IND blijft vluchtelingen terugsturen naar landen waar ze gevaar lopen

Dossier:

Nu pas, woensdagochtend, is tot de nationale media doorgedrongen dat zaterdag drie passagiers van een KLM-vlucht naar Nairobi uit het toestel zijn gehaald en gearresteerd, omdat ze protesteerden tegen de uitzetting van een Sudanese asielzoeker naar Sudan.

De drie bleven staan om te verhinderen dat het toestel zou vertrekken. Die methode werd eerder met succes toegepast door een studente in Zweden, die zich verzette tegen de uitzetting van een Somalische naar Somalië. Zíj had succes, maar in Nederland volgen we dit soort humanitaire acties niet na. Wat denken ze wel!

Dus werden de protesterende passagiers uiteindelijk op verzoek van de KLM door de marechaussee uit het vliegtuig verwijderd en meege-nomen. Mensen die de gebeurtenis wilden filmen kregen te horen dat ze beelden moesten verwijderen. Anders zouden ook zij worden opgepakt.

Gemarteld

De uitzetting betrof de 25-jarige Ezzedine Mehimmid uit Darfour. Er werd gevreesd dat hij bij aankomst in Sudan zou worden gearresteerd, mogelijk gemarteld en misschien zelfs gedood, aangezien de oorlog in Darfour eigenlijk nooit is bijgelegd. Amnesty International meldt dat er na zijn aankomst niets meer van hem is vernomen, zodat gevreesd mag worden dat hij inderdaad ergens in een cel zit.

Amnesty meldt ook dat een man die verleden jaar door de altijd strenge IND naar Sudan werd teruggestuurd en aan de Sudanese veiligheidsdienst NISS werd overgedragen, daadwerkelijk werd vastgezet en gemarteld. Foto’s van zijn verwondingen bewijzen de mishandeling, volgens Amnesty. Hij kreeg van de veiligheidsdienst het consigne zich dagelijks te melden, maar zit nu ondergedoken ergens in Sudan.

Dit feit werd meegedeeld aan staatssecretaris Harbers, maar de wakkere onderminister stuurde Ezzedine Mehimmid desondanks terug. Amnesty meldde overigens twee dagen geleden ook dat toen net bekend was geworden dat een man die door de IND was geretourneerd naar Bahrein, werd gearresteerd en mishandeld.

Racisme

Nederland stuurde in 1938 en ’39 gevluchte Joden terug naar Hitler Duitsland. In de veronderstelling dat ze daar goed behandeld zouden worden? Of was het gewoon racisme? We kijken nu verschrikkelijk neer op dit soort stompzinnige beslissingen, maar blijkbaar hebben de mensen die nu de overheid bemannen dezelfde naïeve, ongeïnteresseerde en/of racistische instelling als toen.

En dat al langer. Destijds stuurde Rita Verdonk mensen terug naar Somalië die kort daarna werden gedood. Ze leek van het nieuws daarover te schrikken. Maar voor onze nationale uitwijzing- en deportatiedienst IND heeft het nooit verschil gemaakt. Uitzettingen naar landen als Afghanistan of Somalië waar volop oorlog heerst, Golflanden waar de regimes zo antidemocratisch optreden als het maar kan, of Sudan waar een gezochte oorlogsmisdadiger als Omar al-Bashir de scepter zwaait, ze draaien er hun hand niet voor om.

Het houdt niet op

Rechters kunnen er niets van zeggen, want ze mogen alleen ”marginaal toetsen”, wat betekent dat ze alleen mogen kijken of de procedures netjes zijn gevolgd. En de ijverige VVD-er Harbers ziet er geen bezwaar in om verantwoordelijk te zijn voor dat beleid.

Is er dan niemand, een Tweede Kamerlid, een ombudsman, een Orde van Advocaten, die een keer een eind kan maken aan dit mensonterende en fascistoïde beleid?


Kunstenares Tinkebell beschreef jaren geleden al hoe deze man in de knel kwam doordat hij tussen wal en schip belandt met posttraumatische stress, die hij verdronk met alcohol.

Reacties (6)

#1 Henk van S tot S

En de ijverige VVD-er Harbers ziet er geen bezwaar in om verantwoordelijk te zijn voor dat beleid.

Nog een Mark die lid is van de de partij VrijheidsVerminking en Demagogie.
;-)

Wat serieuzer:
Voor normale humane mensen is een dergelijk beleid natuurlijk onaanvaardbaar.
Helaas zullen er vele zijn die dit van harte toejuigen.

  • Volgende discussie
#2 JANC

Nederland neemt zes migranten op van de Sea-Watch. Ze zaten sinds Kerst vast op het schip omdat het nergens mocht aanmeren. Een “rottig” besluit, zegt staatssecretaris Harbers (Asiel, VVD).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJH

Mensen die amok maken in een vliegtuig – daar gaat de piloot over. Mensen arresteren omdat ze iets filmen is daarentegen wel heel erg 1900-ish. Bovendien, wat denken ze wel: die filmpjes staan eerder op de servers van Google dan dat je ze kunt verwijderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JANC

@3: De KLM zegt dat het de huisregels zijn. Gek genoeg zeggen die huisregels niet expliciet dat je niet mag filmen. Dan is het dreigen met arrestatie tegen de wet, die juist die marechaussee zou moeten volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Oink

Mooi om de Joden erbij te halen. Een Godwin is altijd een goed argument immers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JANC

@5: leer eerst eens wat een Godwin is

  • Vorige discussie