Afgelopen 1 juni keken 1,2 miljoen mensen naar de Grote Donorshow van BNN. Van dit aantal hebben 43 duizend mensen een formulier van internet aangevraagd om zich aan te melden als donor, 12 duizend stuurden het ook daadwerkelijk naar het donorregister. Deze 12 duizend mensen leiden gemiddeld tot iets meer dan 1 paar transplanteerbare nieren per jaar, of elke vijf jaar één extra transplantatiehart.
“Fantastisch“, aldus de woordvoerder van de Hartstichting, “ook al zal het aantal harttransplantaties nauwelijks toenemen“.
“Een succes“, aldus de woordvoeder van de Nierstichting, om af te sluiten met: “Zo?n show. Die zoveel aandacht trok. Waar iedereen het over had. En toch maar 12 duizend registraties. Dat bewijst dat de oplossing niet kan worden gevonden in meer publiciteit.”
Ik ben het met de woordvoerder van de Nierstichting eens: Als dit het resultaat is van een programma dat Nederland een week lang heeft laten praten over ?het donorschap?, dan lijkt het een resultaat van niets. Blijkbaar is aandacht alleen niet voldoende om mensen aan te zetten tot het maken van een keuze over donorschap.
Het is dus wachten op de politiek. GC doet de minister graag nogmaals een suggestie en is benieuwd naar jullie mening.
Reacties (5)
“Blijkbaar is aandacht alleen niet voldoende om mensen aan te zetten tot het maken van een keuze over donorschap”.
Of de mensen hebben door het programma wel een keuze gemaakt, namelijk het niet doneren van hun organen.
Klopt, alhoewel ik denk dat er nog genoeg mensen zijn die er pas ‘echt over gaan nadenken’ als ze tot een keus worden gesteld.
Het waren ook ‘maar’ 1,2 miljoen mensen die hebben gekeken, geen 16 miljoen ;)
Wachten op de politiek? Misschien een detail, maar je moet wel eerst dood. Nu kan iedereen wel juichen om die extra organen, maar je moet wel eerst dood! Dood! Dood! Vandaar dat het in de grond van de zaak lijkenpikkerij is, in het leven geroepen door medici die geen andere oplossing aan weten te bieden. Elke maatregel om risico’s in het leven te (ver)mijden is dus strijdig met dit streven. En je moet vooral lekker jong dood gaan, met niet teveel schade aan je organen en met directe medische ‘hulp’ ter plekke……
Yep, je moet eerst dood, dat klopt…
Toch levert 12 duizend mensen per jaar twee nieren per jaar en eens in de vijf jaar een hart ‘op’.
Vandaar de roep om een keuze van de politiek. Ik wacht er ook liever niet op, maar om ze nu terug te roepen van reces… ;)
1.2 miljoen kijgers.
Van de kijkers waren er dus grofweg 43.000 personen die een formulier opvroegen. Wat ik overigens niet kan matchen dus waarschijnlijk zijn deze opvragingen uit een groter publiek namelijk iedereen die er van op de hoogte is.
Daarvan zijn maar 12.000 formulieren ingezonden voor registratie. Wat normaal 3 – 4.000 is. Het aantal donoren van de 12.000 registraties kan ik nergens teruglezen. Normaal wil slechts iets meer dan de helft donor zijn. De anderen laten juist vastleggen hun organen niet ter beschikking te stellen, of de beslissing over te laten aan hun familie.
Duidelijke verwijzing dat mensen dit niet willen. Dus gaan we proberen organen achter over te drukken via de politiek of laten we mensen met rust?