In februari begint de lente

Wie dit leest is gek. Want eigenlijk moet u met dit weer gewoon naar buiten. Die paar dagen dat een verwarde Fries in de kerstvakantie op natuurijs stond zijn we allang vergeten. Na een zachte natte start in januari is de lente nu volop losgebarsten. Niet alleen stijgt de gemiddelde jaartemperatuur: de afgelopen tien jaar waren de warmste jaren ooit, de seizoenen lijken ook op te schuiven. Herinnert u zich nog die tropische aprilmaand en de herfstachtige zomer van vorig jaar? Tegenwoordig begint de Hollandse lente in februari. Ter zelfkickende zelfbevestiging van deze ogenschijnlijk boude uitspraak citeer ik uit de Natuurkalender van deze maand.

De Natuurkalender, zeg maar de fenologische barometer somt voor u op: bloeiende kornoelje al vanaf de jaarwisseling, bloeiende bosanemoon en dotterbloem en zelfs bloeiende bosaardbei, deze laatste soort bloeit doorgaans pas in mei… In Zeeland zijn de eerste lepelaars alweer gesignaleerd en in de Oostvaardersplassen zijn de zeearenden begonnen met het husselen van hun meubels. De bosuilen zitten zelfs al op de eieren, reeds. Vlinderspotting in februari is hot, nu de Atalanta in toenemende mate niet meer de moeite neemt om naar het Zuiden te vliegen kunt tijdens een zonnige februari-wandeling deze voormalige trekvlinder zomaar tegen het lijf lopen. Naar buiten dus, want dinsdag is het weer waterkoud!

 1. 3

  Help me even er was ooit een Engelse commedie serie over een premier die (dacht dat hij) geniaal was. Daar hadden ze ook een aflevering dat Nickson de tijd 30 seconde sneller liet lopen om een stukje beschamende film te laten verdwijnen. Die 30 seconde zijn inmiddels gegroeid tot drie maanden. Op die manier is Nickson verandwoordelijk voor het “Broeikas effect”.

  Dit bericht deed mij aan die aflevering denken.

 2. 4

  Het gekke is dat in de Languedoc de seizoenen niet lijken te verschuiven [in de mate waarin dat noordelijker gebeurt]! De amandelbomen en mimosa – en nog wat zaken – bloeien in februari en doen dat altijd al. Gevoelsmatig is het zelfs een beetje laat dit jaar (veel nachtvorst).

  Zou er een vegetatiezone verdwijnen?

 3. 5

  De gradient/zonering schuift en rekt wat op denk ik..maar alhier geheel niet onaangnaam..de “vigneron propriétaire exploitant du Wageningen.’ sprak ik vandaag op zijn ding , glimmend van het zweet..met een glas lokale uiteraard, alhoewel het werden er meer :)

 4. 7

  @1
  Wat me opviel is eerder dat gezegden die vroeger van geen klanten klopten, nu wel blijken te kloppen. Al een tijdje op aan het letten nu.