het Saillant | Rosenthal gaat mislukken

SaillantLOGO Informateur Rosenthal stevent af op een mislukking in zijn opdracht.

Het is werkelijk hoogstopmerkelijk: bij de belangrijkste drie mensen die op dit moment bij de kabinetsformatie betrokken zijn – Rutte, Cohen, Rosenthal – lijkt te weinig tactisch politiek vernuft aanwezig te zijn om tot iets vruchtbaars te komen. Rutte en Cohen kunnen niet op korte termijn ingewisseld worden, dus zal er een nieuwe informateur dienen te komen, een geslepen tacticus, anders komt er helemaal niets van terecht.

Dat Cohen geen geslepen tacticus is, maar wel een bestuurder, was al lang duidelijk. Maar Rutte laat zich gezien zijn in dit stadium al te openlijke uitlatingen over wat wel of niet mogelijk zou zijn ook niet kennen als een groot tacticus. En Rosenthal heeft eerst zomaar binnen een week een rechts kabinet door de pomp gedraaid en liet zich daarbij als het ware door de benen spelen door Maxime Verhagen (wel een geslepen tacticus).

 1. 1

  Hier ben ik het mee eens.

  VVD-CDA-PVV = CDA wil niet
  VVD-CDA-PvdA = PvdA wil niet
  VVD-PvdA-D66-GL = VVD wil niet

  Maar zelfs met tactisch vernuft betwijfel ik of er een stabiele coalitie te smeden is.

 2. 5

  @1 Iemand zal ooit iets moeten willen, anders gebeurt er niks. En dat is juist de taak van Rosenthal; om een beetje te kijken of er bewogen kan worden, niet of er bewogen wordt.

 3. 6

  Rutte (1967), Halsema (1966), Pechtold (1965), Cohen (1947), Rosenthal (1945).

  Je moet iets vinden dat ze bindt, iets triviaals dat het ijs breekt. Zolang drugs niet mogen zal je het met gedeelde interessen en/of nostalgie moeten doen. Als je een triviale common ground tussen de eerste drie wilt vinden moet je zoeken wat de Generatie X bindt. Ik zeg: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunt_u_mij_de_weg_naar_Hamelen_vertellen,_mijnheer%3F

  Cohen en Rosenthal zijn de uitbijters in deze verzameling, de babyboomers, die smelten bij:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Swiebertje
  Generatie X heeft schijt aan Swiebertje, lastig hoor….

 4. 11

  Schitterend:
  Algemene Zaken – Spongebob Squarepants
  Sociale Zaken – Patrick Ster
  Financiën – Meneer Krabs
  Buitenlandse Zaken – Plankton
  Defensie – Sandy
  Verkeer & Waterstaat: Mevrouw Puff

  Oppositie: Octo

 5. 12

  Dan gebeurt er toch niks? Ook goed, toch alleen maar rotzooi die men gaat verzinnen. Daarbij het leeuwendeel wordt door Europa bepaald en verder maken bedrijven en banken de dienst uit. Politici zijn trekpoppen. Die een jaartje in de kast laten liggen maakt weinig verschil. Geen beslissingen nemen bleek al eerder verre van de slechtste aanpak. Dus Kamerleden – blijf gewoon op vakantie. We bellen nog wel. Alles blijft voorlopig bij het oude. Miljarden zat.

  @11 Plankton op BZ lijkt mij niet getuigen van vaderlandsliefde.

 6. 15

  Rosenthal heeft ook bijna een onmogelijke opdracht gekregen.

  Cohen wil niet met PVV en niet met CDA
  Verhagen wil niet met PVV
  Rutte wil niet het onderspit delven in een links kabinet

  De enige realistische oplossing is VVD/PvdA en CDA eventueel met D66. Het CDA zit mooi tussen de 2 andere in. Cohen moet maar eens laten zien dat hij een bruggenbouwer is en niet zijn hakken in het zand op links zetten. Hij de PVV al buitengesloten, en kan niet iedereen blijven buitensluiten die niet in zijn droomkabinet valt!

 7. 16

  Rutte vergeet dat het CDA niet zo rechts is. En dat er best een kabinet zonder de VVD gesmeden kan worden.

  Cohen onderschat hoe links hij zich opstelt. Qua zetel aantallen en partij-punten kunnen ze zich bij paars-plus, net zo goed CDA en SP laten aanschuiven, dan de PVDA.

  Ik snap Rutte niet zo goed. Is het onderhandelings tactiek? Hij is toch niet echt aan het mikken op een minderheids kabinet met het CDA? Want die laten het kabinet, zodra er een nieuwe leider is en ze zetels kunnen snoepen, meteen lekker vallen.

  De vraag is: hoe lang wil Mark premier blijven? Want PVDA, GL, D66 en VVD zijn blij met de uitslag; dus die willen geen nieuwe verkiezingen, dus dat kabinet zal niet snel vallen. Het CDA daarentegen, wil heel graag nieuwe verkiezingen met een nieuwe leider. En de PVV is ook al weer aan het groeien (ten koste van de VVD) in de peilingen.

  Waar hij denkt vrienden te kunnen vind, vind ie alleen maar partij-en die op zijn zetels geilen. Hoe stabiel kan dat zijn? Zal rutte de kortst zittende premier ooit worden? Het begint er wel op te lijken.

 8. 17

  @Ralf; Puike analyse. Ik denk dat Rutte zich een beetje in zijn verkiezings-mindset heeft vastgebeten en moeite heeft met loslaten. Dat, of dit is een bewuste tactiek om een zo sterk mogelijke onderhandelings-positie te behouden totdat datgene wat onvermijdelijk is, moet gebeuren. Maar de tijd voor dat laatste loopt een beetje op zijn laatste tanden.

 9. 18

  Het is het resultaat van jaren polariseren, vooral van rechterzijde. PvdA en PVV samen is van beide zijden geen optie, en dat de PVV zich alleen bedient van slogans is niet zo gek. Maar VVD’ers hebben zich de afgelopen jaren ook nogal eens bediend van eendimensionale retoriek in de categorie “wat links is is slecht en wat slecht is is links”. Dat maakt het nu moeilijk om paars-plus of VVD-CDA-PvdA te realiseren.

  Het merkwaardige daarin vind ik dat VDD’ers blijven beweren dat ze met de PVV meer liberale punten kunnen realiseren dan met D66/GL, terwijl juist het liberalisme volledig ontbreekt bij de PVV.

  Als Rutte zich zo blijft opstellen, zou hij zich straks wel in een positie kunnen terugvinden waarin hij geen andere keuze heeft dan een VVD-PVV-minderheidskabinet. Ook voor het CDA is dat een heerlijke positie: de macht om veel concessies af te dwingen, maar tegelijkertijd VVD en PVV een bij voorbaat bijna machteloos kabinet op te dringen. Verhagen is rechts genoeg om met de PVV te regeren, maar ook slim genoeg om te beseffen dat gedogen veel meer oplevert.

  VVD met CDA en SP naast GL en D66 lijkt me a/ kansloos en b/ niet best voor de hervormingsagenda. Dat zie ik niet zo gauw gebeuren.

 10. 19

  En een VVD-PvdA kabinet dan met CDA (+evt. GL en D66) gedoogsteun? Niet dat het de rit zal uitzitten, maar dan zit Rutte niet met een “linkse” ministerraad en heeft iedereen die niet met partij X* wil zijn zin, terwijl er wel een begin kan worden gemaakt met hervormen (PvdA en VVD kunnen onderling tot dezelfde compromissen komen als met het CDA erbij).

  *Vul hier uw partij naar onkeuze in.

 11. 20

  Interessante optie, Bismarck. Maar ik denk dat Rutte dan nog eerder VVD-PvdA-D66 zal proberen, met beurtelings CDA en GL voor gedoogsteun. D66 is zowel voor Cohen als Rutte een aanvaardbare partij, die dan als buffer kan fungeren.

  Overigens denk ik dat Rutte er gezien zijn recente uitlatingen over “links” verstandig aan zou doen om een variant op Paars over te laten aan een ervarener bestuurder met een minder politiek profiel. Opstelten bijvoorbeeld. Ik zie hem en Cohen nog wel constructief samenwerken.

 12. 24

  Nou, ik ga gewoon voor Paars+. Stel nu immers dat de hypothetische situatie zich voor zou doen dat mensen rond Rutte helemaal niet zo ernstig afwijzend zouden staan tegen Paars+ maar ten eerste de inmiddels zeer grote vleugel van de eigen partij te vriend kunnen houden en ten tweede het maximale uit onderhandelingen kunnen slepen door zichzelf te positioneren als de partij die met grote moeite overgehaald moet worden…

  In dat volstrekt hypothetische geval zouden we immers ook zo om en nabij de exact zelfde externe tekenen daarvan zien als wij nu doen, nu het allemaal wel echt is, dus je weet maar nooit.

 13. 25

  Paars+ is ook de wens van “de Nederlandse kiezer”. Immers die coalitie (meerderheid in TK met minste aantal partijen) heeft netto de grootste winst geboekt (+16 zetels) terwijl andere combinaties (bijv. VVD-PVV-CDA slechts +4) daar niet aan kunnen tippen.

  Het wordt tijd dat iemand dat gaaat duidelijk maken aan Marky Mark

 14. 26

  Mensen, mensen, laten we Rutte gewoon tot 1 juli de tijd geven om langzaam bij te draaien. Geef die man even de gelegenheid om zijn gezicht te redden. Zijn achterban kan dan ook alvast wat op adem komen. Begin volgende maand is dan de tijd rijp en komt er een statement dat Rutte ‘graag, zeker gezien de moeilijke economische tijden die ons land doormaakt, de klus op zich neemt en veel zin heeft om het paars-plusse kabinet te leiden.’

 15. 27

  Het wordt tijd dat Rosenthal zijn opdracht teruggeeft en het initiatief tot het vormen van een kabinet weggaat van Rutte. Laat Cohen het overnemen en gaan voor een centrum sociaal kabinet = CDA,D66,PVDA,GL,SP