Jan-Peter, verzin een list!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Jan-Peter weet wel beter. Hij zal niet met zijn kabinet Balkenende IV met een oplossing komen voor de complete patstelling rond de Europese Grondwet. In elk geval niet met een oplossing die zowel acceptabel is voor de Nederlandse bevolking (60% tegen!) én de rest van Europa.

En toch zal hij moeten, van Jose Manuel Barroso. Ik vind dat Barroso gelijk heeft.

Balkenende heeft de wanorde en chaos namelijk zelf veroorzaakt, zoals Barroso hem ook voorhoudt. Hij heeft met zijn kabinet nooit geprobeerd een fatsoenlijke Ja-campagne te voeren. Al jaren zelf wind gezaaid door te roepen dat Nederland teveel betaalt aan Europa. Al jaren wind gezaaid en daarom in juni 2005 storm geoogst. Ja, dat is wat je noemt: best belangrijk! En de vervuiler moet het nu zelf maar opruimen.

De Franse presidentskandidaat Sarkozy heeft zich voorstander verklaard van een mini-grondwet, een uitgekleed nieuw verdrag. Dit zal echter geen oplossing zijn voor de stroperigheid van de Europese Unie. Daarnaast maakt het waarschijnlijk ook weinig indruk op de NEE-stemmers in Frankrijk, laat staan die in Nederland.

Balkenende kan een list verzinnen, door linksaf te slaan in Europa. Tegemoet komen aan de zorgen van de SP en zo de linkse nee-stemmers in Nederland paaien. De minister-president kan voorstellen om nu echt iets te maken van een sociaal Europa. En dan maar hopen dat de socialiste Ségolène Royal gekozen wordt in Frankrijk….

Reacties (5)

#1 Obscura

Hoe kan hij dan linksaf slaan in Europa? Met welke beleidsvoorstellen moet hij komen om dit te doen?

  • Volgende discussie
#2 Mark

Ik zie ook niet zo waarom linkse voorstellen Europa ineens aantrekkelijk zouden maken. Ik denk dat mensen “nee” stemmen omdat men liever “baas in eigen land” is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dramklukkel

Voor mij was het bovenal NEE-stemmen vanwege de onduidelijkheid. Mooie verkooppraatjes voor één Europa, maar de grondwet stond los van die praatjes en ging niet gepaard met een duidelijk gevolgenplaatje. Daarnaast deed men pas op het allerlaatste moment een poging duidelijk te maken dat we met zijn allen NIET tussen wal en schip zouden vallen als we NEE zouden stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 prometeus

“JP, verzin een list”. Tja, dat is de afgelopen 5 jaar nu niet bepaald zijn sterke punt gebleken. Hij heeft wel een visie, maar eentje door een hele lange, dunne buis.

Mensen bij elkaar krijgen, over grenzen heen kijken, crisis control, openlijke eenheid ten toonspreiden, maar binnenskamers met de vuist op tafel durven slaan: nou niet bepaald te punten waar JP in exelleert en die wel nodig zijn voor wat voor integratie van Nederland in Europa dan ook. Maar die kiezer zit daar toch niet op de wachten.

Dus als de publiek opinie wordt zoals Astronaut die hierboven verwoordt, dan zou ik willen zeggen: Jullie hebben het zelf zo gewild.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joris

Voorwaarde voor het houden van een correctief referendum is een voldoende aan politiek vertrouwen bij de burger. Wanneer dat niet aanwezig is zullen de burgers het referendum gebruiken om zich tegen het politieke systeem te keren. Zonder daar iets tegenover te hoeven stellen uiteraard.

In ons polderlandje, waar de politieke constellatie ons verplicht tot het sluiten van moeizame compromissen, is het bij een correctief referendum nog slechts de vraag of het vereiste quotum tegenstemmers opkomt dagen.

De tekst van de grondwet doet er feitelijk weinig toe. Of god nu wel of niet genoemd wordt, of er meer markt of minder markt in de tekst voorkomt maakt in deze helemaal niets uit. Het blijft een compromis tussen X landen, en diverse politieke stromingen. Een dergelijke tekst gaat het in Nederland op dit moment nooit halen

  • Vorige discussie