‘Wat ben ik toch blij om een journalist te zijn’, neuriede ik de laatste dagen. Heb ik wel vaker, een goed gevoel na gedane arbeid. Dan fluit ik ’s morgens over mijn bak havermout iets vrolijks.

De muzikale oprisping was voor de onthullingen van Peter R. de Vries over de dood van het Amerikaanse meisje Natalee Holloway. Ze verdween in 2005 op het eiland Aruba. De Nederlander Joran van der Sloot wordt verdacht daar een hand in te hebben gehad. Zo’n zaak is een drama voor de nabestaanden, maar het is blijkbaar smullen voor de hele Nederlandse pers. Die krijgt geen genoeg van een drinkend, blond, wulps & all American studente. Het verhaal kreeg ik de laatste dagen zo vaak opgediend dat ik de krant wegleg of van tv-kanaal verander.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neem ik niks kwalijk. Hij onderzocht de zaak en kwam tot een conclusie. Hij werkt tenminste. Dat kan ik niet zeggen van alle nieuwsparasieten die vervolgens op zijn onderzoek doken. NOS-collega Lex Runderkamp schoof tijdens een journaal-uitzending ‘life’ aan tafel en herkauwde het nieuws. Zielig, dacht ik. Waar bleef het NOS-journaal deze week toen er twee aanklachten tegen Nederlandse top-militairen in Uruzgan werden aangezwengeld? Er zijn advocaten die zeggen voldoende aanwijzingen te hebben dat er mogelijk Nederlandse oorlogsmisdaden tegen Afghaanse burgers werden gepleegd. En dan hebben we over een zaak pakweg 200 maal Natalee Holloway. De dader is geen draaikonterige tot op het bot verwende jongeman aan wiens geestesgesteldheid je mag twijfelen. Nee, in Afghanistan waren het stabiele heren die weloverwogen dodelijke opdrachten gaven. Evenmin is er sprake van verdwenen lijken of ontbrekende getuigen. Tientallen mensen keken toe en tientallen graven vormen het bewijs. Was best aandacht waard, lijkt me. Misselijk makend vind ik daarom die Holloway-show bij onder andere het NOS-journaal: Met z’n allen schoppen tegen een jongeman maar te angstig zijn om de staatsbemoeienis bij een mogelijke massamoord aan te kaarten.

Dus neurie ik verder mijn lied: ‘Journalusten, rukken. Over een lijk dat er niet is. Pervers is hun gedachte. Hoerig is hun drang. Wat ben ik blij niet zó’n journalist te zijn.’

PS: Ook valt op dat Nederlandse columnisten de wandaden in Uruzgan niet durven bespreken. Geen één! Maar wel zwaan-kleef-aan de waan-van-de-dag bespreken, lees NRC Handelsblad van gisteren en vandaag er maar op na. Oppervlakkigheid troef. Misschien moeten we voortaan spreken over ‘Columlusten’.

::: deze post staat ook op: arnoldkarskens.blogspot.com :::

Reacties (22)

#1 RennieB

Nice one Arnold.

Hoewel ik de Sybil Edmonds ook verdacht vaak niet hoor.

Dat lijkt mij factor 10.000.

 • Volgende discussie
#2 Spuyt12

Jounalusten = JouRnalusten?

En ach ja, de journalasten worden de laatste jaren maarwat graag opgeofferd aan de waan van de dag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spuyt12

opgeofferd voor/geofferd aan.

\spellingsnazi uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rik

Ik wordt een beetje moe hiervan; Waar gehakt wordt vallen spaanders, hoe goed je ook je best doet om dat te voorkomen. En de NH hype, hoe belachelijk het ook is dat iets zoveel aandacht krijgt, is natuurlijk geen argument om hiervoor aandacht te vragen want het is namelijk een non-issue als je bekijkt wat andere NAVO landen uitvreten. Dat sommige mensen in NL zo graag met nog extremere maatstaven willen meten dan we al doen in dit land… achja, het is maar waar je je tijd mee wil doorbrengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ernest

Arnold zegt het vaker: waarom hier wel, en daar geen aandacht aan besteed? Ik dacht dat dat, naast nieuwsgaring en verslaggeving, tot het vak van journalist behoort: keuzes maken. dus hij zal wel het (cynische) antwoord weten.

Het zou Pauw en Witteman overigens zeer sieren Arie Slob terug te halen, die over die oorlogsmisdaad die Karskens noemt, bij hen opmerkte: dat is geen zaak voor mij – daar hebben wij in onze Rechtsstaat Nederland het Openbaar Ministerie voor, die dat netjes in behandeling zal nemen.
Het O.M. heeft inmiddels laten weten die zaak niet te behandelen – dus, Arie, Jeroen en Paul, wat nu?
zie o.a. http://www.omslag.nl/artikel/hofa/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 stoethaspel

In aanvulling op 4. Afgezien dat je appels niet met peren kunt vergelijken, waar is dan de heer Karstens die zegt niet ‘zo een journalist’ te zijn maar wel zijn beklag doet dat geen journalist doet wat mijnheer Karstens zelf belangrijk vindt. Ik vraag me af of het melodietje dat u neuriet net zo klinkt als uw argumentatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jay

@4: Huh? Omdat andere NAVO-landen ook erge dingen doen, zijn de eventuele wandaden van ‘onze jongens’ geen nieuws?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 hema

Wat een godvergetense bullshit.
De laatste tijd neemt de kwaliteit van het geschrevene behoorlijk af.
De aanklacht gaat over het afvuren van de 6 loops gatling van 1 van onze apaches.
Er is in Afghanistan 1.4 x zoveel nu gebombardeerd als in Vietnam en U begint te zeiken over een hollands helicoptertje?

Dodelijk opdrachten, tjeezuz wat moeten ze dan met bloemetje schieten?
Om via natally met zo’n bruggetje in afghanistan te komen is bijzonder creatief maar slaat als een lul op een drumstel.

hoerig zeg je? jazeker zeker, met de naam van Joran aandacht vragen voor iets wat jou persoonlijk frustreert.

Wat is er baal je dat je niet meer met je porem op de Tv komt?
al je schrijfsels stikken van wrok, verongelijktheid en ik weet het beter.

en dat noemt zich journalist, hoernalist noem ik dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rik

@7 Omdat we onzelf diplomatiek in de problemen zouden brengen als we een punt zouden maken van wat andere landen, de VS voorop, doen gaan we het maar over ‘onze jongens’ hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Je lult Hema. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat er breder objectief melding gemaakt wordt door andere media/ kranten. En dn kan je er verder over discussiëren. Ik begrijp die die frustratie best, zeker als e.e.a. ook nog eens wordt doodgezwegen. En het zou mooi zijn als er uit méér bronnen kan worden geput (d.w.z. berichten van reporters die niét embedded opereren en dus niet vanuit de veilige compound) Nu is er geheel vrijblijvend keus uit Arnold Karskens. Punt. Meerdere versies en andere objectieven belicht over bepaalde operaties in Afghanistan zou best handig zijn. Zeker als Wij daar kennelijk een dorp met burgers (hebben) platgebombarderen(eerd). Ik wil dat namelijk graag breed gemeld en besproken zien…”zeiken over een Nederlands helicoptertje”…tsss…doe ook maar weer kop in het zand steken jij..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dr.D

Is Widlers soms even “kaltgestellt”???
Of zijn bombardementen belangrijker voor de journalist die het als een roeping ziet verslag te doen van friendly fire of hoe de slechterikken klop krijgen van het superieure westen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Top

@1 idd waar blijft Sibel Edmonds http://www.justacitizen.com in de pers, Teveel vragen daatna; over waarom we uberhaubt in Afghanistan en Irak zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 hema

Er wordt geen bredere melding van gedaan want het stelt geen zak voor yvgeny, vlieg olifant ( en ja ik lul dat is mijn hobby )
Het is geen tweede sbrenica, linkse rakkers die maar oh zo graag een sociaal geweten in soldaten willen pompen.
Wat wil je onze jongens in Den haag vanweg oorlosgsmisdaden? get real get a life, dit is oorlog.
Howitzers zijn om af te vuren niet als parkeerplaats.So what dat we vergeten hebben wat precieser te richten.
Ook ik heb mijn informatie zoals een iedere blogger heeft, verdiep je er eens in zou ik zeggen en schreeuw dan weer dat ik onzin lul.

Meer Karstens hoort met zijn bibs van aldaar te verslag geven rolletjs film kwijt te raken of wat dan ook alvorens een journalisten mening te opperen vanuit de luie stoel zoals ondergetekende.
Bewijs meneer Karstens bewijs anders schreeuwt u als een zusje van Peter R de Vries.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 hema
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

Ja @Hema, begrijp ik allemaal best: “Howitzers zijn om af te vuren en ze vergeten wel eens wat preciezer te richten”. Maar tis over de hele linie kennelijk vallende ziekte om in een gezamenlijke pool alles maar voor zoete koek te slikken en zelf verder niks te checken. Een enkeling waagt zich op eigen risico buiten het geplaveide pad. Op medewerking hoeven ze dan niet rekenen. Maar als jij (lees: al te nieuwsgierig reportertje) dan zo graag op eigen houtje in de vuurlinies wil rondwandelen…steken wij geen poot uit als je in de penarie terechtkomt. Eigen schuld, moet je maar braaf in de compound blijven en de persbriefings gedwee tot je nemen.

Wil toch wel graag weten wat ons leger daar uitvreet en er feitelijk gebeurt (is). Als dus Karstens met een verhaal (dacht bij P&W) komt dat met houwitsers een dorpje is platgegooid waar 70 burgers bij omkwamen..was het misschien handig geweest als iemand van netwerk, Volkskrant of? ook zijn luie reet in beweging had gezet zodat in ieder geval een extra bron zou vrijkomen a.h. waarvan jouw vermeende “want het stelt geen zak voor” zou kunnen worden ontkracht of bevestigd. Kan jou kennelijk niks schelen wat zich daar heeft voltrokken. Grote deken eroverheen, kan ook, is een keuze. Ik niet. Nee, in Kamp Holland 10 meter buiten het hek een obligaat praatje afsteken. Gauw naar binnen, gevaarlijk hier, biertje en een doos fishfingers met mayo…een bruine arm in de rondte keuvelen bij de compagniecommandant…

Dank je de koekoek Hema.
Zo zijn we niet getrouwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Ernest

Zouden journalisten ook niet gewoon bang kunnen zijn, dat, als ze aan zaken aandacht besteden die teveel het beleid van de VS doorkruisen, ze dan in hun werk of persoonlijke leven zullen worden lastiggevallen, om het zo maar te zeggen? De ervaringen van mensen die uit de CIA zijn gestapt of andere klokkenluiders, bijv die bij defensie, zijn niet stimulerend.
Of dat ze niet meer aan het werk komen?
Het was ook frappant hoe na de inval in Irak alle meer afstandelijke, laconieke of kritische geluiden daarover uit de televisierubrieken verdwenen. Veel nieuws daaromtrent moet ik tegenwoordig van internet halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

Twas natuurlijk Karskens.
Gerben Karstens was een sprinter en pelotonsclown jaren ’70.
Groene trui en etappes tour.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Sikbock

Mijn constatering na het lezen van deze column is slechts dat Karskens als enige journalist in Nederland wel de juiste prioriteiten weet te stellen..

Maar waarom luistert de vaderlandse pers dan niet naar hem? Misschien is hier gewoon sprake van miskend talent?.. In dat geval adviseer ik de heer Karskens dan ook om eerst even dood te gaan, ware roem komt immers pas na overlijden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Top

@ Steeph Heb k idd gelezen, goede 2e url @15, maar t blijft vreemd dat de andere/oude media niet reageren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 hema

prima yevgeni,zal ik je aanmelden als free lancer bij de volkskrant en meldt je bij de taliban om een live verslag van onze My lai te kunnen doen.

Zal tevens onze jongens vragen ze zich netjes willen gedragen en deur na deur de huizen doorzoekt op boefjes die zich verstoppen tussen de heroïneboeren.

Ben jij bereid de 70 dode nederlandse soldaten dan voor je conto te nemen?
Het is een oorlog kerel, geen regels.( does dresden ring a bell?)

en ja inderdaad het zal me geen ruk interesseren wat zich daar heeft voltrokken.

Ook al zouden we een beetje buitensporig geweld hebben gebruikt, potver eindelijk schieten we en schieten we raak (wég trauma’s grebbeberg,korea,libanon,sbrenica).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Yevgeny Podorkin

@hema

Ik had gehóópt dat je zou zeggen: “Maar zo kunnen we toch niet ordentelijk oorlog voéren eikel, als er constant van die lastige vragen stellende persmuskieten om ons heen zwermen…en die élke afgevuurde kogel verantwoordt willen zien en al bij het verwisselen van een rupsband moralistisch de vinger priemen. Dombo.”

Ja, dat is nou juist preciés de bedoeling.
Dat de lust ontnomen wordt oorlog te voeren.
Dat men chagrijnig wordt omdat de bommenrekken ongebruikt en magazijnen met kogels wegroesten.
Komen soevereine staten misschien tot de conclusie dat het eigenlijk niet meer te doén is.

Is uiterst naïef ik weet het. En de Taliban dan?, heeft er vierkant maling aan, lachen je vierkant uit. Moet je die dan maar hun gang laten gaan…en vindt maar eens helden die daar willen rondlopen en berichten…enz.enz.

Ik wil namelijk gewoon helemaal nooit meer op tv zien dat Nederlandse soldaten de polonaise lopen met dozen H*einekenbier na hun “missie”…terwijl Randstaduitzendsnor Karrespoor met de armen tjokvol kadootjes een slachtvarken uitzwaait…terwijl de omringende bergen bijkans door hun hoeven gaan van de vers gedolven massagraven.

De tijd dat 2 legers in een open veld tegenover elkaar stonden en er ordentelijk een witte vlag werd gezwaaid, de overwinningsvlag in top en overgave ondertekend, is niet meer. Je moet iets anders verzinnen. Geef iedereen dan maar een mobiel en internet (eerst te eten en een dak). I.p.v. wapens voor heroïne. Anders wordt het een beetje gênant als je ze iedere keer, als ze het weer eens te bont gemaakt hebben, met alle geweld wil bekeren.

Maarreh…wie het écht weet mag ze vinger opsteken

 • Vorige discussie