Hulspas weet het | Schrap voor Trump

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Net als alle minderheden in de Verenigde Staten vinden ook wetenschappers dat Trump de verkiezingen niet mag winnen. De man weet niks van wetenschap (and proud of it), maar heeft er wel een mening over, en is ook nog onbetrouwbaar – en als wetenschappers ergens van houden dan is het een president die graag slim wil lijken, die zich niet met de inhoud bemoeit en die bij zijn financiële beloftes blijft – ook al gaat hij (of zij) van start met een bezuiniging. Not Donald. Zijn opmerkingen over wetenschap schieten van hot naar her, en betreffen óók de inhoud.

Neem zijn standpunt over NASA. Die club staat in de Verenigde Staten voor twee dingen: vergane glorie en bezuinigen. Waar ooit de miljoenen moeiteloos richting NASA stroomden, moet de organisatie nu alle zeilen bijzetten om haar magere onderzoeksprogramma overeind te houden. De huidige NASA-strategie is dat de plannen (een reis naar Mars; de speurtocht naar buitenaards leven) niet alleen wetenschappelijk van de eerste orde zijn, maar dat deze de jeugd inspireren tot een carrière in de wetenschap en techniek. En dat is goed voor Amerika. Trump heeft helemaal niks met ruimteonderzoek, maar echoot de belofte NASA: ‘A strong space program,’ vertelde hij eens, ‘will encourage our children to seek STEM [bèta-onderwijs, mh] and will bring millions of jobs and trillions of dollars in investment to this country.’

Dat billions en trillions heeft hij zelf verzonnen. Een opmerking over geld zonder deze woordjes is voor hem oninteressant. Tegelijkertijd echoot hij net zo makkelijk het brede Amerikaanse sentiment dat ruimtevaart alleen maar geld kost dat veel beter ergens anders voor gebruikt kan worden: ‘I love NASA, I love what it represents, I love what it stands for. (…) Right now we have bigger problems.… We’ve got to fix our potholes.’

Nu weet u waarom NASA al geruime tijd het liefst plannen indient voor meerdere decennia.

Dan: klimaatverandering. De Trump-campagne heeft, zoals bekend, het complotdenken in de VS salonfähig gemaakt. Met als gevolg dat wat in de rechtse uithoek van de ‘klimaatontkenners’ zo gewoon is, nu overal te horen is. Trump heeft klimaatverandering meerdere maken een hoax genoemd. Of een complot van buitenlandse krachten om greep te krijgen op de Amerika: ‘President Obama entered the United States into the Paris climate accords. Unilaterally and without the permission of Congress, this agreement gives foreign bureaucrats control over what we’re doing on our land in our country.’ En hij beloofde zijn luisteraars (uit de fossiele-energiesector): “We’re going to cancel the Paris climate agreement and stop all payments of the United States tax dollars to U.N. global warming programs.’

Nu begrijpt u de onverwachte haast die de Europese Unie heeft met het ratificeren van het klimaatverdrag.

Gelukkig heeft Trump wel in de gaten dat hij al die lastige vragen over wetenschap beter kan doorschuiven. Afgelopen maart gaf hij aan dat hij zijn voormalige uitdager Richard Carson in zijn kabinet wil opnemen. Hij heeft hem hoog zitten, zo blijkt. Carson (een oud-neurochirurg) moet zich wat hem betreft bezig gaan houden met onderwijs. Dat kan nog interessant worden want Carson heeft te kennen gegeven geen vertrouwen te hebben in de evolutietheorie. Volgens Carson, die tijdens de voorverkiezingen een banvloek over zich heen kreeg van Richard Dawkins, de paus der atheïsten, is het onderwijzen van evolutie alleen maar ‘politiek correct’ en moet er op school ruimte komen voor Gods zevendaagse inspanning. Carson gaf ooit een voorschotje op het incorrecte onderwijs dat hij voor ogen heeft: de Big Bang is volgens hem ‘belachelijk’.

Nu begrijpt u waarom sterrenkundigen zo druk bezig zijn met het vinden van onomstotelijk bewijs voor de oerknal.

Reacties (4)

#1 Gladiool

Misschien kan er dan weer een andere neurochirurg komen om bij Carson die woekerende reliekwab weg te snijden, zodat zijn limbische systeem weer een beetje lucht krijgt. Weettie meteen weer wat ouder is: 5000 jaar god of 65.000.000 jaar zoogdierlijke evolutie.

  • Volgende discussie
#2 Rienk

Trump is knettergestoord, maar die knettergestoorde heeft zóóó vreselijk veel geld verdiend dat hij vind dat iedereen die dat niet gedaan heeft eigenlijk knettergestoord genoemd worden moet. Ook die Carson heeft ze niet allemaal op een rijtje, dat word nog wat met die twee, straks willen ze nog dat het stinkend rijke Vaticaanstad de hoofdstad van Amerika word.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Bakkeleien over de NASA, maar ondertussen wel by far het grootste defensiebudget van de wereld hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Brixx

Money rules. Zo is het al sinds de uitvinding van dit universele ruilmiddel. Hetzelfde geldt voor overdreven theïsme. Wanneer beide scenario’s worden gekoppeld kan het hard gaan. En fout, dat bewijst de geschiedenis. Van de Kruisridders tot IS, van heksenverbrandingen tot genocide middels hightech equipment. Nu zal het direct niet zo’n vaart lopen, maar Trump plus Carson is op termijn een uiterst gevaarlijke combinatie. Ik houd m’n hart vast.

  • Vorige discussie