Week van de democratie 2007

logo wij zijn de baasVan 5 tot en met 12 oktober staat alles in het teken van Wij zijn de baas, een themaweek over democratie.
In 35 landen zal door op TV, Radio en Internet aandacht gegeven worden aan dit onderwerp, zo ook in Nederland.
Hier op Sargasso zullen twee activiteiten plaatsvinden.

Verbeter de democratie
Volgens The Economist staat Nederland op de derde plaats van de meest democratische landen. Je zou dan kunnen stellen dat er weinig meer te verbeteren valt aan onze democratie. Maar is dat ook zo? Die vraag wordt door deskundigen en publiek beantwoord met voorstellen. De beste voorstellen zullen we aan de landelijke politiek presenteren.
Hoe gaat dat in zijn werk? Als volgt:

Geencommentaar.nl & Retecool.com Sargasso.nl
Bij Geencommentaar is het publiek aan het woord. Zij mogen aangeven wat er nog aan de democratie verbeterd kan worden. Tussen vrijdag 28 september en maandag 1 oktober zijn er meer dan honderd voorstellen ingediend.
Vanaf woensdag 3 oktober tot en met donderdag 4 oktober konden mensen op Retecool.com stemmen op de beste voorstellen, dit weblog beschikt namelijk over een geavanceerd stemsysteem.
Hier zijn de vijf beste verbetervoorstellen van het publiek uit naar voren gekomen.
Op Sargasso zijn de deskundigen aan het woord. De afgelopen weken hebben zij hun voorstellen kunnen formuleren en naar ons gestuurd.
Op maandag 1 oktober is de eerste voorronde gepresenteerd waarin gestemd kan worden. Dinsdag startte de tweede voorronde. Woensdag liep de derde en laatste voorronde. Op donderdag 4 oktober is in de eindronde uit de 12 beste voorstellen uiteindelijk een top 5 gekozen (14, 2, 6, 1 en 19).

Vanaf vrijdag 5 oktober kan je op de tien overgebleven stellingen stemmen op de site van Wij Zijn De Baas. Je kan tot woensdag 10 oktober stemmen.
De beste drie stellingen worden dan op vrijdag 12 oktober aan de landelijke politiek gepresenteerd.
 
 
 
Geloven in democratie
turkeuropa1.jpgIn de periode 5 tot en met 12 oktober zal, gekoppeld aan de VPRO’s Tegenlicht uitzending van 8 oktober: ‘Turkije – Het Dilemma van de Democratie’, online gediscussieerd worden over stellingen die draaien om het over de vraag of islam en democratie kunnen co-existeren. Met inbreng van Turks-Nederlandse deskundigen en Turkse bloggers zal iedere dag een stelling uit de uitzending onder de loep genomen worden. Hier vindt u alle afleveringen van deze serie.
Op de site van VPRO’s Tegenlicht vindt de stellingen van de Nederlandse deelnemers in het Nederlands incl. achtergrond informatie.
For english click here.

Eerste drie afleveringen:
Belief in Democracy 1/8
Belief in Democracy 2/8
Belief in Democracy 3/8

 
 
 
Sargasso besteedt al geruime tijd aandacht aan de ontwikkelingen op het vlak van democratie in Nederland. Hieronder een aantal voorbeelden:
Voorstellen Nationale Conventie – Samenvatting
Democratische goede voornemens
Burgerforum Kiesstelsel heeft gekozen
Democratische droom