Coalitie akkoord over Van der Staaij I

'Mededogen is onze Calvinistische plicht.'Een overgrote meerderheid binnen het CDA zal morgen groen licht geven aan een minderheidskabinet met gedoogsteun van PVV en SGP. Eerder deze week bereikten de coalitiepartijen een akkoord met de PVV. Vandaag werden details bekend van het ‘mededoogakkoord’ dat met de SGP is gesloten. Zo zal het kabinet Staaij I de komende periode straffe maatregelen nemen om te voorkomen dat Islamitische homosexuelen op zondag een Nederlands paspoort krijgen.

“Als er op verzoek van de PVV Islamieten gediscrimineerd gaan worden, dan vinden wij dat homo’s en papen ook hun portie moeten dragen. Want je moet bij discriminatie geen onderscheid maken”, aldus SGP-voorman Kees van der Staaij.

Het recente aantreden van een homofobe allochtone Vlaming als fractiemedewerker bij de PVV ziet Van der Staaij dan ook als een royaal gebaar van goede wil richting SGP. Van der Staaij kreeg van Maxime Verhagen bovendien de garantie dat er geen belijdend katholieken in het kabinet komen. De bevindelijk gereformeerde partij heeft verder geëist dat er in het nieuwe kabinet meer mannelijke dan vrouwelijk bewindslieden zullen plaatsnemen. Ook daarmee zijn VVD en CDA akkoord.

Gerommel binnen CDA blijft

Met het mededoogakkoord hebben VVD en CDA zich ingedekt tegen het op handen zijnde uit de fractie treden van de kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan. Deze twee zullen komend weekend bekend maken dat zij zich aansluiten bij de ChristenUnie.

Het uittreden van Koppejan is overigens nog niet helemaal zeker. Zijn aanblijven hangt ondermeer af van wat de coalitie besluit over inpoldering van de Schelde, waar Koppejan groot voorstander van is. De PVV is hier tegen, omdat het de verstandhouding met Antwerpse zusterpartijen onder druk zet.

Na Klink heeft nu ook CDA bewindsman Hirsch-Ballin grote principiële bezwaren geuit tegen het akkoord met PVV en SGP. “De plannen om nog meer camera’s, nog meer telefoontaps, nog meer ID-poortjes, nog meer RFID-tags, nog meer internetcensuur, nog meer blauw op straat, nog meer controle, nog meer preventief fouilleren, nog meer politiebevoegdheden, nog strengere straffen, nog meer cellen, nog meer handboeien, nog meer enorme knuppels, nog meer knisperende bonnen, nog meer brullende politiemotoren en nog meer glanzende leren uniformen in te voeren vind ik heel positief”, hijgt de bewindsman. “Maar ik stem tegen het akkoord. Zodat mensen gaan denken dat ik eigenlijk helemaal geen conservatieve rechtse law&order-zeloot ben. En dan is dit wel een goed moment. Mijn maatje Ab – ook niet vies van regels en dwang – is nu ineens ook heel populair bij mooie progressieve meisjes in bloemenjurkjes, omdat iedereen denkt dat hij links is. Dat wil ik ook.”

Koerswijziging PVV

PVV-voorman Geert Wilders heeft weinig problemen met de mededoogsteun van de SGP. “Dat wij opkomen voor homo’s was alleen maar om Islamieten te jennen”, verklaart Wilders. “En het onderscheidde ons van neonazi’s. Maar eigenlijk vinden we dat reli’s met die homo’s wel een goed punt hebben. Nu we afzien van actief homobeleid en andere viespeukerij, kan links ons geen ‘Bruin I’ meer noemen. Daar waren we dus snel uit.”

Het homostandpunt is overigens niet het enige nepstandpunt van de PVV. Om kiezers te lokken heeft Wilders ook wat standpunten van de SP en de Partij voor de Dieren geleend. “Met die standpunten natuurlijk niks. We zijn niet eens vóór die standpunten. Maar we kunnen nu wel net doen of we na heel, heel, heel lang onderhandelen de AOW-leeftijd hebben ingeruild voor het boerkaverbod. En echt, die AOW-leeftijd kan me eigenlijk totaal niet boeien. Lachen he? Dat faken was overigens een ideetje van mijn vriendin. Geen idee hoe ze er op kwam.”

Steeds meer bezwaren bij VVD

Het is algemeen bekend dat Mark Rutte het liefst in zee was gegaan met GroenLinks en D66, met gedoogsteun van conservatief links. “Iedere poging om met Femke Halsema tot coalitus te komen is tot nu toe gestrand”, zo geeft de machtigste vrijgezel van Nederland aan. “Maar ik blijf voor die optie open staan. Zelfs als die zeurklaas van Pechtold mee doet.”

Waar de mededoogsteun voor PVV en CDA nauwelijks op grote bezwaren stuitte, ligt dat voor Rutte dan ook heel anders. “Ik word premier van een kabinet met de controlejezuïeten van het CDA, de racistische borreltokkies van de PVV en de pepermuntfundi’s van de SGP. Ik hoop dat dat kabinet lang blijft zitten”, vervolgt hij. “Zodat ik heel lang kan nadenken hoe ik bij de volgende verkiezingen ga uitleggen dat wij een van oorsprong liberale partij zijn.”

  1. 1

    Maar Rutte zijn zin was nog niet af.

    Hoewel niet volmaakt is het honderd keer beter dan regeren met de klimaatfundi’s en krakers van GL, de anti-semieten van SP (Harry Hamas), de Stalinisten van PVDA en de “weg met ons” kosmopolieten van D666.