‘Islam mede oorzaak criminaliteit’

Hangjongeren (Foto: Flickr/photocapy)

Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie zegt het, dus dan moet het wel waar zijn: de islam is mogelijk een van de oorzaken van delinquent gedrag onder Marokkaanse jongeren. Jammer dat de redactie van Binnenlands Bestuur het artikel niet online gezet heeft, want het leent zich extreem goed voor close reading. Uitgebreid citaat dan maar:

“Volgens De Ruiter hebben Marokkaanse (en Turkse) jongeren een ‘achterstand in hun morele ontwikkeling’. Zo’n achterstand is één van de factoren die crimineel gedrag kunnen veroorzaken. (…) Dit minder goed ontwikkelde ‘moreel redeneren’ van Marokkaanse en Turkse jongeren is volgens De Ruiter en medewerkster Kim van Oorsouw te verklaren uit de islamitische achtergrond van die groepen. ‘Binnen de islam ligt de nadruk op gehoorzaamheid aan en respect voor de ouders. Individualisme en onafhankelijkheid worden minder belangrijk gevonden – en dit zijn juist de eigenschappen die de morele ontwikkeling tot een hoger niveau kunnen brengen’, aldus de auteurs.”


Voor die laatste stelling, het verband tussen gebrekkige morele ontwikkeling en uit de islam voortkomende autoritaire opvoeding, bestaat geen empirisch bewijs, erkennen de auteurs, maar ze vinden het wel ‘plausibel’. En daar zit dan toch iets raars in de redenering. Zo’n vijftig jaar geleden werden Nederlandse kinderen namelijk ook massaal op geloofsgronden autoritair opgevoed en de jaren vijftig staan juist niet te boek als een buitengewoon amoreel en crimineel tijdperk.

Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat islamitisch autoritair totaal anders is dan christelijk autoritair, maar dat zeggen De Ruiter en Van Oorsouw dan weer niet. Het autoritaire is het probleem. Marokkaanse ouders zelf klagen vanuit hun jaren-vijftig-mentaliteit echter juist dat ze niet in de gelegenheid gesteld worden hun kinderen tot gehoorzame burgers op te voeden door de lakse houding van de Nederlandse maatschappij. Dat is natuurlijk ook een rammelende redenering.

Zodat de lijntjes toch weer netjes bij elkaar komen. Autoritaire ouders die er niet in slagen hun kind de weg te wijzen in een liberale samenleving moeten op opvoedles, scholen en maatschappelijk werkers moeten ontsporende kinderen zo vroeg mogelijk signaleren, de sociale cohesie in de buurt moet versterkt worden, enzovoort. Als de islam nog even uit de redenering gehaald wordt, kan de aanpak misschien ook werken voor Antillianen en Tokkies.

Reacties (17)

#1 Teun

Marokkaanse ouders zelf klagen vanuit hun jaren-vijftig-mentaliteit echter juist dat ze niet in de gelegenheid gesteld worden hun kinderen tot gehoorzame burgers op te voeden door de lakse houding van de Nederlandse maatschappij.

Mwa… Als je die conclusie uit het dikgedrukte onderaan het artikel ontleent, dan staat er ook:
”Maar ook dat ze nieuwsgierig zijn naar Nederlands opvoedmethoden. ?Als Nederlandse moeders wat zeggen, luisteren hun kinderen. Zelfs hun honden luisteren! Hoe doen ze dat toch??”

Ze gaan dus wel degelijk uit van hun te eigen tekortkomingen. Een goede eerste stap, lijkt me.

Daarnaast: de vergelijking tussen Marokkannen van nu en het Nederland van de jaren ’50 gaat niet helemaal op, omdat toen de hele samenleving strak georganiseerd en gemoraliseerd is, terwijl het nu ‘binnenshuis’ moet gebeuren en er ‘op straat’ weinig (sociale) controle meer is. Daarnaast zit je nog met het probleem dat de huidige marokkaanse jongeren nog steeds de hebben erfenis van het slechte ‘bruggenhoofd’ (oei! nu gebruik ik een invasie-term. Geert, kom er maar in!) wat hun ouders en grootouders geslagen hebben.

 • Volgende discussie
#2 Peter

De 50’er jaren opvoedmethoden mogen dan in die jaren zelf nauwelijks tot ammorele zaken hebben geleid, vlak daarna barstte Sodom en Gomorra los, zoals een ieder weet.
Er waren zelfs kinderen die op later leeftijd “links” werden. Slechter kan je het niet treffen, is vandaag hier en daar de opinie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn

Het lijkt dus te gaan om het verschil tussen gehoorzaamheid (iets doen uit angst voor straf) en discipline (iets doen omdat je weet dat je er uiteindelijk zelf beter van wordt.)

Ik geloof wel dat de Marokkaanse en Turkse opvoedmethoden minder zijn, maar ik vraag me af of dat zo gemakkelijk aan de islam te koppelen is. Het lijkt me meer dat de pedagogische ontwikkelingen sinds Rousseau aan die landen grotendeels voorbij zijn gegaan. Dat zou dan mooi kloppen met het feit dat Engeland dat ook conservatief is op dat gebied bekend staat om zijn grote hoeveelheid hooligans en ander straattuig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ernest

Het klopt niet om van “europese” opvoeding te spreken, want die is in ieder land anders. De immigranten treffen het eigenlijk slecht dat ze in Nederland terecht zijn gekomen, waar al vanouds kinderen veel brutaler zijn dan in andere landen. Dat de auteurs de islam als oorzaak van criminaliteit zien, is niet echt correct. Het is een te grote generalisatie. In de NRC wordt zaterdag (voor abonnees leesbaar) toevallig net een jongeman opgevoerd, die op het goede pad is gebleven dankzij de religieuze opvoeding, die hij van zijn vader kreeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kropotkin

Zie ook de ’coming out' van de NRC.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Christian

@5 Ja, met hem stond ook een interview in de BB. Harder, maar beter onderbouwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ernest

@4 Dat artikel waar ik naar verwijs staat in de Groene Amsterdammer, niet de NRC, en is van dezelfde schrijver als die van @5 en 6.
@5: Een duidelijk en fors artikel, maar het zegt niks over de islam. Officieel zijn Marokkanen islamitisch, maar dat wil niet zeggen dat de islam leidt tot crimineel gedrag. Want om dat artikel in NRC de citeren: “Op de zogeheten shortlist waarop de overlast-, hinder- en criminele groepen worden geregistreerd in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, stonden in 2006 tweehonderd jongens. Behalve één Turk, waren dat allemaal Marokkanen.” Turken zijn toch ook islamitisch? Hoe zit dit dan?
Dat zijn net zulke malle generalisaties als wanneer Ghanezen roepen “christenen vernietigen het milieu”, of “christenen malen niet om een dode meer of minder”, als er Nederlanders worden bedoeld, terwijl de meeste Nederlanders, zoals je misschien weet, niet echt chistelijk zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pedro

@5: mooi stukje in het NRC. Het probleem met de Marokkaanse jongeren wordt er eindelijk eens goed benoemd: de criminaliteit (lees: hasjhandel) onder de oudere generatie is oorzaak nr 1 van het probleem. Sociaal Economische Status dus. Dit is voor Marokkaanse jongeren de snelweg om aan een lage SES te ontsnappen. Met de islam heeft dat probleem dus weinig of niets te maken.

En de oplossing (of het begin daarvan) in het artikel komt van de linkse Marokkaan Marcouch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Martijn

@6: Er stond anders in de NRC een artikel naast, waarin de cijfers werden betwist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

@9: de onbetrouwbaarheid van de genoemde cijfers wilde ik ook al noemen, maar werd idd al in het NRC zelf behandeld en het neemt niet weg, dat er wel een probleem is. Dat mensen dat probleem gebruiken om de Marokkaanse nationaliteit of de islam als schuldige aan te wijzen en zich niet in de werkelijke oorzaken te verdiepen, maakt een oplossing van het probleem alleen maar moeilijker. Een verkeerde diagnose leidt immers tot een verkeerde behandeling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Ernest

@9 Dat heb ik ook gezien, maar ik vind dat niet zo heel sterk. Bij die schrijvers worden alle cijfers weer erg laag vergeleken met de cijfers van Paul Anderson Toussaint. Ik krijg de indruk dat ze alleen op zijn NRC-artikel zijn ingegaan, en niet op zijn boek. In de Groene wekt hij een veel genuanceerder, maar toch nog wrang beeld. En bovendien gaan ze niet in op dit probleem: “(…)Op steenworp afstand van het politiebureau, kon bijvoorbeeld ruim drie jaar lang een grote professionele scooterdieven- en helersbende ongestoord zijn gang gaan. Een groot deel van de bewoners was en is te bang om zelfs maar aangifte te doen en heeft het vertrouwen in de rechtsstaat volledig verloren.”
Als die bendeleden niet zijn opgepakt, komen ze dus nergens in de criminaliteitscijfers voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pedro

@11: en wat is er na die 3 jaar dan gebeurd? Zijn ze toen gaan rentenieren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Ernest

@12 Geen idee. Dat je je dit afvraagt, zegt natuurlijk wel dat dat artikel in de NRC ene beejte opgewonden is, en niet erg feitelijk. Punt eraf voor Paul Anderson Toussaint.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pedro

@13: ik denk, dat die gasten na 3 jaar gewoon op zijn gepakt, en dat het in kaart brengen van die bende, nadat er eindelijk door een aantal mensen wel aangifte is gedaan, daar een flinke periode van heeft geduurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Sjakie

Wat een bullsh!t zeg.. Er worden de laatste tijd teveel van dat soort onzinnige ‘onderzoekjes’ gedaan waarvan de uitkomst echt non-sense is en daar hebben ze zoveel tijd en geld in ingestoken.

Ik ben zelf niet van Turkse Noch Marokkaanse afkomst, maar het heeft zeker niet met geloof te maken maar met opvoeding en opvoeding alleen!!

En oja F#CK THE NWO!!!

peace

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Mazhar

[verwijderd door redactie; u mag een link plaatsen, geen lappen tekst]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Inje

Oke, en dan nu de oplossing voor al die falende ouders wiens kinderen ontsporen: Pak alles af. Slecht gedrag dient beloont te worden met onteigening van spullen, vrije tijd, plezier en als t echt veel te ver gaat, slaan. Maarja, die methoden zijn niet modern en mogen vaak niet meer in Nederland. Dat noem je mishandeling… maar als je zoon vrouwen uitscheld voor hoer, kun je hem een berisping geven, of een gigantische lel. Uiteraard moet je wel heel zuinig zijn met lichamelijke straffen, anders wennen ze eraan. Wat daarnaast zeer belangrijk is dat je consequent bent. Daarom vind ik ook dat leraren, de voetbaltrainer en de oppas gewoon dezelfde straffen mogen geven. Dat hetzelfde gedrag zoveel met sport, als op school en thuis met dezelfde dingen wordt gestrafd. Dat geeft duidelijkheid en dat is wat kinderen fijn vinden.

 • Vorige discussie