Holocaust monument Berlijn onthuld

Het holocaust monument in Berlijn wordt vandaag onthuld. De 20.000 vierkante meter grote gedenkplaats bestaat uit honderden rechtopstaande zuilen tot 4,7 meter hoog.
Het gedenkt de ruim zes miljoen omgekomen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe groot moet een monument voor de 20 miljoen omgekomen Russen wel niet worden? En alle vermoorden homo’s en zigeuners dan?

Overigens, als ik naar het monument kijk denk ik eigenlijk: “Jemig, dat is een groot openbaar toilet”. Pakkans nihil, 24 uur per dag open.

Updeet: Je kan er natuurlijk ook altijd een hakenkruis op kladden! (Bron: NOS journaal)

 1. 1

  Nochtans vind ik het monument briljant. Zeer geslaagd. De beklemming en vervreemding van de kampen wordt zo sprekend verbeeld met dit kille anonieme-massa-doolhof.

 2. 3

  Tja, ze hadden ook een gezellig sprookjesbos kunnen planten. Maar wat leren de bezoekers daarvan? Kunst moet aan de kaak stellen. En dat doet dit werk. Het stelt je de vraag of je zo zou kunnen en willen leven. Nee. Dus: we moeten zorgen dat een nieuwe holocaust wordt afgewendeld.
  Nogmaals: briljant.

 3. 5

  Een monument voor de holocaust behoort afschrikwekkend te zijn. En het schrikt af, want de eerste hakenkruizen zijn al gesignaleerd. Laat het bekladden met hakenkruizen, het toont alleen maar het nut van monument aan. Het moet een monument zijn om de verschrikkingen vast te leggen, te rouwen om ieder oorlogsslachtoffer van verleden en heden en laat het de vrede koesteren. Want in een ware vrede bestaat geen genocide.

 4. 6

  Wat een ongelooflijk dom commentaar op deze site!
  Het is buitengewoon zielig en ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik zie hoe hier over kunsgerelateerde en historisch beladen momenten word gepraat.
  Grootte van het monument duidt niet de verschrikking aan van de holocaust, maar wel de inhoud van het monument!