Joodse organisaties distantiëren zich van herdenking

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

herdenking WesterborkIn de Spits stond vandaag een artikel over de herdenkingstocht die gisteren is gehouden bij het voormalige kamp Westerbork. Wieselmann, voorzitter van Een Ander Joods Geluid hekelde in een toespraak de Israëlische houding in het Palestijnse conflict.

En dat schoot diverse Joodse organisaties in het verkeerde keelgat. Volgens hen is de ‘herdenking [van het] kamp misbruikt voor [een] politieke kwestie’. Wederom een uiting van de hypocrisie van vele Joodse organisaties. Als er iets politiek is uitgebuit door de Joden is het wel de Holocaust geweest. En nog steeds. Als het ze uitkomt slepen ze die verschrikkelijke gebeurtenis er maar al te graag bij. Maar als mensen het opeens aanhalen om kritiek te leveren op de Israëlische staat en de manier waarop zij met andere mensen omgaat, dan is het land te klein en wordt er gesproken van politiek misbruik.

Een herdenking van de holocaust is juist bij uitstek de plek en de tijd om te spreken over mensenrechten, discriminatie en al het andere onrecht. Om het dagelijks lijden van de Palestijnen in de bezette gebieden te bagatelliseren als een “politieke kwestie” komt angstwekkend dicht in de buurt bij de mentaliteit die het herdachte mogelijk maakte…

Reacties (3)

#1 biepbiep

“Als er iets politiek is uitgebuit door de Joden is het wel de Holocaust geweest. En nog steeds. Als het ze uitkomt slepen ze die verschrikkelijke gebeurtenis er maar al te graag bij.”

Misschien glijd je hier toch een beetje uit. Ik denk niet dat de holocaust wordt uitgebuit. Ik denk ook niet dat je de term uitbuiten in de context van de holocaust kunt gebruiken. De joden wijzen terecht vaak op de holocaust en dat die niet vergeten mag worden.

Maar wat er wel gebeurt, en daar ging het in de toespraak volgens mij over, is dat de joden – of de staat Israël – een blinde vlek lijken te hebben en datgene wat hen is aangedaan als een soort wraak lijken te herhalen op mensen in de eigen omgeving van de staat Israël. En de weerzin en minachting die hen dat oplevert wordt weggewuifd met als een soort goedpraten: vroeger mocht men dit met ons doen, nu mogen wij het dus ook.

Uitbuiten is niet het juiste woord en geeft een verkeerde indruk over de joden en wat ze daar doen. Alsof men opzettelijk palestijnen verdrukt om de holocaust maar onder de aandacht te brengen. Als een soort reclameuiting. Het is meer een pathologisch handelen van een over generaties getraumatiseerd volk dan een soort zakelijk handelen. Want dat is toch een beetje wat het woord uitbuiten impliceert (uitbuiten: zoveel mogelijk voordeel proberen te halen van => exploiteren, uitknijpen, uitpersen, uitzuigen).

Ik zou het meer over een psychologisch effect hebben waarvoor ik de technische term niet ken. Maar een spiegelreflex komt aardig in de buurt van wat ik hier in elk geval bedoel.

Overigens ben ik het verder met Wieselman eens dat Israël zich dus verkeerd opstelt in het conflict. Ik ben tevens van mening, dat dit soort herdenkingen – JUIST dit soort herdenkingen – zich met de houding van Israël mag en moet bemoeien.

(NB: een preview op een comment zou aardig zijn)

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ik had er eerst een extra paragraaf bijstaan waarbij ik repte over een omgekeerde historische “Oostenrijkse ziekte”.
Dat komt wel een beetje neer op wat jij zegt.

Ik wil totaal niet de indruk wekken dat men opzettelijk de Palestijnen onderdrukt om de holocaust onder de aandacht te brengen. Maar de Holocaust is weldegelijk flink uitgebuit door de Joden.
De Holocaust wordt gebruikt, soms terecht, maar soms wordt het ook gebruikt om de tegenpartij stil te krijgen. (“Je wil toch niet dat…”) Juist de Holocaust in het verleden stelt het Israël van nu in staat zich zo op te stellen en vormt dus een deel van het probleem.

De hele staat Israël bestaat door de Holocaust. In elke discussie met Joden over het Palestijnse “vraagstuk” komt vroeg of laat de Holocaust ter sprake. “Als we de Palestijnen hun gang laten gaan…”, “Als we de buurlanden hun gang laten gaan…”, afijn maak de zin zelf maar af.

Nb. Je verzoek is toegevoegd aan de lijst en staat op dit moment op positie 94 ;-)

Maar wat er precies te previewen is weet ik niet. De meeste HTML wordt er toch uitgefilterd, waaronder plaatjes. Dát oplossen staat op positie 93. :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 biepbiep

Nou ja, het woord uitbuiten zullen we het dan wellicht niet over eens worden maar verder zie ik geen groot verschil van inzicht. Eens dus.

Wat er te prteviewen is? Het zojuist ingetokte commnentaar. Op een of aandfere manier – ik zal wel een afwijkking hebben – zxie ik fouten nijet in het form,field maar wel in het comjmentaar op juiste breedte. Zal wel een pasycholiogische slpiegl afwijkling zijn ;)

  • Vorige discussie