Hoe ver gaat extreemrechts in Duitsland?

ELDERS - De zorgen over rechtsextremisme in Duitsland zijn het afgelopen jaar flink gestegen.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas maakt zich grote zorgen over rechtse, gewelddadige groepen in zijn land.  We zien een steeds hechtere organisatorische samenwerking in het extreemrechtse kamp, zegt Maas, die zelf onlangs een kogel in zijn brievenbus vond. Groepen die bereid zijn geweld te gebruiken maken daarover onderling afspraken. Het geweld tegen politici en politieke instellingen is het afgelopen jaar verveelvoudigd, in Sachsen is het aantal incidenten zelfs elf maal zo groot als in 2014. Maas maakt zich in het bijzonder zorgen over de verbreiding van haatzaaiende boodschappen via de sociale media. Hij ziet de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) en bepaalde politici van die partij daarvoor medeverantwoordelijk en roept de zwijgende meerderheid op zich hiertegen te keren.

In de AfD is een conflict uitgebroken naar aanleiding van een crisis in de fractie van Baden-Würtemberg. Fractievoorzitter Meuthen eiste het vertrek van afgevaardigde Wolfgang Gedeon vanwege diens antisemitische uitspraken. Toen hij daarvoor in zijn fractie geen meerderheid kreeg stapte hij zelf op met 13 medestanders. Dat Gedeon nu uit eigen beweging vertrok verandert volgens Meuthen niets, want de achterblijvers hebben hem tot het laatst toe gesteund. Hij gaat nu verder met een nieuwe fractie die volgens hem, maar niet volgens voorzitter Frauke Petry (foto) de steun van de landelijke partij verdient. Dat heeft vervolgens geleid tot een conflict tussen Petry en haar vice-voorzitter Gauland die haar onterechte inmenging in de Baden-Würtembergse partij verwijt.

Luidt dit conflict het einde van de AfD in? Hoogleraar politieke vorming Ursula Münch gelooft van niet. De vraag die de partij wel blijft achtervolgen is: hoe ver kan men nog naar rechts gaan?

Onderzoekers van de universiteit van Leipzig constateren een ‘losgeslagen midden’. Met de uitspraak: ‘Wat Duitsland  nodig heeft is één sterke partij die de volksgemeenschap belichaamt’ is meer dan 20% van de Duitsers het eens. Een derde  is het er (volledig) mee eens dat de Bondsrepubliek door buitenlanders überfremdet is. Dan hebben we het nog steeds over meningen en houdingen. De toename van daadwerkelijk geweld tegen vreemdelingen is onderzocht door binnenlandse inlichtingendienst. De dienst rapporteerde 1408 gevallen van rechtsextremistisch geweld, een stijging van 42% ten opzichte van 2014. Daaronder waren 75 brandstichtingen in asielzoekerscentra. Bij veel van deze brandstichtingen waren er duidelijk tekenen van een zorgvuldige voorbereiding en planning.

De veelbesproken aanrandingen tijdens de Nieuwjaarsnacht in Keulen hebben een half jaar na dato een vervolg gekregen in een versnelde wetswijziging voor de strafbaarheid van verkrachting. Tot nu toe werd ‘verkrachting’ in de Duitse strafwet alleen bestraft als er sprake was van een daad van fysiek geweld. De wetswijziging die gisteren in het Duitse parlement aan de orde kwam maakt die definitie breder en moet meer bescherming bieden aan potentiële slachtoffers. Nu gaat het principe gelden: ‘Als een vrouw nee, zegt is het ook nee’. Wie ondanks een duidelijk stopteken van de vrouw toch doorgaat is, hoe dan ook, meteen strafbaar. Verder zijn bij overtredingen door groepen alle deelnemers strafbaar en zal het gemakkelijker zijn vreemdelingen na een overtreding wegens verkrachting uit te wijzen. De Groenen, die met de feministen opkomen voor het principe ‘Nein heiszt nein’ zetten vraagtekens bij de strafbaarheid van deelnemers van groepen die vrouwen lastigvallen. Vervolging van groepen buitenlanders uit racistische motieven ligt op de loer. En gegeven de stemming in Duitsland moet dat risico niet worden onderschat.

 

 

Reacties (18)

#1 Lutine

Eigenlijk loopt in politieke zin Duitsland achter op Nederland. Wij hebben al dat gajes van de LPF meegemaakt en horen al weer 10 jaar het zinloze gezwam van Wilders en de zijnen aan. Bij ons zijn de populisten zorgwekkend, maar beheersbaar.

Duitsland moet dat proces (in politieke zin) nog ondergaan.

De aanrandingen in Keulen hebben blootgelegd dat men in Duitsland de politieke correctheid nog lang niet voorbij is. Ook in dat proces zijn wij al veel verder.

Vervolging van groepen buitenlanders uit racistische motieven ligt op de loer schrijft Jos van Dijk. Dat klopt op zich wel. Maar toekijkende mannen bij een verkrachting en/of aanranding zijn ook medeschuldig! Toestanden zoals in Keulen spelen juist extreemrechts in de kaart. Zeker i.c.m. politiek correcte ontkenningen. Ik mag toch wensen dat sinds ‘Keulen’ politiek verdoezelen verleden tijd is.

Verder moeten we er maar het beste van hopen. En die hoop is bij het politieke midden. Net als in Nederland.

 • Volgende discussie
#2 Lennart

Had Duitsland echt zo’n verouderde verkrachtingswet ? Goh, daar heb ik nu nog helemaal niemand van onze Rancuneus Rechtse vrienden over gehoord …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: “De aanrandingen in Keulen hebben blootgelegd dat men in Duitsland de politieke correctheid nog lang niet voorbij is.”
Daar heb ik weinig van gemerkt. Uit hetgeen hierboven geschreven wordt, blijkt overigens eerder het omgekeerde. Ik zie Nederlandse politici in ieder geval nog niet aan holocaustontkenning doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

@3 Van politieke correctheid ben je natuurlijk pas echt verlost als je je racistische bagger over de wereld mag uitstorten ZONDER te worden tegengesproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Le Redoutable

Tokkies die beledigende teksten op sociale media plaatsen zijn natuurlijk heel vervelend en als er bedreigd word via de mail dan moet de politie daar werk van maken. Wat echter veel verontrustender is. is het toenemende geweld van extreem links. Massaal en goed georganiseerd geweld in de straten van Parijs en Berlijn waar voor miljoenen schade word aangericht en er echte gewonden vallen i.p.v. een geschrokken politicus die een hatelijke mail heeft gekregen. We moeten ons af gaan vragen of we linkse partijen als die Linke daar mede verantwoordelijk voor gehouden moeten worden.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/krawalle-in-berlin-gewalt-von-links-mit-ansage-14322001.html

http://www.france24.com/en/20160615-france-threatens-ban-paris-protests-after-violent-anti-govt-demo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lutine

@3

Ik zie je punt niet. Holocaustontkenning kan alleen afkomstig zijn van extreemrechtse lieden. Politieke correctheid zoals verzwijgen of verbuigen van zaken staat daar helemaal los van.

Je zou hoogstens kunnen beweren dat holocaustontkenning een soort van extreemrechtse politieke correctheid is. Maar dat is uiteraard niet de politieke correctheid waar ik op doel.

De ruzie binnen de AfD gaat weer over het feit dat holocaustontkenning strafbaar is. En dát vind ik zelf ook best een discussie waard. (in een volwassen samenleving althans) Mag de Armeense genocide ontkent worden in Duitsland? De genocide op de moslims in Bosnie? Rwanda? De indianen in de VS?

In Duitsland is WO2 een gevoelig onderwerp. Duitsland zal hoe dan ook een verwerking van WO2 moeten ondergaan. Anno 2016 zijn de laatste nazi’ s uit die tijd zo’ n beetje gestorven en daarmee kan je de discussie starten over daderschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jos van Dijk

@5: Het geweld van links (nou ja, links?) is niet hetzelfde als het geweld van rechts. Je moet wel het verschil blijven maken tussen autonomen die de confrontatie met de politie zoeken en rechtsextremisten die asielzoekerscentra in brand steken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Nietingelogd

Politieagente Tania Kambouri beschrijft in haar boek de nog altijd behoorlijk politiek correcte situatie in Duitsland.

https://www.piper.de/buecher/deutschland-im-blaulicht-isbn-978-3-492-97133-1-ebook

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 su

@7 Het is het spelletje van extreemrechtsapologeten en fellow travellers om in een discussie over extreemrechts het zo snel mogelijk richting (extreem)links te keren. Figuren als Lutine en Le Redoutable zijn daar nogal consequent in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@6: Mij lijkt het toch van minimale politieke correctheid te getuigen als je niet aan holocaustontkenning doet. Dus als parlementsleden al aan holocaustontkenning doen, dan mag je veronderstellen dat politieke correctheid (toch in ieder geval bij die groep) praktisch non-existent is. Overigens is holocaustontkenning net zo goed verboden in Nederland en (sinds vrij recent ook) in België.

@5: Extreemrechts geweld gaat in Duitsland wel iets verder dan een politicus die schrikt van een dreigmail. Dat gaat onder andere om moordaanslagen op politici en tientallen gevallen van brandstichting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joop

Holocaust ontkenning, we kennen nog een groep die dat bijna graag doet. Ondanks dat ze wel zwelgen in de zieligheid van de Palestijnse mede Arabieren.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/05/holocaustontkenning-bestraffen-is-een-vrije-samenleving-onwaardig

De Arabisch Europese Liga werd vorig jaar beboet voor een kwetsende cartoon over de holocaust. Hypocriet, vond de islamclub, want het is wel toegestaan om de profeet Mohammed belachelijk te maken.

Wat een walgelijke vergelijking!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@5: Of als je het graag in cijfers hebt: Meer dan 900 extreemrechtse geweldsdaden, met bijna 700 gewonden tot gevolg in 2015 in Duitsland. Ga dat maar lekker verharmlosen met je ongevaarlijke toetsenbordtokkie en kijk hunnie van links doen het ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@7

Er is dus goed geweld en slecht geweld?

@10

Eigenlijk pleit het dus voor de AfD? Een deel van hen wil kennelijk de discussie over holocaustontkenning niet eens aan gaan. Ik persoonlijk zou die discussie best wel aan durven. Waarmee ik extreemrechtser zou zijn dan de AfD. Alleen is mijn criterium dat het een volwassen discussie zou moeten zijn. En dat is een contradictie in onze (en ook de Duitse) maatschappij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Eh nee. Je hebt het vast gemist, maar binnen de AfD lopen lui rond die holocaust-ontkenning promoten (en niet alleen in Baden-Würtemberg). Het gaat dus wel iets verder dan alleen de strafbaarheid ter discussie stellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Joop

@13.

Duitsers zijn over het algemeen een stuk beschaafder in hun taal dan hier in NL. Zelfs Erasmus noemde de Nederlander al lomp … en dat is in de loop der eeuwen niet veel veranderd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 gbh
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 HenkdeWaal

@7:
Please, maak je zelf geen illusie, er is geen verschil tussen geweld van links en rechts. Rechtse malloten steken een azc in de fik, een linkse debiel schiet een politicus dood. Rechtse mafkezen bedreigen iedereen met een andere mening, linkse zuurhoofden willen dat oude witte mensen doodgaan en hebben schijt aan de vrijheid van pers.

Echt hoor, beide zijn even verschrikkelijk en degene die er last van heeft zal het een worst wezen uit welke hoek het komt. Een onderscheid tussen links en rechts geweld is net zo dom als een onderscheid tussen christelijk geweld en moslimgeweld. De arts van de abortuskliniek die vrouwen wilt helpen slaapt er niet anders om.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Lutine

@17

Fijn om te zien dat ik het ook met je eens kan zijn! Er zit geen verschil tussen debiel rechts en debiel links. Geen verschil tussen links geweld en rechts geweld. Beiden zijn uitingen van hetzelfde verschijnsel. Voor beiden dienen we op onze hoede te zijn.

 • Vorige discussie