Hyperrealistisch

COLUMN - ‘Wat het nieuws op tv biedt, is twitter met een half uur vertraging,’ verzuchtte iemand in alle vroegte. Hij had gelijk. Alle feiten, alle beelden die ik afgelopen nacht op tv voorbij zag komen over de vernieling die de orkaan Sandy in het noordoosten van de VS aanrichtte, had ik al via twitter gezien.

‘Gut, hebben ze dat nu pas door?’ dacht ik toen CBS meldde dat het zeewater een metrostation in gutste. En die foto van een kolkende rivier waarin auto’s dobberden – een paar uur eerder was daar nog een straat geweest – kende ik ook allang.

Oude media raken niet moe te benadrukken dat het tempo waarmee nieuws zich over Twitter verspreidt, betekenen dat feiten niet van rumoer worden gescheiden, en onzinverhalen zich ongecontroleerd voortplanten. Zelf merk ik daar weinig van: er is altijd ergens wel iemand die een verhaal controleert, zodat fouten uiteindelijk sneller worden rechtgezet dan in de traditionele media.

Dat was ook vannacht het geval. De paar ongecontroleerde geruchten die werden neergepend – de beursvloer van New York zou onder water staan, of de gangen van de subway stroomden vol – werden binnen een paar minuten al tegengesproken en ingetrokken. En dat die foto van die haai in een straat ergens in New Jersey vals was, had iedereen gerust door, maar hij was simpelweg te leuk om hem niet verder te verspreiden.

Twitter heeft als voordeel dat er weinig wordt herhaald. Op tv zagen we alweer de gevel die pardoes van dat hotel in New York was afgewaaid. En daarna alweer dat verhaal van die man die, al bleef hij veilig thuis, toch dood ging (er waaide een knoepert van een boom om die zijn huis verbrijzelde).

Daarnaast maakt juist het gebrek aan hiërarchie op Twitter – een journalist heeft er evenveel stem als ieder ander – dat de feiten tot leven komen. Geen krampachtige interviews met ‘gewone burgers’, maar gewoon een tweet van iemand die het water tot de rand van zijn venster ziet komen. Geen ‘ongedwongen’ items van reporters die met kaplaarzen aan in de branding staan, maar gemazzelde beelden uit de echte omgeving.

Wat Twitter vooral verteerbaarder maakt dan de oude media, is de humor. In het holst van de storm postte iemand bijvoorbeeld een fake foto van Lady Liberty die zich angstig achter haar voetstuk had verscholen. Dat is precies hoe je een ramp tegemoet treedt: met volop verhalen, en met wrange geestigheid.

Deze column verscheen eerder in Het Parool.

 1. 1

  Niet zelden hebben gewone twitteraars eerder door dat iets een hoax is dan wat al te gretige journalisten.

  Meteen acht man er bovenop die “Fake account” roepen. En terecht, want als je even doorklikte zag je zo dat het nep was.

 2. 4

  Twitter = Eerder, meer onbetrouwbaar nieuws (zelfs de Telegraaf lijkt hierbij nog redelijk nieuwsblaadje) ;-)
  Natuurlijk is het wel een goed middel om bepaalde kwalijke praktijken aan het licht te brengen in bijvoorbeeld Syrië, China of bij criminele praktijken.

 3. 6

  Ik heb geen twitter en ook geen zin om twitterberichten te lezen. Dus ik hoop dat er nog andere nieuwsvoorzieningen blijven.

  Ik kan me het enthousiasme van Karin wel voorstellen hoor, maar bij dit: “Geen krampachtige interviews met ‘gewone burgers’, maar gewoon een tweet van iemand die het water tot de rand van zijn venster ziet komen.” begin ik toch wel te twijfelen aan haar oordeelsvermogen. Twitter is een voorselectie van nieuws en nieuwsbronnen. Ik kan me namelijk voorstellen dat er ook mensen zijn, doodgewone mensen hoor, die niet meteen gaan twitteren – als ze dat gewoonlijk al doen – als ze bijna verzuipen, of hun huis dreigt onder te lopen, of dat zien gebeuren.

  Ik heb liever dat een twitteraar iemand redt, dan tweet dat hij iemand ziet verdrinken.

 4. 7

  Bijna alles, correctie alles, wat door twitter de wereld in gebaggerd wordt is geen nieuws. En als het dan ook echt nieuws is dan nog heb je geen 24/7 twitter aan je hoofd nodig om te weten dat wereld vergaat.
  /rantmodus off

 5. 8

  Sandy gezien via de webcam op lady Liberty: als je er 1 gezien hebt…misschien als het internet 3D en sensurround gaat bieden

  OT Een Nederlands bedrijf was daar toevallig net met Bloomberg aan het onderhandelen over een Deltaplan (o.a. waterkering Hudson)

 6. 12

  Beiden zijn grotendeels factfree gekwakel van overhaaste leeghoofden. Dat betekent niet veel goeds voor de oude media en ook niet voor twitter. Om maar even 1 voorbeeld te noemen: er bestaat vrijwel niet 1 media outlet (en volgens mij ook niet 1 twitteraar want max. berichtlengte te kort) die precies de vinger op de zere plek weet te leggen en de oorzaak en mechanismen achter de financiele crisis helder en logisch weet uiteen te zetten. Zelfs niet nu deze vele jaren bestaat.

  Zowel de ‘media’ als twitter zijn een stel elkaar nakakelende kippen. Elk spoor van diepgang ontbreekt. Ikzelf neem daarom geen van beiden echt serieus en zie nieuwsberichten hooguit als aanleiding om broninformatie en wetenschappelijke tijdschriften te lezen over onderwerpen die me interesseren.