Interactieve Amerikaanse multi-culti kaarten

Verspreiding Pools in USAIn de Verenigde Staten (het machtigste land op aarde zoals sommigen van jullie wel weten) doen ze niet zo moeilijk over taalverschillen. En terwijl hier in Nederland bepaalde mensen een taalpolitie willen oprichten om anders-taligen op straat in de kraag te vatten publiceert men in de VS trots haar multi-taligheid op kekke interactieve kaarten. Hierboven ziet u bijvoorbeeld de verspreiding van Pools babbelende loodgieters. Stelt u zelf uw kaart samen en leer over de verspreiding van net Navajo of het Yiddisch in de VS op de website van The Modern Language Association.

 1. 2

  Nou…voor zover ik weet zijn ze in de US ook niet erg blij met anderstaligen en is het in sommige staten verboden om bijv. spaans op het werk te spreken (ook als het gaat om niet werk-gerelateerde conversaties) en kan je daar zelfs een boete voor krijgen. Maar goed, dat weet ik eigenlijk niet zeker. Wel dat er sprake van was, maar niet of dat erdoor is gekomen.

 2. 3

  @xaviera: Ik denk niet dat Staten daar regels over hebben. Vond wel een site met wat voorbeelden van werkgevers die al dan niet met succes zo’n verbod wilden instellen.

  For example, in Garcia v. Spun Steak Co., 13 F.3d 296 (9th Cir. 1993), cert. denied, 512 U.S. 1228 (1994), the employer promulgated an English-only rule which allowed Spanish to be spoken during lunch, at breaks and at other free time, but required English in connection with work. The rule followed complaints by employees that some Spanish-speaking workers had made racist comments in Spanish about two non-white co-workers. The employer was also concerned that some employees who operated machinery did not understand Spanish, which was spoken by the vast majority of the workforce. The two plaintiffs, who were bilingual, alleged that the rule had a disparate impact on Hispanics by denying them the privilege of speaking their primary language – which was a privilege of employment enjoyed by monolingual speakers of English. The court rejected the argument, on the grounds that the employer had the right to determine the boundaries of conversation on the job, and the plaintiffs were not prevented from speaking on the job because they were bilingual.
  http://www.npelra.org/legal/workplaceenglish.asp

 3. 4

  Verdonk is door de kritiek op Sargasso alweer terug gekomen op haar plan. Ben benieuwd of Verdonk grosso modo nu populairder is geworden.

 4. 5

  …En terwijl hier in Nederland bepaalde mensen een taalpolitie willen oprichten om anders-taligen op straat in de kraag te vatten…

  …terwijl er op Sargasso weer eens schromelijk overdreven wordt…

 5. 6

  je zou eigenlijk een link moeten achterlaten naar jouw site waar het allemaal wel perfect geregeld is. Dit is meer zoiets van de beste stuurlui staan aan wal. Nou kennen we je natuurlijk niet anders maar toch.

 6. 7

  kom, kom DP.. wees blij dat er nog iemand reaguurt.. wanner ga je trouwens weer een foto van George Bush en de de chimp plaatsen? Ik kan niet wachten..

 7. 9

  een taalpolitie oprichten = schromelijk overdreven

  Overigens is reaguren ook een vak, DP, en dat beheers ik beter dan menig ander en dan vooral beter dan jij, ouwe B-muzikant.

 8. 22

  in de toekomst,
  wil ik als een discussie uit de hand dreigt te lopen dit plaatje plaatsen:
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/pix/ClownInfestedWaters_kl.jpg[/img]

 9. 37

  Kekke interactieve kaarten doen mij vreemd genoeg telkens weer stijgeren van pseudo-weeterigheid. Ik kan het niet helpen.

  En ach ja… Butch Verdonk… uitzonderlijk klein maar dapper. Zouden Nederlanders daar nou het “maaiveld” voor hebben uitgevonden?

 10. 39

  ‘opzouten bitch’

  ‘haha… eigenlijk vind ik het wel gezellig hier.’

  (Er wordt meegelezen door politici, beleidsmakers, bedrijfsleven en wetenschap, zo nu en dan springt er iemand in die inhoudelijk echt wat kan toevoegen. Verder zijn de postjes een manier om mijn ideeen te ordenen en vormen een archief waaruit ik kan putten.)

  Niveautje hoor!

 11. 41

  Owwwww, ‘opzouten bitch’ is humor voor te lachen!

  Als dat het criterium is, dan ben ik bij deze niet alleen de beste reaguurder, maar ook de geestigste.

  (lul)