Hoe een twittergrap een staart krijgt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De PVV wil een nette campagne. Dat was de kop van het persbericht dat de PVV de deur uit deed in reactie op @PVVFriesland (sargief). Eerder liet de PVV al weten mij te willen gaan aanklagen wegens smaad en laster. Steen des aanstoots lijkt vooral het clipje van Hanzel und Gretyl te zijn. In de smeekbede om een nette campagne werd smaad en laster namelijk verduidelijkt als “hitlerboodschappen”. Die mogen niet tenzij ze in het boekje van Martin Bosma staan.

Door het inbrengen van het nationaal-socialisme stond ik als journalist van een gesubsidieerde radiozender een rationele discussie in de weg. Tenminste, dat laat Max Aardema, lijsttrekker van de PVV Friesland weten. Hij vindt het niet kunnen en de maat is vol. Daarom wil Aardema weten waarom Smelne FM samenwerkt met het “soort mensen” als ondergetekende. En hij wil me laten oppakken natuurlijk.

Op de internets waren de reacties gemengd.

Natuurlijk kwam het PVV-gepeupel zijn gal over mij uitspuwen maar er is ook sprake van massa-imitatie. Twitter wordt overspoeld door een ware tsunami van fake pvv-accounts. Zo is er de @PVVZuidLimburg die schande spreekt van de kwaadsprekerij dat de oer-Hollandse Sinterklaas een Turk zou zijn en de @PVVOostVlielanddat het helemaal gehad heeft met het akelige West-Vlieland.

Google telt ondertussen 286 hits voor het door de PVV aan mijn twitteraccount toebedeelde neologisme. Wat voorheen dus nul was. Hitlerboodschappen is daarmee het nieuwe godwin roepen. De PVV was “verbolgen” en van ANP tot NRC (dat ook niet welkom was op de perspresentatie  wegens te laat aanmelden) was het nieuws dat de PVV een synoniem voor woest kent.

Met het uit Den Haag (!) aan alle landelijke politieke redacties gestuurde persbericht heeft de PVV de focus knap weten te verschuiven. De framing draaide van “minder islam = minder moslims” (Volkskrant)  naar mijn nieuwe favoriete zoekterm hitlerboodschappen. Waarom de gevestigde pers uitdrukkingen als “het inbrengen van het nationaal-socialisme” serieus neemt terwijl er amper aandacht is voor de instemming waar de duidelijkheid van @PVVFriesland op kon rekenen is me een raadsel.

Al het gedoe was voor Smelne Podium, het radioprogramma waar ik aan meewerk, in ieder geval reden genoeg om eens aan Arnoud Engelfriet te vragen hoe het echt zit. Hij vindt het een leuke grap en hij acht de aangifte kansloos. Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoelang een grap leuk blijft. Dat en de druk vanuit Smelne FM is voor mij reden geweest om het account weg te geven aan Krapuul.

Terwijl ik dit stukje zat te tikken kreeg ik via de mail een bevestiging van Twitter dat er inderdaad werk gemaakt wordt van een impersonation report. De PVV kon het nog wel eens heel druk gaan krijgen als ze twitter willen zuiveren van alle hoaxaccounts.

Wie geïnteresseerd is in het hele programma kan dat hier (wma-alert) beluisteren.

Redactie: stuk is van Petra Kramer, er stond per abuis Dimitri Tokmetzis boven.

Reacties (68)

#1 KJ

Het wordt tijd dat er iemand ze iets influistert over het Streisand effect.

 • Volgende discussie
#2 Prediker

Huh? Ik dacht dat ene Petra Kramer achter dat twitter-account van PVVFriesland zat.

Maar de PVVFriesland is dus stiekem Petra Kramer en Petra Kramer is dus stiekem Dimitri Tokmetzis, of zoiets? Of lopen er nu allemaal dingen door elkaar heen? Het is niet duidelijk.

En verder loopt deze zin niet:

“Dat en de druk vanuit Smelne FM is voor mij reden geweest om het account weg tegen aan Krapuul.”

[= weg te geven]?

EDIT redactie: ja dit is een artikel van Petra, het was abusievelijk onder Dimitri gepost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Erik

Op de internets waren de reacties gemengd.
Mooi gezegd. Eigenlijk was iedereen gewoon negatief over zulke kinderachtige acties, afhankelijk van de partij waar diegene achter staat dan natuurlijk, want zo hypocriet zijn de meeste wel.

Verder snap ik het hele stuk niet, als ik me niet vergis zeg je eigenlijk niks en verdoe ik nóg meer tijd met het tikken van deze reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 @susscrofaD

Is er dan een reden te bedenken om een beweging als de PVV waar zo hartstochtelijk wordt geappelleerd aan nationale sentimenten en waar (voor verkiezingen) zo veel werd beloofd op sociaal gebied een nationaal-socialisme beweging te nomen? Zo veel verschillen ze toch niet van de NSB van destijds?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 AdriePVV

# 4

Die valse associatie met de NSB van destijds is ook de bedoeling van dat getwitter en gehitler.

Met die vergelijking beschuldig je mij dus ervan ook een NSB-er te zijn ?
Zie je echt het verschil niet, ik citeer een klein stukje uit Wikipedia.

=====
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, bepleitte de NSB voor Nederland strikte neutraliteit. Haar sympathie stond geheel aan de Duitse kant: zij verwachtte als resultaat van de oorlog een ‘nieuw Europa’ op nationaalsocialistische grondslag onder Duitse hegemonie. Nederland zou daarin nog slechts een plaats kunnen vinden als het Mussert en de NSB aan de macht bracht.
=====

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Peter

@3 “Eigenlijk was iedereen gewoon negatief” Je spreekt voor jezelf neem ik aan? Dat ik er positief over ben is dan een aanwijzing achter welke partij ik zou staan?

Het wordt trouwens eens tijd dat er een sluitende verklaring komt, waarom de PVV zulke lange tenen heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Petra

@3 Omdat iedereen zo negatief is word ik massaal nagedaan. Een schande! Stop de massa-imitatie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Erik

Petra, word eens nuchter het is nog ochtend, het merendeel van die imitaties zijn gewoon pubertjes ed. Massaal nagedaan maken jullie er zelf van trouwens, lekker overdrijven dat kan je wel he.

Pak de PVV gewoon op een normale manier aan, als er 1 partij is die makkelijk op een normale manier belachelijk te maken is, is het de PVV wel, maar zelfs dat lukt je niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ernest

“Het inbrengen van het nationaal-socialisme”, dat klinkt best wel een beetje iiieeeuuuhhh.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Zeg Erik, heb jij iets persoonlijks tegen Petra? Het straalt nogal van je reacties af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 majava

De reden waarom op de internets de reacties gemengd waren, is omdat het inderdaad niet echt origineel is en wellicht een tikkie kinderachtig. Maar maakt dat wat uit? Erik in #8 zit wel fout met z’n opmerking, want de PVV is er wel van over de zeik en op ‘een normale manier’ (wat is dat?) was dat waarschijnlijk niet mogelijk. Zo’n kinderachtig stel als de PVV moet je gewoon in de zandbak bestrijden, met kleuterschoolterreur! :P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Petra

Brekend: PVV-lijstrekker veroordeeld wegens laffe mishandeling. http://lyt.sr/jdu69 Max Aardema heeft een geboeide man in het gezicht geslagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@5: #4 zegt namelijk alleen dat het moeilijk is om veel verschil te zien tussen de NSB en de huidige beweging die zich nationalistisch en tegelijk als het even uitkomt socialistisch uit. Jij maakt daarvan dat jij je tot NSB’er benoemd voelt. Ik denk dat dat meer over jezelf zegt. Voel je je NSB’er?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 AdriePVV

# 13

Ik ben vaak genoeg voor racist en fascist uitgemaakt op fora, ook op Sargasso.

Vandaar mijn vraag die ik bij deze herhaal voor jou, zie je geen verschillen tussen de NSB van destijds en de PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Carlos

AdriePVV, ja er zijn grote verschillen tussen de NSB en de PVV. De eerste marcheerde op straat de tweede doet alles via Facebook en Twitter. Verder zijn het beide wel totalitair aangestuurde bewegingen die vreemdelingenhaat zaaien, geweld verheerlijken, nationalistisch gedachtengoed koesteren en sterk gekant zijn tegen semieten. Maar dat verschil van die marsen en tweets vind ik inderdaad significant. Ook heeft Wilders veel meer haar op zijn hoofd dan Mussert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Rene

@14: Ik persoonlijk zie dat wel. Ik zie echter, zoals #4, ook overeenkomsten. Kun je me/ons eens uitleggen waarom het volgens jou goed, juist of noodzakelijk is de overeenkomsten te negeren zodra er ook verschillen zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

@14: Ik zou niet weten waarom ik die vraag moet beantwoorden, ik voel me geen NSB’er. Belangrijker is hoe dat bij jou is, want het lijkt erop dat je er wel mee zit, ergens knaagt blijkbaar iets bij je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Spam

@14 Ja natuurlijk zijn er (veel) verschillen, maar als iemand zo’n vergelijking maakt gaat het natuurlijk om de overeenkomsten. Vergelijken is niet hetzelfde als gelijkstellen.

Niemand hier verwacht dat je erop zit te hopen dat de Duitsers hier de boel komen overnemen en alle Joden (of moslims) komen oppakken en vergassen. Maar je herhaaldelijk geuite zuiver nationalistische denkbeelden (eigen volk eerst, ander volk laatst), zorgen ervoor dat anderen (naar mijn mening terecht) van mening zijn dat je een egoïstische rascist bent.

Dat mensen jouw nationalistische ideeën associeren met de NSB, lijkt me niet zo vreemd. Het is alleen niet zo handig om dergelijke associaties voor je te houden, want het leidt meestal nogal af van de eigenlijke discussie. Soms is het beter om niet direct te zeggen wat je denkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 AdriePVV

# 17

Bedoel je dat ik het leuk moet vinden om rechtstreeks in een discussie beledigd te worden.

# 15

Op die stropop ga ik niet eens in.

# 16

De vraag is of de eventuele overeenkomsten, met terzijde stellen van de grote verschillen, zo relevant zijn dat je de PVV kunt beschuldigen van het “niet veel verschillen van de NSB van destijds”. Iemand voor NSB-er uitmaken is mi een strafbare belediging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Carlos

AdriePVV, je loopt weg voor de discussie. Jammer.

Het enige moment dat we hier dus echt op door kunnen gaan is pas in 2047 in het Internationaal Gerechtshof in Beijing nadat hier in Europa alles (wederom) is afgefikt en de ‘brandstichters’ van weleer voor het hekje staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Olav

Spam, over die overeenkomsten. Ik heb het eerder wel eens zo gezegd: NSB en PVV zijn niet hetzelfde maar ze vullen wel precies hetzelfde gat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 AdriePVV

# 20

De geschiedenis zal inderdaad hierover oordelen, daarom verzoek ik ook om niet al bij voorbaat en 36 jaar voor dato “veroordeeld” te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 gbh

@22, dat had jij zekers ook geroepen bij jouw ome adolf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 AdriePVV

@ Carlos

Er wordt overigens nog steeds straatgeweld gebruikt.

=====
DEN HAAG – De politie heeft aanwijzingen dat leden van het extreemlinkse netwerk Anti Fascistische Aktie (AFA) de landelijke studentendemonstratie van vandaag in Den Haag willen aangrijpen voor het verstoren van de openbare orde. Groepjes AFA-leden zouden van plan zijn zich te mengen onder de naar verwachting 18.000 studenten, met als doel rellen te veroorzaken.
=====

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4884/Bezuinigingen-in-het-hoger-onderwijs/article/detail/1826750/2011/01/21/Politie-verdenkt-radicaal-links-van-rellenplan.dhtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Migchiell

@22: als je nu vreemdelingenhaat verspreidt (en dat doe je!) dan moet je ook niet raar opkijken als je daar nu op wordt aangesproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Migchiell

@24: over van tevoren veroordelen gesproken…

De politie “heeft aanwijzingen”, AFA-leden “zouden van plan zijn”, maar jij meldt rustig dat er nog steeds straatgeweld gebruikt wordt. Alsof het al gebeurd is.

Zie je nu echt zelf niet dat je onzin praat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Rene

@ 19: Het zal je geenszins verbazen dat mijn vraag dan weer duidelijk meer is of de eventuele verschillen, met terzijde stellen van de grote overeenkomsten, zo relevant zijn dat je die historische parallel niet zou mogen trekken.

Zoals Bismarck ook reeds opmerkte: jouw verpersoonlijking van de vergelijking van de aard van de PVV en die van de NSB naar een vergelijking van jou met een NSB’er is geheel en al de jouwe. Een wat mij betreft, zal ik toegeven, als indicatie niet noodzakelijkerwijs onwelkome want de ermee gepaard gaande ongemakkelijkheid kan mensen die minder definitief verblind zijn als jij dat zelf bent allicht helpen nog eens kritisch naar zichzelf te kijken. Maar desondanks de jouwe.

Wat betreft de PVV als partij wasemt zij fascisme uit al haar poriën. Als dat niet fijn klinkt: leer er maar mee leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 AdriePVV

# 25

Hoezo vreemdelingenhaat, bedoel je mij of de PVV en over welk standpunt heb je het dan ?

Overigens meen ik dat de Islam niet thuis hoort in Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 gbh

@28, dat hoef je niet in elke regel te herhalen hoor, dat was al duidelijk, ik ben van mening dat fascisten zoals jij niet thuis horen op deze wereld; ga maar op mars lekker met je hand omhoog staan en daar is toevallig ook nog genoeg lebensraum

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 AdriePVV

# 27

Ik heb @ 4 netjes gevraagd of ik ervan beschuldigd werd een NSB-er te zijn, ik heb nog geen antwoord gehad.

In de herkansing vraag ik jou of je de aanhangers van de PVV nu als fascisten beschouwt, een eerlijk antwoord graag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Petra

Over geweld gesproken. De PVV zit het slaan van geboeide arrestanten goed te praten. http://lyt.sr/l1pos

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Rene

@ 30: Ik zei je reeds dat de verpersoonlijking van politieke dynamiek naar mensen geheel de jouwe was. Jou persoonlijk heb ik definitief verblind genoemd. Jij hebt verdere antwoorden noch iets anders van mij tegoed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 AdriePVV

# 26

Er zit een patroon in dat straatgeweld en het is niet de eerste keer.

====
De AIVD heeft alle burgemeesters van Nederland gewaarschuwd voor acties van de Anti Fascistische Actie (AFA) om ‘rechtse’ partijbijeenkomsten en demonstraties te voorkomen. De AFA neemt volgens de dienst vaak contact op met gemeenten en zaaleigenaren om te waarschuwen tegen schade de door de vergaderingen van die partijen.

Antifascisten dreigen voplgens de AIVD geweld te gaan gebruiken tegen rechtse partijen
Verzet tegen Wilders
Critici van PVV-leider Geert Wilders organiseren zich in een brede anti-Wildersbeweging die onder meer een landelijke demonstratie wil organiseren. ‘Wilders is het kwaad en dat kwaad moet worden gestopt,’ aldus CDA’er Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad.

Lees meer over het verzet tegen Wilders in Tegenstanders richten anti-Wildersbeweging op

De AFA veroorzaakt die schade echter vaak zelf door tegendemonstraties.
=====

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/257778/AIVD-Geweld-van-antifascisten-tegen-rechtse-partijen.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 PietjePuk

De PVV krijgt het ook druk met het aanpakken van uitvretende, criminele en asociale buitenlanders. Gelukkig is dat geen reden voor de PVV om het niet te doen net zo min als in uw geval d.m.v. een een impersonation report.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Carlos

@AdriePVV, leuk dat je dat aanstipt Adrie! Ik ben in het geheel niet tegen de politie, het is goed dat ze er zijn, ook de ME, bijvoorbeeld om in te grijpen als Marokkaanse voetbalsupporters amok maken. Want je kan moeilijk zulke mensen gelijk door het leger een knieschot geven, toch?

Maar dat nieuws dat de politie vermoedt dat (links-)radicalen de studentendemonstratie willen verstoren deed mij toch wel even terugdenken aan de beruchte studentendemo uit 1995 in Den Haag. Er vielen toen tientallen gewonden, de ME reed met jeeps en busjes over mensen heen. Ik liep zelf mee als student en zag met eigen ogen hoe undercover agenten studenten opstookten om dingen te slopen en geweld te gebruiken. Een figuur van middelbare leeftijd en op sportschoenen sprak mij aan: “he gooi dat dranghek op straat, toe nou.. je bent toch een student?!” Ik heb dat niet gedaan, maar even later zag ik hem iemand anders arresteren. Er zaten onder de politie provocateurs in burger die studenten hebben opgehitst. Onderzoek achteraf heeft dat ook aangetoond. Er waren speciaal ME pelotons uit de provincie naar Den Haag gehaald die van te voren waren opgejut door hun commandanten: “zometeen gaan jullie lekker studentjes meppen”. Boeren tegen stadsbevolking, verdeel en heers, zo wordt het al eeuwen aangepakt.

Wat ik die dag heb gezien heeft diepe indruk op mij gemaakt, ik voelde mij voor het eerst echt onveilig in mijn eigen land. Een losgeslagen politieapparaat dat op een vierkante kilometer het voor het zeggen had en willekeurig studenten in elkaar sloeg. Ik hoop dat het de studenten vandaag bespaart blijft, maar dat nieuws van vanochtend geeft me een onrustig gevoel. Neemt niet weg dat het best mogelijk is dat links-radicalen de boel écht willen verstoren. Ik heb nooit goed met die autognomen overweg gekund, radicaal en dom. Het politieke spectrum loopt in een cirkel: de radicale uiteinden vloeien in elkaar over. Radicalen stappen nogal eens over van links naar rechts en andersom. Zelfde kenmerken, zelfde (gewelds)cultuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 AdriePVV

# 29

Een klein vraagje, er is maar een wereld. Ik heb geen ander thuisland, laat staan hele thuiswerelddelen waar ik samen met 1.5 miljard medemoslims de maatschappij net zo kan inrichten als ik wil.

Welke mars naar welke plek heb je voor me in gedachten ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Bismarck

@19: Nee, je wordt niet rechtstreeks in de discussie beledigd, jij voelt je beledigd. Kijk nog maar eens goed naar #4, dat gaat niet over jou maar de PVV, jij betrekt het in #5 op jou. Doet me trouwens denken aan die ene zaak over groepsbelediging of zoiets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 AdriePVV

@ Carlos

In 1968 heb ik ook de gummilat in mijn nek gehad zonder dat er enige aanleiding voor was.

Maar we hebben het hier niet over agenten maar over “politiek” geweld, regelmatig toegepast door extreem links. Waarom worden die eigenlijk niet vergeleken met de NSB.

ps

Mijn dochter demonstreert ook mee, maar als ze op de universiteit zou laten merken dat ze de standpunten van de PVV deelt, dan wordt ze subiet persoonlijk aangevallen.

Moraal van het verhaal

Bestrijdt de tegenstander met argumenten en niet met “geweld” en/of persoonlijke aanvallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Olav

Adrie, verwezen werd naar de planeet Mars.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 AdriePVV

# 39

Prima dat zag ik dan over het hoofd, maar er komen wel meer mannen van Mars.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 su

@35: Idem bij de eerdere demonstraties (’87?). Kreeg toen een paar rake klappen van de ME zonder dat daar aanleiding toe was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 su

Radicalen stappen nogal eens over van links

En centristen worden wel eens radicaler. Sommige radicalen worden in de loop der jaren zelfs gematigd. Hoe gaan die dingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Ernest

@35 Interessant: gebeurde ook al eerder, eind jaren tachtig, ben het jaar vergeten, dat ik in Den Haag meeliep. Keihard vechtende autonomen met politie, terwijl de gewone demonstranten er met een boog omheen liepen, maar de tv liet alleen die autonomen zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 music_animal

Petra, had je die blogpost van B Brussen nog gelezen? De beste man gebruikt onze tweets om aan te tonen dat links het niet best voor heeft met de vrijheid van meningsuiting. Tenminste, dat was de bedoeling van z’n stukkie.

Sorry voor de dat ik van het topic afwijk, dit hebben we vorige week al besproken volgens mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Petra

@44 Lol! Dat wist ik nog niet. De grote boze Bert Brussen die over me blogt. Het gaat nog wel eens goedkomen met mij. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 JW

@38: ‘Mijn dochter demonstreert ook mee, maar als ze op de universiteit zou laten merken dat ze de standpunten van de PVV deelt, dan wordt ze subiet persoonlijk aangevallen.’

Je dochter deelt de standpunten van de PVV, maar demonstreert wel mee? De PVV staat ACHTER de maatregelen waar je dochter tegen demonstreert. PVV’ers, ze zijn allemaal dom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 AdriePVV

@ JW

Ik ben ook tegen die bezuinigingen, omdat ze oneerlijk zijn, zware studies worden bijvoorbeeld benadeeld. Je denkt verder toch niet dat iemand het met alle standpunten van de partij waarop hij stemt eens moet zijn.

Mijn dochter is net als ik ook heel erg dom, haar IQ is boven de 150. Willen jullie nu eens stoppen met dat spelen op de persoon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Henk

Wat heeft de PVV trouwens met verkeerde politieagenten???
Kijk vooral naar de laatste alinea!!!
Va http://www.lc.nl/friesland/regio/article13013131.ece/Aardema-en-PVV%3A-Veroordeling-geen-beletsel

LEEUWARDEN – PVV-lijsttrekker Max Aardema heeft zijn partij vorig jaar zelf opgebiecht dat hij in 2001 als politiebrigadier een arrestant heeft mishandeld.

,,De partij seach der gjin beletsel yn foar myn kandidatuer. Ik ek net, oars wie ik hjir net oan begûn”, aldus Aardema.

Kamerlid Andreé Elissen, die betrokken was bij de screening van de Friese kandidaten, bevestigt dat de PVV van de escapade van de lijsttrekker wist. Hij noemt de mishandeling van een geboeide arrestant een gering feit.

,,Tegenwoordig zou dat met een goed gesprek worden afgedaan. Maar in die tijd mocht je als politieman niks”, aldus Elissen, die zelf een lange politieloopbaan achter de rug heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Hal Incandenza

@Adrie
Je weet dat IQ’s volgens een normale verdeling verlopen met een SD van 15? Boven de 150 betekent i.a.w dat zij ‘slimmer’ is dan 99,96% van de mensen. (Dus er zijn er maar 600 in Nederland. Misschien ten overvloede maar alle vragen goed op de nationale IQ-test telt niet.)

Nu wil ik niet lullig doen, maar dat is sterk. Dat is geniemateriaal of Sharon Stone natuurlijk ;).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 SalonSocialist

Ik heb nooit begrepen wat zo ‘leuk’ of interessant is om hoax berichten de wereld in te slingeren. In Volkskrant riep kutjes-schrijver giphart toe op. Onbegrijpelijk die onzin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Ernest

@47 Misschien moet je haar laten nakijken, heeft ze Asperger. Die scoren ook heel hoog in IQ, maar zijn ongelooflijk dom in het dagelijks leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 music_animal

Haha dat dacht ik ook petra:P

@Ernest ik heb toevallig ook asperger, wel een lichte vorm maar toch. ‘Dom in het dagelijks leven’ is er nou niet echt een symptoom van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 AdriePVV

# Hal

Zal best, haar test duurde twee dagen en ik moet toegeven dat mijn IQ lager is.

Het is geen Sharon Stone maar een lieve meid die vier vreemde talen spreekt waaronder Russisch, gitaar, saxofoon en piano speelt, maar het liefst naar het conservatorium wil om klassieke zang te studeren, nu doet ze iets met veel wiskunde. Ze heeft zichzelf zo ongeveer lezen en Engels geleerd, opeens kon ze het.

Ik heb dat cijfer genoemd, niet omdat ik zo nodig met haar wil pronken, al ben ik best trots op haar, maar om van het gezeik over domme PVVers af te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Petra

We hebben er weer een! De PVV is woest om @PVVEmmen. http://lyt.sr/k0g2o

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Hal Incandenza

More power to her als het zo is. Maar je snapt mijn scepsis wel, hoop ik. Zelfs ikzelf heb niet zo’n hoog IQ ;).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Reinaert

Lees ik nu dat je de Partij van de Verboden niet mag vergelijken met de NSB?
Nou dan doen we dat toch niet.
Dan stellen we alleen vast dat deze one-issue partij een bepaalde groep gelovigen (toevallig geen joden) stelmatig benoemd als het kwaad wat gedeporteerd moet worden, waarvan de gebedshuizen (toevallig geen synagogen) moeten worden gesloten en waarvan hun heilige schrift(niet de thora) verbrandt moet worden.
Dat heeft helemaal niets met de NSB te maken, dit is gewoon een nieuwe frisse kijk op de problemen in de samenleving die het superieure west-europese ras (niet zijnde de arier) treft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 AdriePVV

@ Reinaert

Nu vergelijk je joden met moslims en dat gaat nog manker dan de vergelijking tussen NSB en PVV.

Bovendien bestrijdt de PVV niet de moslims, maar de Islam, althans voorzover die ideologie vaste voet wil krijgen in Nederland en/of het Westen.

Het Westen is niet alleen superieur aan de Islamitische wereld maar ook vooral anders en dat moet wat mij betreft zo blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Dr Banner

“geschiedenis zal inderdaad hierover oordelen” gelul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Ernest

@53, 54 Ik doelde op eenzelvigheid, gebrek aan sociale invoelendheid, dat soort dingen. Aspergers en andere hoogbegaafde autisten blinken niet echt uit in sociaal gedrag. Dus een hoogebgaafde PVV’er is geen contradictie in terminis, als je het zo bekijkt, en laat zich misschien zelfs makkelijk bedotten door een gebrekkige kijk op sociale en politieke manipulaties.
Maar, music_animal, misschien is jouw blik hierop verhelderend en heel anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 Abjectief

De dag dat de PVV de stekker er uit trekt, zal geheel Links Nederland in een diep gat vallen, en maanden lang met de bek vol tanden staan. Nujij zal waarschijnlijk failliet gaan.

En de kiezers van Geert?…

Die krijgen in een mum van tijd weer een nieuwe kandidaat, die net ietsje geraffineerder en charismatischer is, waardoor die nieuwe beweging nog meer electoraat zal vergaren dan de PVV op haar hoogtijdagen deed.

Zo lang dit “populisme” niet inhoudelijk bestreden wordt door de terechte grieven te erkennen en met een oplossing te komen zal er geen eind aan komen.

En dat weet men maar al te goed. Helaas levert dit geklier zoveel kijk-/oplagen-cijfers&internet-hits op, het is een industrie geworden waar zelfs D66 groot mee is geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 boyke

@ #19 “AdriePVV | 21 January 2011 | 13:02
Iemand voor NSB-er uitmaken is mi een strafbare belediging.”

Jij en je mede PVV tokkies zijn in mijn ogen de 21ste eeuwse variant v.d. NSBers.
Klaag me maar aan lul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 AdriePVV

# Boyke

Zelfs omdat jij het zegt hoeft het nog niet waar te zijn en ik heb al toegezegd dat als iemand van enige standing zich zo’n uitspraak veroorlooft dat ik dan zal optreden.

Verder is dit een discussie forum en geen scheldplaats, dus kom liever met steekhoudende argumenten.

Voor je laatste zin hebben we een mooie uitdrukking, Sticks and stones etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 music_animal

Ik ben ook niet hoogbegaafd Ernest:P Ik dacht al dat je slechte sociale vaardigheden bedoelde. Het is voor mij een kwestie (geweest) van leren en soms van acteren. Sommige mensen zijn van zichzelf al heel sociaal, ik heb het moeten afkijken van anderen. ’t Gaat verder prima met me hoor;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 ALO

De PVV bestrijdt de islam maar niet de moslims.

AdrieKOE ziet het liefst steekhoudende argumenten. Dit is er dan 1 van hem. Echt steekhoudend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Reinaert

Weet je wat geen twittergrap is, dat de minister van Gedogen een meisje (5 vwo, 10 jaar in Nederland) terug wil sturen naar een oorlogsgebied, vol enge mannen met baarden.

Nee, ik denk niet dat de NSB daar voorstander van zou zijn geweest of wel?

Weet je wat je ook niet leest op Twitter?
Dat is hoe onze blonde god denkt over de achterkamers van ambassades, over zijn vriend Verhagen die als een ware raspoentin tekeer gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 boyke

@ #63
Jullie PVVers zijn zulke grote tokkies dat het helemaal geen zin heeft om met steekhoudende argumenten te komen, er zijn zat steekhoudende argumenten tegen de PVV maar die weigeren jullie te accepteren. Jullie gaan liever door het het likken v.d. reet van Wilders als de brave schoothondjes die jullie zijn. Veel succes toegewenst met je debielheid. Ik noem jou en je mede PVVers gewoon een 21ste eeuwse variant v.d. NSBers en daartegen kan jij geen moer doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 Henk

@ 49 Rene
Zo’n hoogleraar heeft er natuurlijk wel voor doorgeleerd ;-)

 • Vorige discussie