vreugde over de DB’s was kort. Ruzie in de tent leidde tot het vertrek van twee spraakmakende bloggers. Het had niet veel gescheeld of we hadden het bijltje erbij neergegooid.

We gaan in zee met Felix Rottenberg. Experiment met een externe columnist.

Onze eerste samenwerking was een feit. We gingen in zee met VPRO’s Tegenlicht. Het was een hele ervaring. Leuke dingen samen gedaan, maar ook geleerd dat het ritme van documentaire makers heel erg afwijkt van dat van bloggers. De relatie is wel altijd gebleven.

Aan het eind van dit jaar weer een nieuw ideetje. De Sargassolijst, lijstjes maken (zinnig en onzinnig) op basis van de inbreng van reaguurders. Inmiddels zijn er al 20 en sommige zijn referentiestukken geworden.

2007
Start van de serie Kamerpraat waarin Tweede Kamerleden de discussie aangaan.
We droegen een steentje bij aan de week van de democratie.
In het najaar hebben we een heuse primeur. Binnen het PvdA-CDA-CU kabinet zou Balkenende gedreigd hebben met opstappen als de PvdA zou vasthouden aan haar eis om nogmaals een referendum te houden voor de herziene Europese Grondwet. Geen van de grote media durfde het over te nemen. Het referendum kwam er niet.

2008
We doen mee aan een alternatief alternatief voor de Dutch Bloggies: De salonbloggies. Het was zeer vermakelijk.

In de zomer worden we gehackt en ziet onze voorpagina er ineens een stuk minder genuanceerd uit.

Introductie van het begrip “Terugneuken“. Het werd een begrip. En het inmiddels met ons gefuseerde Geencommentaar.nl haalde toen landelijke bekendheid door het iets te goed in de praktijk te brengen.

2009
In het Darwinjaar durft iemand van op Urk een folder over creationisme te verspreiden. Sargasso doet actief mee in de actie Terug Naar Je Maker, samen met een unieke samenwerking van weblogs en personen, o.a. Retecool.com, Geenstijl.nl, Geencommentaar.nl, Bert Brussen en Luuk Koelman.

2010
In het voorjaar veroorzaakten we de nodige onrust bij de Tweede Kamerleden als gevolg van dit artikel. Die hadden namelijk niet zo goed door waar “tongue in cheek” voor staat.
Samen met de reaguurders stellen we in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar een 25 puntenplan op voor de linker kant van het politiek spectrum. Hadden ze er maar naar geluisterd.
Bij diezelfde verkiezingen experimenteren we met de moddermeter. Deze laat zien hoeveel modder de partijen naar elkaar gooien via de media.

2011
We gaan professioneel! Ook versterkt de redactie van GeenCommentaar vanaf dit jaar de gelederen.

Aan alle mensen, sites, blogs die we niet genoemd hebben maar waar we wel wat mee samen gedaan hebben, sorry. We zijn gewoon te actief geweest om het in 1 fatsoenlijke posts te proppen. We zijn jullie erkentelijk, zonder alle steentjes was het bouwwerk nooit zo stevig geworden. Laat vooral van je horen in de reacties.

De komende dagen en weken zullen er nog diverse speciale bijdragen zijn in het kader van dit jubileum overigens. So stay tuned.

 1. 2

  GEFELICITEERD.
  10 jaar is heel wat. En ik heb er een paar als reaguurder van mee mogen maken. Zelfs nog als halfdood blog in de Battle of the Blogs mogen figureren. Nu, dat specifieke blog is inmiddels morsdood, al ben ik ergens anders rustig verder gegaan. Maar natuurlijk niet zo geweldig als jullie. Petje af, nogmaals gefeliciteerd, en op de volgende 10 jaar dan maar.

 2. 7

  Mmm… gefeliciteerd idd.

  Heb er een paar gelezen. Vooral aardig ook vanwege de reaguurders. Ik vraag me af of er nog velen uit de oude tijd zijn en zo ja welke identiteit ze dan hebben aangenomen.

  Ben benieuwd waar jullie over 10 jaar staan.

 3. 12

  Gefeliciteerd. Het is leuk om een beetje geschiedenis terug te zien. Het prikkelt het activistische gevoel. Elke beweging die iets voorstelt, begint met een paar gekken die ergens lol in hebben.
  Daarna moet het een puntje serieuzer worden. Als dat geregeld is, dan is er ontwikkeling, groei en echt effect mogelijk.

 4. 23

  Jongens het is leuk geweest. Ik zit hier nu al een aantal jaar in de kelder en de deur krijg ik niet open. Alle andere redacteuren van Panzerfaust, je weet wel trappenhuis door naar -2 en dan achterin de gang laatste deur, zijn uit zichzelf gestorven of heb ik moeten verorberen om in leven te blijven. 10 jaar bestaan, geweldig maar, KAN IEMAND GODVERRREDOMME FF DIE DEUR OPENDOEN!?!?

 5. 29

  Tja. Tien jaar na oprichting krijgt de zeurgasso een starterssubsidie. Echt, je verzint het niet.

  Waar zouden we zijn zonder subsidie? Binnenkort een fusie met die andere kwaliteitsblog joop.nl?

 6. 34

  Toch leuk dat dingen die toen misschien onbenullig en vluchtig leken bestendiger bleken dan veel gemeenschappen/organisaties buiten internet. Zo ben ik bijvoorbeeld ook al acht jaar lid van hetzelfde forum. Het is toch een belangrijke invloed geweest op een aanzienlijk deel van mijn leven.

  En dat terwijl er bij wijze van spreke maar iemand een server uit hoeft te zetten en het is allemaal weg.

 7. 35

  Dat lijkt me echt een heel slecht idee. Joop is een klote blog vergeleken met Sargasso. No brains just words. Een kwalblog.

  Sargasso heeft bovendien met Boobelino de grootste jopen al sinds oprichting in huis. En brains. Sargass1O-plaatje: goed getroffen.

 8. 47

  Gefeliciteerd! Hopelijk zet de professionalisering door en wordt Sark de grote links-progressieve verzamelplaats voor debat op het web

  Mark (mede-oprichter GC)