Hitte-index: mensonterend

Check de Hitte-Index!Volgens de Hitte-Index van Steadman leidt een temperatuur van 35 graden tot gevaarlijke toestanden. De vakbond spreekt daarentegen zelfs van mensonterende toestanden! Dat roept onmiddellijk twee vragen op: Hoe verhoudt zich dat tot de ‘warme landen’ – moeten we alle mensen uit India evacueren? En uiteraard is Sargasso ook geïnteresseerd in haar eigen hoog gewaardeerde lezers: hoe mensonterend is uw toestand op de heetste dag van het jaar?

 1. 2

  Het is hier, bij de klant waar ik nu zit, aangenaam. Op ons eigenste hoofdkantoor is het ook prima te doen. Heb met dit weer alleen niet al te veel motivatie. Ben liever buiten. Heerlijk!

 2. 3

  Ik krijg prompt zin in Siouxsie & The Banshees :)

  Shaky lines on the horizon
  Snakey lines invade each person
  Watch the red line creeping upwards
  Watch the sanity line weaken
  The volcanic depths of Hades’ ocean
  Bubble under, these crazed eruptions
  It wriggles and wrythes and bites within,
  Just below the sweating sun

 3. 4

  Heel relaxed, vrije dag, geen airco maar wel een museumbezoek gepland.
  Het is eigenlijk een wonder dat mensen die in een klimaat leven waar dit soort temperaturen normaal zijn nog uberhaupt iets doen, ik zit voornamelijk stil terwijl het zweet in straaltjes van m’n rug druipt en probeer nog iets van werk te verrichten maar zelfs hersenactiviteit produceert warmte.

 4. 6

  moeten we alle mensen uit India evacueren?

  Zou ik wel doen. Ik denk dat de Keuringsdienst van Waren en de Algemene Inspectiedienst niet blij zullen zijn met de hygiënische omstandigheden aldaar. En afgezien van de temperatuur schort het ook aan andere arbeidsomstandigheden zoals werkuren, ontbreken van CAO, veel te lage minimum leeftijd voor zware lichamelijke arbeid. Het Discriminatiemeldpunt zal ook wel wat te zeiken hebben over het kaste-systeem dat nog steeds op de samenleving drukt.

 5. 7

  heerlijk! het zou 6 maanden zo moeten zijn. ik rijd zo meteen nog een rondje op de ring in z’n 3, airco aan en dak open.

 6. 8

  Ik werk in een winkel die alle warmte van het hele jaar vasthoudt, in een soort oven dus, maar ik heb vanochtend heerlijk gezwommen, en die koelte draag ik in mijn hart mee, zullen we maar zeggen.

 7. 10

  Dit mag inderdaad het hele jaar duren, wat mij betreft. Alleen rond de kerst, 2 weken natuurijs en sneeuw. En dan in januari, hop 32 graden. En dat gezever over mensonterende toestanden, gewoon wat rustiger aan. Niet op het heetst van de dag op een dak willen staan. Doe dat maar wat later op de avond, of ’s ochtends heel vroeg (zolang het mijn dak niet is).

  Misschien moeten we hier ook maar de siesta invoeren. Middagdutje, dan nog even werken tot een uur of 7 of 8. Daarna lekker naar buiten, hapje eten, wat drinken. Uurtje of 2 weer naar een afgekoeld bed. (Vonden jullie het trouwens gisteravond ook zo fris? Ik wel. Toen ik op de thermometer keek: 26,5 graden. Brrrrr)

 8. 11

  Met deze temperaturen veranderen we allemaal in zuid-europeanen die bekend staan als notoire laatkomers en steeds maar roepen mañana! mañana!

  Die witte vakjes, geven die een wisse dood aan?

 9. 14

  Het is hier nog uit te houden ( het mag best wat warmer vind ik)
  Zo weer een siësta.

  Wijntje (de 5 is/was al in het uur) werkt wel verkoelend ( als je veel drinkt dan merk je niet meer zo veel van de euhm hitte)

 10. 15

  Dat is leuk nieuws voor de gevangenen in België, waar het in de cellen nu 40 graden C kan worden.

  Ik zit vandaag met een flesje ijswater aan de zuidkant van het kantoor. Er kwam al een collega langs die de sleutel kwam vragen van een kamer aan de noordkant, de helft is toch op vakantie.

 11. 16

  In landen waar dit soort temperaturen de norm zijn, zijn de samenleving, de omgeving en de bevolking erop aangepast. Werkdagen beginnen vroeger en zijn vaak in tweeën gedeeld, gebouwen zijn vaak wit van buiten, hebben hoge plafonds en dikke muren zodat het binnen koel blijft en ja, ik kan uit eigen ervaring meedelen dat het tempo waarin men fysieke bezig is, aanmerkelijk lager ligt dan hier (waargebeurd: toen mijn ouders na veertien jaar Indonesië terugkeerden naar Nederland, klaagde mijn oma van tachtig dat ze zo langzaam liepen).

  Het is pas mensonterend als je met dit weer langdurig een westerse kantooruren wilt houden en koste wat het kost buiten wilt rondspringen dan wel je begeven in gebouwen die erop zijn gemaakt warmte binnen te houden. In zo’n geval helpt alleen een stevige airco.

  Zelf heb ik een ventilator recht op m’n snufferd en ik hoef voor m’n werk alleen maar te typen, dus mij valt het reuze mee :-)

 12. 20

  Het is voornamelijk de benauwdheid die het hem doet, denk ik, droge hitte is goed te verdragen maar door de hoge vochtigheidsgraad verdampt je zweet minder goed en koel je nauwelijks af. Ook de “mensen uit warmere landen” hebben er last van, aangezien het daar vaak droge hitte betreft in plaats van Nederlandse benauwdheid.

 13. 22

  Mensonterend is het pas als je bij deze hitte geen water hebt, geen voedsel, of geen huis. In dit welvarende land komen we nog niet in de buurt van ‘mensonterend’!

 14. 24

  @20: Helemaal mee eens, warmte is oke, nare luchtvochtigheid niet! Ik heb liever 35 graden met 0% dan 25 graden met 100% luchtvochtigheid. In dat laatste geval loopt het zweet met beken van je af.

 15. 25

  Oeh mijn baas is het met FNV eens. Hij is vandaag terug van vakantie en vond de omstandigheden vandaag “barbaars”! We mogen van hem vrij nemen. Persoonlijk vind ik het vandaag stukken hebbelijker dan de afgelopen twee dagen. Ik ga dan ook gewoon doorwerken, want ik heb nog genoeg in te halen van de afgelopen week toen ik als gevolg van slaaptekort te ongeconcentreerd was om goed werk te leveren.