Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
,

Iedereen praat elkaar na dat piraterij de entertainmentindustrie doodmaakt, en dat strengere wetgeving nodig is om films en tv-series rendabel te houden.

Het is simpelweg niet waar. Films die veel worden gedownload, doen het in de bioscoop uitstekend. Downloaden fungeert eerder als een geweldige reclamecampagne van onderaf. Vroege kijkers raden hun vondsten aan vrienden aan, schrijven erover, en scheppen de zo gewenste buzz die een film of serie bij een groter publiek gewild maakt. (Niemand vertrouwt reclame nog, maar naar authentieke fans die uitleggen waarom je dit écht moet gaan zien, luisteren we zonder argwaan.)

Voorts blijken downloaders keer op keer de beste klanten van de entertainmentindustrie te zijn. Zij geven beduidend meer geld uit aan filmbezoek, dvd’s en cd’s dan de gemiddelde burger.

De film- en tv-industrie zou downloaders beter kunnen beschouwen als bondgenoot dan als haar vijand. En vooral kan de industrie van ze leren: waarom downloaden mensen?

Uit alles blijkt dat het ouderwetse model van nationale pakketten en van gefaseerde distributie niet langer wordt geaccepteerd. Amerikaanse films zijn pas maanden na de première in Europa te zien, vaak duurt het jaren voordat goede buitenlandse series hier op tv komen. Er er is geen nette manier voorhanden om aan mijn film- en serieliefde te voldoen. Ik kan buitenlands spul niet op HBO of op Netflicks bekijken, niet via iTunes of Amazon kopen. Ik ben Nederlands: aan ons wordt nog niet gedistribueerd. Mijn geld wordt botweg geweigerd.

Daarom download ik: ik wil niet wachten tot Nederland eindelijk zover is. Verse afleveringen van Game of Thrones of Fringe wil ik zien kort nadat ze zijn uitgezonden. De fans met wie ik praat en de serie uitpluis, hebben die nieuwe aflevering immers al wél gezien?

Film1, een Nederlands betaalkanaal, is de eerste die snapt dat je winst kunt maken door het nationale aanbod te globaliseren. Vanaf deze maand zenden ze – met slechts enkele weken vertraging – actuele Amerikaanse series uit, ondertiteld en al. Goed zo! Dat gaat de goede kant op, al biedt Film1 vooralsnog alleen series van HBO.

Wat ik als kijker liefst wil, is onafhankelijk zijn van nationale grenzen, van omroeppakketten en zendtijden. Ik wil me op zelfgekozen series kunnen abonneren, ongeacht hun herkomst: hier iets van HBO of SyFy, daar iets van de Vara. Inclusief de mogelijkheid om – betaald – oude series op te halen. Dan weet ik bovendien dat mijn kijkgeld belandt bij wat ik waardeer.

Deze column verscheen ook in het Parool

Reacties (50)

#1 JSK

Er er is geen nette manier voorhanden om aan mijn film- en serieliefde te voldoen. Ik kan buitenlands spul niet op HBO of op Netflicks bekijken, niet via iTunes of Amazon kopen. Ik ben Nederlands: aan ons wordt nog niet gedistribueerd. Mijn geld wordt botweg geweigerd.

Daarom download ik:

Volgens mij draai je oorzaak en gevolg hiermee om: Netflix, Hulu, etc zijn hier niet actief juist omdat IP relatief zwak wordt beschermd.

 • Volgende discussie
#1.1 gronk - Reactie op #1

Is ’t niet ook gewoon lamlendigheid omdat contracten per land werden/worden afgesloten, wat voor al die kleine kutlandjes (met allemaal hun eigen wetgeving en mediaconstructies) in de EU veel te veel werk en gedoe is?

 • Volgende reactie op #1
#1.2 JSK - Reactie op #1.1

Dat weet ik niet, maar Nederland (met 600 miljard iets van de 15e economie ter wereld) lijkt me geen klein kutland.

#1.3 L.Brusselman - Reactie op #1.2

Als je spreekt over het aantal consumenten is het dat wel

#1.4 JSK - Reactie op #1.3

Maar het gaat in de internationale economie natuurlijk om koopkracht… hoeveel mensen hebben een Porsche of een tas van Louis Vutton?

 • Volgende reactie op #1.3
#1.5 L.Brusselman - Reactie op #1.3

Bij mediaconcerns gaat het om de het aantal potentiele klanten,de koopkracht per consument is van minder belang.Niemand gaat meer films of muziek aanschaffen dan hij of zij kan bekijken of beluisteren,in ieder geval niet substantieel meer.Als de koopkracht toeneemt neemt de consumptie van beeld of geluid niet evenredig toe.Wat dat betreft is het hetzelfde als bij voedsel,mensen gaan niet veel meer eten als hun koopkracht toeneemt.Hooguit bewuster of luxueuzer.

 • Vorige reactie op #1.3
#1.6 Bismarck - Reactie op #1

Voor Karin is dat toch echt niet het geval. Zij download omdat ze niet kan kopen. Dat daar een “zwakke” IP-bescherming aan ten grondslag zou liggen is niet haar schuld.

 • Volgende reactie op #1
 • Vorige reactie op #1
#1.7 JSK - Reactie op #1.6

Jaja, maar ik neem dat ze een punt wil maken dat breder is dan haar eigen gedrag.

#1.8 Karin Spaink - Reactie op #1

Da’s niet waar. Netflicks, Hulu etc zijn hier niet actief omdat de rechten om in Europese landen te kunnen werken, niet zijn geregeld. En waarom niet? Door obstructie van de IP-houders.

 • Vorige reactie op #1
#2 L.Brusselman

Ik kijk helemaal geen tv meer,m’n series haal ik van het net.Vaak zijn het ook series die helemaal nooit in Nederland op de buis komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

Ik kijk helemaal geen tv meer,m’n series haal ik van het net.Vaak zijn het ook series die helemaal nooit in Nederland op de buis komen.
http://www.1channel.ch/index.php?search
http://www.tv-links.eu/
Er zijn er nog veel meer en er wordt gewoon reclame gemaakt,hoe kan ik nou bepalen of het wel of niet koosjer is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 aynranddebiel

Ze kunnen een voorbeeld nemen aan de manier waarop games verspreid worden via Steam. Alles is gericht op het gemak van de consument en de prijzen zijn bijzonder scherp, waardoor je niet eens meer de moeite wil nemen om illegaal te downloaden. Ook is er geen regionaal onderscheid in beschikbaarheid.

Ze ondersteunen, als Amerikaans bedrijf, ook gewoon iDeal betalingen bijvoorbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sjiek

Vergeet niet dat de bestaande bedrijven er helemaal geen baat bij hebben dat de klant in vrijheid zijn keuzes kan maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Karin Spaink - Reactie op #5

Kan best zijn, maar bij klanten die maar gaan downloaden hebben ze al helemaal geen baat. Dan maar beter innoveren…

#6 Spam

“Films die veel worden gedownload, doen het in de bioscoop uitstekend.”
Ja natuurlijk. Films die populair zijn onder gratis downloaders zijn ook populair onder betalende bioscoopbezoekers. Voor het causaal verband dat wordt gesuggereerd ontbreekt echter ieder bewijs.

Idem voor “Voorts blijken downloaders keer op keer de beste klanten van de entertainmentindustrie te zijn.” Als je niet geïnteresseerd bent in muziek in film zal je het kopen noch downloaden. Het is maar de vraag of dat downloaden tot meer of minder verkoop leidt. Ik neem aan dat dat per persoon verschilt.

Overigens vind ik de economische argumenten in deze discussie sowieso irrelevant. Iedere aanbieder van werk heeft volgens mij het recht zelf te bepalen of hij/zij dat op een economisch verstandige manier doet of niet. Als een artiest niet wil dat je zijn werk gratis downloadt, is het natuurlijk onzin om te doen alsof je met het gratis downloaden van dat werk die artiest een dienst bewijst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Karin Spaink - Reactie op #6

Ik zeg helemaal niet dat je een artiest een dienst bewijst wanneer je zijn werk gratis downloadt. Ik zeg alleen dat ik – zeker in het geval van tv-series – vaak helemaal niet de mogelijkheid heb om zulk werk legaal te bekijken, en dat de markt zichzelf daar geen dienst mee bewijst.

#7 JSK

@13: Mwah, ik denk dat adverteerders wel kijken naar de koopkracht van de mediaconsument.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Waarom zijn de kosten per reclameuitzending in Duitsland dan hoger als in Nederland ?De gemiddelde koopkracht is nagenoeg het zelfde.

 • Volgende reactie op #7
#7.2 su - Reactie op #7

Heb je advertenties op pay-tv? Bizar..

 • Vorige reactie op #7
#7.3 jsk - Reactie op #7.2

wel in de bios, zure trol

#7.4 su - Reactie op #7.3

Wat, dat enkele versnapering in de foyer en wat trailers, basische brulkikker? En wat heeft dat met vernieuwingen in de media en vod te maken?

#7.5 Spuyt12 - Reactie op #7.4

Haha, basische brulkikker…

#8 zmmco

Film1 innovatie? Ik kan niet eens vinden waar op die site van ze ik die films en series dan zou moeten vinden. Faal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kok

Iedereen praat elkaar na dat piraterij de entertainmentindustrie doodmaakt, en dat strengere wetgeving nodig is om films en tv-series rendabel te houden.

Met iedereen neem ik aan dat je ‘de industrie’ bedoelt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 kevin - Reactie op #9

Ik vond dat ook al vreemd. Een enkeling zoals #008 daargelaten, hoor ik eigenlijk niemand zeggen dat we strengere wetten nodig hebben omtrent intellectueel eigendom (wat een vervelende term is dat toch).

#9.2 Spam - Reactie op #9.1

Ik pleit niet voor strengere wetten. Ik pleit slechts voor bescherming. Daar zijn al wetten voor. Nu alleen nog een praktische en redelijke handhaving. Daarbij zijn drie zaken belangrijk:
– proportionaliteit en privacy
– goed werkende legale alternatieven
– een algemeen besef dat artiesten/producenten/uitgevers ook iets te zeggen willen hebben over de distributie van hun werk

Ik hoor maar zelden iemand alledrie de aspecten benadrukken. Downloaders negeren/ontkennen vaak de belangen en rechten van artiesten. ‘De industrie’ maakt zich meestal weinig druk om privacy en proportionaliteit. Goede alternatieven wil iedereen wel, maar de downloader wil goedkoop en de industrie wil winst. Het kost wat tijd voordat het juiste midden daartussen is gevonden.

Waar ik me steeds druk om maak in dit soort discussies op internet is het recht dat velen zich toe-eigenen om lekker ongelimiteerd en ongevraagd, gratis te downloaden waar ze zin in hebben. En ze willen wel betalen, maar dan wel alleen een zelfgekozen prijs voor een zelfgekozen product/dienst. Zodra er iemand begint over de rechten van de artiest, wordt direct een beeld van de grote boze graaiers van ‘de industrie’ opgeroepen. De argumenten die daarbij ad infinitum worden aangedragen deugen meestal van geen kanten en lijken slechts bedoeld om het eigen handelen goed te praten.

 • Volgende reactie op #9.1
#9.3 alt. johan - Reactie op #9.2

@Spam: Waar ik me steeds druk om maak in dit soort discussies op internet is het recht dat velen zich toe-eigenen om lekker ongelimiteerd en ongevraagd, gratis te downloaden waar ze zin in hebben. “
Dat recht is onlangs nog bekrachtigd**.

http://tweakers.net/nieuws/78993/meerderheid-kamer-stemt-officieel-tegen-downloadverbod.html

** Disclaimer: aan mijn post kunnen geen rechten worden ontleend, ik raad aan, voordat je gaat downloaden, eerst contact op te nemen met je jurist.

 • Volgende reactie op #9.2
#9.4 Harm - Reactie op #9.2

– Meer dan 80% van hetgeen mij intereseert (vooral documentaires) vind ik niet in de winkel, maar slechts op het internet en in het buitenland en daar zijn hoge transportkosten aan verbonden.

– In veel gevallen blijkt de technische kwaliteit van het materiaal dat ik download -ongelooflijk, schandalig, maar waar! – beter te zijn dan de DVD’s die ik in de winkel koop.

– Ik heb veel materiaal gekopieerd en gedownload dat ik ooit al eens had gekocht, maar dat verloren is gegaan door krassen (LP’s) en door de funeste invloed van de zeewind. De kwalteit van veel CD’s en DVD’s bleek zo slecht, dat ik er nu dwars doorheen kan kijken. Ik zie niet in waarom de auteursrechten 2x of 3x zou moeten betalen.

Voorstel: Laat de vertegenwoordigers van de auteurs een lijst publiceren van hun producten en de hoogte van de auteursrechten, dan kan ik beslissen of ik het de moeite waard vind om dat bedrag te betalen voor de kwaliteit die ze bieden. Voor distributie, transport en verpakkingsmateriaal van een kat in de zak betaal ik geen cent meer.

 • Vorige reactie op #9.2
#9.5 Karin Spaink - Reactie op #9.1

Misschien moet je even inlezen in de discussies over ACTA? Nederland heeft vorige maand voor een zeer streng handelsverdrag getekend, dat IP heilig maakt. Zie bv Maxime maakt monddood.

 • Vorige reactie op #9.1
#9.6 Harm - Reactie op #9.5

Brasil não assinará o ACTA, afirma Itamaraty

O governo brasileiro já se posicionou contra o acordo por considerá-lo unilateral e com “pouca legitimidade”. Segundo Kenneth Félix Haczynski, chefe da Divisão de Propriedade Intelectual do Itamaraty (ligado ao Ministério Das Relações Exteriores), o combate à pirataria que está sendo proposto pode comprometer direitos, a privacidade e a liberdade da rede. “Acho possível que o Acta seja imposto a vários países, mas não ao Brasil e a outros países emergentes”, declarou em entrevista ao site Link Estadão. “Não acreditamos em receita pronta”.

Gelukkig leef ik wel in een democratie.

#10 Olav

http://i.imgur.com/okasM.jpg

(kan ik hier geen plaatjes meer invoegen?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 L.Brusselman - Reactie op #10

Heel vervelend inderdaad.Hetzelfde met Nederlandse dvd’s eerst reclame en dan ook nog een trailer voor de een of andere flutfilm.

 • Volgende reactie op #10
#10.2 larie - Reactie op #10

Olav..ergens vermoed ik dat het posten van pic’s enigszins wordt bemoeilijkt. Bandbreedte/use wellicht. Mij lukt het ook niet meer, wat jammer is. een pic duizend woorden enzo.

Ontop: Ik download mega en na goedkeuring van de fam (soms wel soms niet) koop ik. Mijn kasten puilen uit met legale dingen.

Legale DVD’s maak ik een copie van, zonder die ad’s..zo irritant, vooral bij Disney. Even erg als voice-overs (vpro), dan haak ik af.

zo..en nu koken.

 • Volgende reactie op #10
 • Vorige reactie op #10
#10.3 dimitri - Reactie op #10.2

plaatjes moeten kunnen. aan bandbreedte geen gebrek hoor. ik kijk er even naar. d

#10.4 Olav - Reactie op #10.3

Larie, dat soort plaatjes komen sowieso niet op het bandbreedteconto van Sargasso.

Dimitri, als je er toch achteraan gaat, kijk je dan ook even naar de blockquote, cite en q tags? Die zijn beschikbaar volgens “Toegestane HTML tags” maar de laatste keren dat ik het probeerde deden ze niet veel, ontbreekt waarschijnlijk een stukje CSS voor of zoiets.

blockquote

cite
q (van quote)

#10.5 piet de nuttige idioot - Reactie op #10

dan moet je ze in een iframe zetten. beetje omslachtig. En dan niet tussen open- en sluit-tag maar in de openingstag (src=”enz”). wat je er tussen zet ziet degeen met browsers die geen iframe herkennen.

 • Vorige reactie op #10
#10.6 piet de nuttige idioot - Reactie op #10.5

test

o nee, niet dus. Vergeet de bovenstaande comment maar.

#10.7 Olav - Reactie op #10.6

Piet, ik weet wat iframes zijn en dat dat eerder mogelijk was. Dat is echter al een tijdje niet meer zo (zie ook “Toegestane HTML tags”). Op zich ben ik het daar wel mee eens, want met iframes kan je allerlei rommel de pagina binnensmokkelen. Een img tag is echter niet zo schadelijk.

#11.1 L.Brusselman - Reactie op #11

Blij dat ik geen Chinees ben,hoewel het niveau van entertainmentshows is hier al bedroevend naar dat van de Chinese kan ik alleen maar raden.

#11.2 Harm - Reactie op #11.1

“De oproep kwam afgelopen oktober, nadat de president had gewaarschuwd voor invloeden uit de westerse cultuur. (…) Vooral talentenjachten en realityprogramma’s zijn de dupe geworden van het stevige snijden in de programmering. Ook talkshows en emotionele verhalen die ‘van een slechte smaak getuigen’ staan op de lijst van beperkte programma’s.”

Het gaat om de zogenaamde “Big Brother Wet”.

#11.3 L.Brusselman - Reactie op #11.2

En dat is allemaal de schuld van Joop en John….

#12 Mark3000

LOL, in zweden is er een nieuwe religie, namelijk kopimi.

De Kopimisten geloven heilig in het kopiëren en delen van informatie.

LINK

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Siquo

Er zijn mensen/bedrijven die wel doorhebben hoe het zit. Uit een vergelijkbare industrie:

http://www.eurogamer.net/articles/2011-11-28-valve-piracy-a-non-issue-for-steam

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 aynranddebiel - Reactie op #13

Ik kende dat artikel niet, maar dat was precies mijn punt in 005.

#13.2 Siquo - Reactie op #13.1

Ohja, inderdaad. Denk ik eens wat informatiefs bij te dragen… :)

#14 L.Brusselman

Echt druk maken doe ik me niet want ik heb”sunshine in my bag”En m’n toekomst komt eraan.
http://www.youtube.com/watch?v=R3BIEnwqlVM&feature=related
2D:
I ain’t happy, I’m feelin’ glad
I got sunshine in a bag
I’m useless, but not for long the future is comin’ on
I ain’t happy, I’m feelin’ glad
I got sunshine in a bag
I’m useless, but not for long the future is comin’ on,
It’s comin’ on, It’s comin’ on, It’s comin’ on, It’s comin’ on

Del:
Finally someone let me outta my cage
Now time for me is nothin’ cuz I’m countin’ no age
Nah, I couldn’t be there, now you shouldn’t be scared
I’m good at repairs, and I’m under your snare
Intangible, I bet you didn’t think so I command you to
Panoramic view,
Look I’ll make it all manageable
Pick and choose,
Sit and lose,
All you different crews
Chicks and dudes,
So who you think is really kickin’ tunes?
Picture you gettin’ down in tha picture tube,
Like you lit the fuse
You think it’s fictional?
Mystical? maybe
Spiritual?
Hero who
Appears in you to clear your view when you’re too crazy
Lifeless,
to know the definition for what life is
Priceless,
To you because I put you on the hype shit
You like it? Gun smokin’
Righteous with one toke and
Psychic among those,
Possess you with one go

2D:
I ain’t happy, I’ m feelin’ glad
I got sunshine in a bag
I’m useless, but not for long the future is comin’ on
I ain’t happy, I’ m feelin’ glad
I got sunshine in a bag
I’m useless, but not for long, the future is comin’ on,
it’s comin’ on, it’s comin’ on, it’s comin’ on, it’s comin’ on

Del:
The essence, the basics
Without that you make it
Allow me to make this
child-like-in-nature.
Rhythm, you have it or you don’t
That’s a fallacy.
I’m in them, every sprouting tree,
every child of peace, every cloud and sea.
You see with your mind,
you see destruction and demise
Corruption in disguise
From this fuckin’ enterprise,
Now I’m sucked into your lives
Through Russel not his muscles but percussion he provides
With me as a guise
Y’all can see me now cuz you don’t see with your eyes
You perceive with your mind
That’s the inner
So I’ma stick around with Russ and be a mentor
Bust a few rhymes so mother fuckers remember
What the thought is
I brought all this, so you can survive when law is lawless
Feelings, sensations that you thought was dead
No squealing, remember that it’s all in your head

2D:
I ain’t happy, I’m feelin glad
I got sunshine in a bag
I’m useless, but not for long the future is comin’ on
I ain’t happy, I’ m feelin’ glad
I got sunshine in a bag
I’m useless, but not for long my future is comin’ on
it’s comin’ on it’s comin’ on it’s comin’ on it’s comin’ on
My future is comin’ on,
it’s comin’ on, it’s comin’ on, it’s comin’ on, it’s comin’ on
My future is comin’ on,
it’s comin’ on, it’s comin’ on, it’s comin’ on, it’s comin’ on
My future is comin’ on,
it’s comin’ on, it’s comin’ on,
My future is comin’ on,
it’s comin’ on, it’s comin’ on,
My future is comin’ on,
it’s comin’ on, it’s comin’ on,
My future

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Harm

Ach, zonder het internet werd er ook al een hoop muziek “geruild”. dmv cassettebandjes bijvoorbeeld. Nu klem je een 2Tb externe harde schijf onder je arm en je kopieert in 1 keer 100.000 van die cassettebandjes. Wel versleutelen natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 KJ

Wat mij redelijk lijkt is het volledig opengooien van alle torrentsites, gekoppeld aan een extra +- 10 euro per maand voor je internetcontract, wat dan weer in de juiste verhouding bij de film, muziek en game industrie terecht komt. Downloaders houden hun karma babyblauw, industrie en artiesten ook blij

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 L.Brusselman

Tip,Breaking Bad op Uitzeding Gemist,afspelen op flash en dan kun je downloaden met downloadhelper.Bespaart toch weer het kopen van de serie achteraf,je moet er wel snel bij zijn want ze verdwijnen weer na een paar dagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie