Iedere stem telt, ook in 010…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hieronder volgt een gastbijdrage van Bragg.

De PvdA in Rotterdam laat enorme kansen liggen om iets te doen aan de polarisatie in de stad. De rotzooi rond de verkiezingen en het voortijdig uitsluiten van Leefbaar Rotterdam (LR) leiden ertoe dat de verdeeldheid alleen maar toeneemt. Ook Aboutaleb zou boven zichzelf uit moeten stijgen. Hij mist een kans voor open doel om als burgervader op te treden en te laten zien dat hij ook tegen zijn eigen partij streng kan zijn.

Het lijkt soms wel alsof hij het gevoel mist om wijs en ruiterlijk te handelen als dat van hem gevraagd wordt. In plaats daarvan schiet hij in een enorme kramp en reageert hij te laat, zoals de aanpak van de rellen op het strand van Hoek van Holland al eerder liet zien.

Alleen al de beelden die naar buiten kwamen van meerdere mensen in een stemhokje en het nieuws dat er stemmen van een heel district kwijtraakten waar “toevallig” 90 procent van de mensen op LR hadden gestemd, waren voldoende reden geweest om binnen 24 uur het besluit tot hertelling te nemen. Aboutaleb had direct in moeten grijpen, want dan stijg je boven de partijen uit en ben je de wijste.

Nu hangt er een zweem van partijdigheid rond zijn optreden. Waarom moet hij ook zo nodig zeggen dat hij denkt dat ook na hertelling de PvdA toch de grootste blijft? Dat is een hele domme uitspraak. Bovendien had hij met ‘damage control’ en standvastig optreden kunnen voorkomen dat straks wellicht de verkiezingen (deels) over moeten.

Als je naar de PvdA en LR kijkt, straalt de onderlinge haat ervan af. Dat komt met name omdat er over en weer nogal harde woorden en beledigingen zijn geuit in de afgelopen acht jaar. Toch hebben beide partijen achtereenvolgens de afgelopen acht jaar de stad heel behoorlijk bestuurd. De veiligheid is een stuk vooruit gegaan en er is veel gebouwd en geïnvesteerd. Nu we middenin een grote economische crisis zitten zou een grote coalitie juist enorm goed zijn voor de stad. Dominique Schrijer, de lokale leider van de PvdA geldt als een hardliner op het gebied van veiligheid en integratie. Juist hij zou een brug moeten slaan naar Pastors, die het toch mogelijk heeft gemaakt dat Aboutaleb nu burgemeester is van Rotterdam. Tegen zijn achterban in heeft hij hem verdedigd bij zijn benoeming.

Hier ligt voor de PvdA een kans om bindend te zijn. Wouter Bos, op naar Rotterdam!

Reacties (15)

#1 vosje62

RTV Rijnmond heeft 9 maart uitgebreid gepraat met het hoofd van een stembureau in Rotterdam Zuid, zegt wel heel veel.
Waarom kan ik veel van die ‘beelden’ niet terug vinden op YouTube??

http://politiek-argumenten-realiteit.blogspot.com/2010/03/youtube-interview-met-voorzitter.html

 • Volgende discussie
#2 prometeus

Inderdaad: niet fout, wel gemiste kans.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 ReinoutS

Stemmen van een heel district? Je bedoelt die 105 stemmen waarvan 100 op Leefbaar? Uiterst laakbaar inderdaad, maar kijk uit dat verhalen geen eigen leven gaan leiden. En dat de PvdA daar op een of andere manier de schuld van krijgt, daar kan ik echt niet bij. Een verstrooide/onoplettende stembureaumedewerker lijkt me voldoende verklaring voor dat feit. Never attribute to malice what can be explained by incompetence of zoiets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bragg

@reinoutS. je hebt gelijk. 105 stemmen van een kiesdistrict, waarvan 100 op LR en 5 op de PvdA. Ik wil de PvdA niet de schuld geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Marian

‘In plaats daarvan schiet hij in een enorme kramp en reageert hij te laat, zoals de aanpak van de rellen op het strand van Hoek van Holland al eerder liet zien.’ Ik weet niet waar dit opslaat. Hij kreeg pas te horen dat er rellen waren toen ze al voorbij waren. of bedoel je zijn reacties naderhand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Ik snap sowieso niet veel van het verhaal. Het is toch in de eerste plaats zeker niet aan de burgemeester om te bepalen of stemmen herteld moeten worden, maar aan de kiescommissie?

Daarnaast, lees een zes keer de zin
“Alleen al de beelden die naar buiten kwamen van meerdere mensen in een stemhokje en het nieuws dat er stemmen van een heel district kwijtraakten waar “toevallig” 90 procent van de mensen op LR hadden gestemd, waren voldoende reden geweest om binnen 24 uur het besluit tot hertelling te nemen.”

De logica ontgaat me volledig! Tegen de aanwezigheid van meerdere mensen in stemhokjes vormt hertellen niet de minste remedie en als er 105 stemmen niet meegeteld zijn (en je bovendien weet hoe die 105 stemmen verdeeld zijn), lijkt me bijtelling (van die 105 stemmen) ruim voldoende. Een hertelling van alle (al wél getelde) stemmen is behoorlijk overbodig (en heeft in dit geval gezorgd voor het verspillen van duizenden manuren aan ambtenarentijd, terwijl je juist op ambtenaren wilde bezuinigen, om er maar eens bepaalde verkiezingsprogramma’s bij te pakken).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Stickmeister

“Waarom moet hij ook zo nodig zeggen dat hij denkt dat ook na hertelling de PvdA toch de grootste blijft? Dat is een hele domme uitspraak. ”

Is jouw interpretatie. Kan het niet zijn dat hij er vanuit gaat dat er weinig mis is gegaan met de tellingen? In ieder geval verwaarloosbaar.

ps: wat hebben de rellen en de hertellingen overigens met elkaar te maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 larie

Vlekjes op zijn [email protected]…nog even en we krijgen een Rorschachtest .

Ik vind het een fris stuk van de poster.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Plinius van den Akkkker

Volgens de NRC wist Aboutaleb vanochtend al te melden dat er maar weinig verschillen waren, en dat terwijl er tot vanavond moet worden doorgeteld. Heel, heel dom.

Aboutaleb heeft het gewoon niet, hij kan geen binding creeren. Ik denk dat hij er geen jaar meer zit, hij maakt steeds net de foute keuzes en laat zich ook nog eens beinvloeden door de lokale PVDA. En wie heeft daar de macht? De groezelige dinosaurus Van Heemst, aan wie alle modernisering van verhouding voorbij is gegaan. De man die juichte bij een verlies van een kwart van de stemmen om daarna triomfalistisch Leefbaar opzichtig te negeren, en daarmee dus heel veel ‘echte’ Rotterdammers, of hen die zich zo beschouwen.

Wouter Bos sturen heeft weinig zin, die ligt ook op polarisatiekoers. Bovendien wordt die Amsterdamse nep-Feijenoorder helemaal niet gepruimd door de stad, en hij kan heel slecht overweg met het inmiddels overwegend allochtone kiezersbestand van zijn partij.

En hertellen heeft maar weinig zin, want de te tellen stemmen zijn al onwettig tot stand gekomen. Opnieuw stemmen dus!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

Het allochtone kiezers bestand wordt eens opgeheven…de stembusgang wordt geaccepteerd..dan kan de politiek verder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Max

Leuk hoor al dat getel enzo uiteindelijk draait het hierop uit http://www.youtube.com/watch?v=3WRsLXOTtt0 macht en keuze, wat kunnen wij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Herman

Tjongejonge, ben toch wel geschokt door wat die stembureauvoorzitter allemaal vertelt. Misschien moeten we de volgende keer een lading Irakezen of Afghanen laten komen die ervaring hebben met dit soort toestanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Maikel
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Hirtzhals

Zo -inmiddels blijkt dus dat de hertelling inderdaad de uitslag bevestigt; zelfs nog met een groter verschil ten voordele van de PvdA.
Kennelijk zag de burgemeester dat dus goed.
Kennelijk was het dus ook geen domme uitspraak.

En, eh, zou het misschien zo kunnen zijn dat vooral de Aboutaleb-bashers verantwoordelijk zijn voor de negatieve stemmingmakerij rond deze burgemeester? En dus niet zozeer wat hij doet of nalaat? Degenen die geen brug willen bouwen, zitten toch vooral bij Leefbaar. (want de brug heeft de verkeerde kleur; het verkeer rijdt aan de verkeerde kant; ze hadden zelf een andere brug gewild, enz..)

De PVV probeert al jaren hetzelfde met de burgemeester van Amsterdam. We moeten er vrees ik rekening mee houden dat dit chagrijn de komende weken nog verder zal worden opgeklopt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Olav

Hirtzhals: “De PVV probeert al jaren hetzelfde met de burgemeester van Amsterdam. We moeten er vrees ik rekening mee houden dat dit chagrijn de komende weken nog verder zal worden opgeklopt.”

Bring it on.

Men heeft van rechterzijde de laatste tijd steeds zo’n beetje gratis kunnen schieten op Cohen, die werd dan als voorbeeld genoemd van hoe het land naar de Filistijnen gaat of zoiets. Nu werpt het subject zich zelf in de strijd en ik denk dat hij zich goed heeft voorbereid. Kan nog mooi worden.

 • Vorige discussie