het Saillant | Opiniepeilingen in nieuwsuitzendingen afschaffen

SaillantLOGOOpiniepeilingen over het nieuws overbodig en oninteressant.

Een peiling over wie op welke partij gaat stemmen relevant als er verkiezingen aankomen maar, het maakt tegenwoordig nauwelijks meer uit welk nationaal nieuwsitem er besproken wordt, bij ieder onderwerp worden er staafdiagrammen en percentages naar boven getoverd. Zo leerde ik gisteren bij EenVandaag dat 62% van de Nederlandse bevolking vindt dat er best bezuinigd mag worden op kunst en cultuur. En zo laat Gijs Rademakers van EenVandaag ons weten: dat is toch een ruime meerderheid.

Dit kan wel zo zijn, maar dit zegt volgens mij verder niets over de wenselijkheid van een willekeurige maatregel. Dat het grootste deel van de Nederlanders vindt dat kunstenaars in navolging van Rembrandt maar hun eigen broek op moeten houden zegt me niets, maar al helemaal niet als uitslag van een opiniepanel. In opiniepeilingen worden ingewikkelde vraagstukken gereduceerd door tot eenvoudige vragen met vooral niet te veel woorden en zonder enige achtergrondinformatie. Kwalitatieve vraagstukken worden gereduceerd tot kwantitatieve vragen en hierdoor zijn de uitkomsten per definitie oninteressant. Bovendien weet iedereen die weleens een onderzoek over peilingen heeft gelezen dat het bijzonder eenvoudig is om de uitslagen te beïnvloeden door middel van de vraagstelling. Lies, damn lies and statistics, opiniepeilingen zijn er een lichtend voorbeeld van.

Ik heb daarom een klein verzoek aan de dames en heren die ons het nieuws en de achtergronden bij het nieuws brengen: geen opiniepeilingen over de inhoud meer, alstublieft.

 1. 3

  Overigens werd Rembrandt in zijn laatste jaren ook door de gemeente ondersteund toen hij zwaar aan de grond zat..

  Verder zijn opiniepeilingen m.i. gewoon een vorm van Propaganda

 2. 4

  Nieuwswaarde hebben de peilingen niet, omdat ze geen materieel effect hebben. Als je als nieuwsredactie besluit om iets te brengen omdat mensen het leuk vinden om te horen, moet je ook blote tieten laten zien. Waar zijn trouwens de blote tieten van Sargasso?

 3. 11

  Oef Hal… dit is toch een beetje de praat van een zelfbenoemde elite die achterkomt dat ze het morele overwicht aan het verliezen is. Ik weet, democratie is meer dan “Vox Populi” maar doen alsof politieke vraagstukken volledig gescheiden kunnen/moeten worden van meningen is een opzet naar de (verlichtte) dictatuur.

  Overigens lijk je minder moeite met opiniepeilingen te hebben als de uitkomst bvb is dat de meerderheid van de Nederlanders weg wil uit Afghanistan.

 4. 12

  @2 goed idee.
  @5 ik stem ook voor.

  Zodra links op verlies staat krijgt je de gekste verzoeken. Nu ze zelf dit propaganda instrument kwijt zijn draaien ze maar weer es een slag?

 5. 16

  @ Hal incandeza
  jammerlijk zoog je aan de mainstreampropagandatjes. Wat een onzin. MainstreamMedia heeft nog niets goeds gebracht. Helemaal niets. Maar dan ook helemaal niets. Huilen over welke kant subsidies op gaan is echt een teken van morele nederlaag. SUCCES MET DE WERKELIJKHEID. Het verschil tussen kwalitatieve vragen en kwantitatieve vragen bij de toewijzing van overheids weg-gooi-gelden (a.k.a. subsidies) schijnt meer een propaganda-spelletje te zijn dan werkelijkheid. Leef daarin, verwacht nul respect.

  Het hele verhaal is een propagandatje. Mijn verhaaltje of “het hoofdartikel”

 6. 17

  Tien voor half drie snachts op een doordeweekse dag rechtse prietpraat flamen tegen een blogger. Meneer/mevrouw ‘skeptisch’ get a life en stop met uitvreten op kosten van mijn belastingcenten.