Het Grote ´GeenCommentaar.nl Balkenende IV´-kwartetspel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het is zo saai rond de formatie, dat het gewoon tijd wordt om het leukste gezelschapsspel van Den Haag alvast maar te starten: doe mee aan het het Grote ´GeenCommentaar.nl Balkenende IV´-kwartetspel!

Verdeel de ministeries en plak de poppetjes! Raad de juiste machtsverdeling: wie krijgt de Minister van Financiën en wie wordt opgescheept met VROM? Welke partij krijgt de Minister voor Spek & Bonen (nu D66 niet meedoet!)?

Ik hou het even bij ministersposten, aangezien de Staatssecretarissen wisselgeld zijn in Den Haag, en dus minder voorspelbaar. De komende weken kan de samenstelling natuurlijk aangevuld worden met nieuwe ingevingen, dus doe gezellig mee!

Gezien de roep om een minister van Jeugd, van bijvoorbeeld de Operatie Jong tot aan Minister Verdonk, en de deelname van de ChristenUnie, denk ik aan een Ministerie voor Jeugd & Gezin. Ik gok op het onderbrengen hiervan bij OCW. Dit leidt tot een verdeling waarbij OCW, VWS en Jeugd & Gezin allen bij verschillende partijen terechtkomen voor het evenwicht.

Dan vervolgens de sociaal-economische driehoek: EZ, Financiën en SZW, traditioneel ook in balans. Financiën en SZW zullen zeker niet naar dezelfde partij gaan, EZ gaat dan vaak naar de partij die SZW al heeft. De andere belangrijke driehoeken moeten ook in evenwicht zijn. Aan de ene kant binnen de binnenlandse driehoek Financiën (ja, ook in deze driehoek!), BZK, Justitie en aan de andere kant de buitenlandse driehoek: BuZa, OS en Defensie.

In het machtsspel blijven dan nog V&W (veel geld!), LNV (boeren!) en VROM (kwartet!) over. Het wisselgeld zit ´em dan nog in de Staatssecretarissen, met name in de zware zoals Vreemdelingenzaken (& Integratie?), Cultuur & Media of Financiën (Belastingen!). Wellicht wordt er nog een pretpakket van nieuwe posten samengesteld om iedereen tevreden te houden.

Daar gaat-ie dan. GeenCommentaar.nl presenteert:

Balkenende IV!

Minister President/Algemene Zaken: Jan-Peter Balkenende (CDA)

Financiën: Saskia Stuiveling (PvdA)

Sociale Zaken & Werkgelegenheid: Hans de Boer (CDA)

Economische Zaken: Marike van Lier Lels (CDA)

Justitie: Aleid Wolfsen (PvdA)

Binnenlandse Zaken: Piet Hein Donner (CDA)

Onderwijs: Jet Bussemaker (PvdA)

Volksgezondheid, Welzijn & Sport: Joop Wijn (CDA)

Jeugd & Gezin: André Rouvoet (CU)

Defensie: Bert Koenders (PvdA)

Buitenlandse Zaken: Ben Bot (CDA)

Ontwikkelingssamenwerking: Sharon Dijksma (PvdA)

Milieu, Ruimte & Wonen: Tineke Huizenga (CU)

Verkeer & Waterstaat: María van der Hoeven (CDA)

Landbouw, Natuurbeheer & Voedselveiligheid: Harm Evert Waalkens (PvdA)

En, wat denk jij dat de samenstelling wordt?

Reacties (8)

#1 Jaap

Ik denk als commentaar op het bovenstaande rijtje: Maria van Den Hoeven op Binnenlandse Zaken (V&W is teveel een demotie), Donner weer op Justitie, Tineke Huizinga op Ontwikkelingshulp, toch Van Geel weer op Milieu, toch Wouter Bos op Financien, Jacques Tichelaar op onderwijs (god help ons allen), Lodewijk de Waal op Sociale Zaken, Verhagen op Defensie en verder weet ik het ook niet.

 • Volgende discussie
#2 micha

Bos als Zalm II VP en EZ

Justitie en vreemdelingen zaken wordt een leuke. Bos heeft hoog van de toren geblazen dus eigenlijk zou dit een PVDA post moeten worden. Daarmee legt men wel het hoofd op het blok als niet het juiste eruit gaat komen waardoor SP kan winnen. Iets war zowel PVDA als CDA niet op zitten te wachten. Gaat naar het CDA. Hirsch Ballin.

Sociale zaken en integratie wordt een PVDA post met Abouthaleb.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 micha

Oeps. foutje. Eerste regel moet zijn

Bos als Zalm II VP, Financiën en EZ

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Ik denk in ieder geval niet dat Rouvoet in het kabinet gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Victor

ik denk dat PvdA milieu ook op gaat eisen. Misschien Diederik Samson?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jaap

Ik denk dat Samson voor het CDA onacceptabelis omdat hij zulkelelijke dingen over Van Geel heeft gezegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

What about “vreemdelingenzaken”? Zal PvdA deze post juist willen hebben om het tijdperk Verdonk ongedaan te maken, of willen ze juist hun vingers er niet aan branden? Hete aardappel dus. Hier kan de CU mooi uitkomst bieden en haar sociale gezicht laten zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 TRS

zie je het al voor je? Dijksma op de foto naast een groepje uitgemergelde inwoners van Sudan?

 • Vorige discussie