Isoleren nekt vleermuizen

Purschuim is den duvel, dat is algemeen bekend. Wie wel eens met purschuim heeft gewerkt weet dat het kleeft als de hel, onwaarschijnlijk langdurig en veel uitzet en eenmaal uitgehard nog nauwelijks te verwijderen is.

Desondanks is een ontmoeting met purschuim voor mensen meestal niet dodelijk, voor vleermuizen ligt dat heel anders. Goedbedoelde isolatie-woede doodt soms honderden vleermuizen tegelijk als de spouwmuren van een (oud) pand worden volgepompt met deze gele duivel. De Nederlandse Zoogdiervereniging waarschuwt voor rücksichtlos isoleren. Vleermuizen zijn beschermde diersoorten en ze ombrengen is strafbaar volgens de Flora en Faunawet. Het is dus beter voor uzelf en de vleermuizen om voor dat u gaat isoleren eerst checkt of er nog extra huisgenoten in de spouwmuur wonen? Die kunt u vervolgens een alternatieve woonruimte aanbieden en op een ‘diervriendelijke manier stimuleren te verhuizen’. Anders komen er alleen maar hartverscheurende beelden van en dat wil niemand.

2011 is het jaar van de vleermuis, doe er wat aan!

  1. 1

    Dus als ik aan mijn eigen privé-bezit werk ben ik mogelijk strafbaar bezig als ik niet eerst check of er ook vleermuizen zijn.
    Wat niet weet wat niet deert, dan maar.