1. 1

  Is dat in Nederland niet ook zo? Vaak zit je met absolute belastingen (ik denk in mijn gemeente bv. aan de vuilniszakken, die €1,09 per stuk kosten ivm. milieuheffingen).

 2. 3

  @2: Das waar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel te weinig op de belastingen let, dus ik weet niet wat de overhand heeft, maar zo voor mijn gevoel zitten er wel veel “absolute” belasting tussen en weinig variabele. Bovendien die belasting op basis van de waarde van huizen komt ook niet voordelig uit voor de laagste inkomens; die bezitten hun woning immers niet, maar huren het van de eigenaar en betalen dus ook de belastingen op de waarde van het huis, via de huur.

 3. 5

  @3: voor de echt laagste inkomens zijn er dan over het algemeen wel weer kwijtscheldingsregelingen van die absolute gemeentelijke belastingen echter.

 4. 7

  Het gaat natuurlijk om de regressive sales tax. Maar Steeph, als je kijkt naar de Federal taxes (die volgens mij iets van drie keer zoveel zijn als de state taxes) betalen de rijken het leeuwendeel.

 5. 9

  In Nederland is er een grote nivelleerder die niet zo opvalt: de BTW. Weliswaar zijn eerste levensbehoeften veelal met het lage tarief belast, maar het merendeel is gewoon tegen hoog tarief belast en raakt lage inkomens verhoudingsgewijs harder dan hoge inkomens.

  Ik zal nog even kijken of ik cijfers kan vinden, maar het zou me verbazen als de gemiddelde belastingdruk (betaalde belasting t.o.v. inkomen) veel meer dan 15 % uit elkaar ligt voor hoge en lage inkomens.