1. 1

  het heef geen nut te stemmen in een staat wat gedicteerd wordt door interpreteurs van een religie.
  Saboteren lijkt me passend.

 2. 2

  Je bedoelt de ene helft door het geloof, de andere door het leger?

  Iemand enig idee wat: “Civil marriage (in addition to religious marriage) should be instituted in Israel” betekend?

 3. 4

  @2: Dat de mogelijkheid tot een burgerlijk huwelijk (naast een religieus huwelijk) mogelijk moet worden. Volgens de huidige regeling kun je als atheïst niet trouwen in Israël. Daarnaast voorkomt ze ook interreligieuze huwelijken, hetgeen de segregatie ten goede komt.

 4. 5

  @4: enige mogelijkheid om tijd te rekken ivm daling bevolkingsgroep.
  magere survival techniek, het huwelijk blijft natuurlijk wel een gok.

 5. 6

  @4: Allicht, maar het is niet zo erg als jij het doet voorkomen want:

  The only exception to these arrangements was that marriages entered into abroad were recognised as valid in Israel.

 6. 7

  @Bismarck
  Dank, zeer verhelderend. Mijn achting voor Israël gaat er helaas niet bepaald op vooruit, door dit soort middeleeuws gedoe. Maar goed, het past wel aardig in de regio.

 7. 8

  @6:

  dat is wel erg, want je gaat toch niet voor je lol naar Cyprus om zonder rabbi te trouwen ?
  en dan krijg je alsnog gedonder, weet ik uit ervaring.

 8. 9

  Okee, maar het is niet wettelijk verboden, zoals onder de Sharia. Ik bedoel, zelfs in hun achterlijkheid is Israel Verlichter dan menig arabisch land.

 9. 10

  Grote voordeel van op CYprus trouwen is dat scheidingen dan ook op cyprus zonder rabbi gebeuren.

  Dat betekent dat je als met name vrouw niet jaren hoeft te smeken bij zo’n rabbijn maar gewoon de scheiding in westerse stijl kunt aanvragen

  OT: Waar nu voor gestemd kan worden zijn de verhoudingen in een kabinet van nationale eenhei; niemand redt het in z’n eentje. Dus Kadima, Avoda en Likud met zn drieen op z’n minst.

  Ik zou geneigd zijn Meretz te stemmen.. maar het lijkt niet teveel uit te maken.

  Ernstige versnippering aldaar, erger dan bij ons.

  @JSK:

  Inderdaad, dat houden ze mij ook altijd voor. Wel een beetje makkelijk vind ik, voor dit verlichte volkje. Om je met de zwakste broeders te vergelijken ipv met een Duitsland ofzo..

 10. 11

  @6: Hoezo? Wat ik zeg klopt precies. je kunt als atheïst niet trouwen in Israël. Daarvoor moet je op en neer naar Cyprus en daarna je huwelijk laten registreren bij de overheid.

  Daarnaast levert het nogal problemen op, aangezien huwelijkse zaken (maar ook echtscheiding en de daarbij behorende boedelscheiding, alimentatie etc.) geregeld worden door religieuze banken. Voor joodse vrouwen is de huidige situatie ook behoorlijk onplezant, aangezien die religieuze rechters aartsconservatief zijn en niet zo snel tot scheiding over gaan. Was een tijdje terug nog een documentaire over op Canvas (waar anders?).

  Wat dat betreft past Israël een heel stuk beter in de Arabische wereld dan bij het Westen.

  edit: En inderdaad #10, zo’n rechtbank bestaat voornamelijk uit rabbijnen.

 11. 12

  @11:
  Inderdaad, een beetje slimme vrouw eist dus een huwelijk in Cyprus, met een feestje in Israel erbij. Wordt wel erkend in grote lijnen, dus alles is redelijk geregeld. Maar je wordt dan geen slaaf van de synagoge

 12. 15

  @12: Dat niet, maar bij een scheiding is er ook geen enkele autoriteit die boedelscheiding, kinderen of alimentatie toekent. Bovendien lopen je kinderen en hun nakomelingen het risico tot mamzer verklaard te worden. Overigens worden buitenlandse huwelijken pas sinds drie jaar als geldig erkend door de staat.

 13. 21

  En dat is wat mij zo verontrust dames Heeren ook, wat is het hier nu precies, web huppeldepup?

  Hoe komt het dat ik zo aangenaam, niet botsend met de grootse vlammende opponenten kan converseren via oldskool dingen?

  Ik wou dat ik wat begaafder was om mijn gedachten samen te vatten zodat ik een bericht/post kan plaatsen om dan naderhand afgezeken te worden..wellicht….soort van ;)

 14. 22

  @16 Sterker zelfs: het is verstandig om je trouwboekje mee te nemen als je in sommige landen met ze tweeen een kamer wil nemen heb ik gehoord en in bijvoorbeeld Jemen ook bij de receptie van een hotelkamer op een bordje gezien.
  Sommige buitenlanders die ik heb ontmoet hadden zelf wat in elkaar geflanst. Wie kan nu een Nederlands trouwboekje lezen?

  Ehhh homohuwelijk wordt niet echt erkend in arabische landen. In Israel wel??

  Israel heb ik in ieder geval bijgeschreven op mijn lijstje van discriminatie van atheisten. Volgens mij wordt het lijstje groter dan dat van vervolgde christenen.

  Hoe zit het trouwens met christenen in Israel? Moeten die in de synagoge trouwen? Weet Open Deur dat wel?

 15. 23

  @22: Tenzij je protestant bent, is er geen probleem, de katholieke kerk en zo’n beetje alle oosterse/orientaalse kerken zijn erkend en vertegenwoordigd in Israël.