het Saillant | Niet winnende lelijkheid huldigen?

SaillantLOGO Huldigen voor een tweede plaats, gestorven in lelijkheid? Zijn we nou helemaal gek geworden.

Het Nederlands elftal is ver gekomen op het WK en dat is knap. Als klein landje al drie keer tweede dat is een prestatie van formaat. Maar om nu te gaan huldigen is nergens voor nodig, want het allerbelangrijkste op een WK is: winnen. Geen tweede worden, zoals Andy Schleck het gisteren treffend verwoordde: “The second one is the first loser”. En dus valt er geen overwinning te vieren. Ik heb gehoopt en gebeden dat we zouden winnen, maar dat is helaas niet gelukt.

Daar komt nog bij dat men wereldwijd helemaal niet zo te spreken is over ‘ons’ Oranje. En ik ook niet. Terwijl in gans Nederland vooral euforie heerste over de prestaties, namelijk zes keer op rij winnen, heerste in het buitenland vooral verbazing en later verbijstering over de Nederlandse speelwijze. Niet alleen heeft Oranje niet gewonnen, maar volgens vele buitenlandse media heeft Oranje ook nog een behoorlijke poging gedaan om alles dat voetbal mooi maakt, kapot te maken. Nederland dat beroemd is geworden door totaalvoetbal, door het consequente sterven in schoonheid. Na de finale is Nederland berucht, zoals het Uruguay van 1950 of Italië van 1982. Met dien verstande dat die landen wel wereldkampioen werden. Als alle middelen dan geoorloofd zijn, dán moet je ook winnen.

Dus laat die huldiging maar zitten. Geef mij eerst nog eens de extase van twee jaar geleden, toen Italië van de mat werd gespeeld en Frankrijk door vlijmscherpe counter op de pijnbank werd gelegd. Daarvoor wil ik wel de deur uitkomen en juichen. Kampioen of niet.

Informatie over bezwaar maken tegen de huldiging maken hier.

 1. 1

  Wat een gruwelijke onzin dit! Ik en 8 tot 12 miljoen andere Nederlandsers met mij hebben twee prachtige avonden beleefd toen we van Brazilie en Uruguay wonnen; de ontlading na die twee wedstrijden is onvergetelijk. De spelers verdienen hiervoor alleen al zeker een huldiging.

  We hebben het mooiste doelpunt van het WK gescoord (Gio) en we hebben na duitsland het meest aantal doelpunten gemaakt. Wat nou lelijk voetbal?! Niet alles napraten wat die zure Johan Cruijf, de volkskrant en de internationale pers te zeggen hebben. Genieten van het feit dat we zo ver gekomen zijn en trots zijn dat we weer op de kaart staan als beste voetballand dat nooit het WK heeft gewonnen.

 2. 3

  Is dit de voetbal variant van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? In andere landen grijpen ze iedere gelegenheid aan om een feestje te bouwen. Wat boeit het wie wint, als de zon maar schijnt en het gerstennat kan stromen..

 3. 4

  “als de zon maar schijnt en het gerstennat kan stromen…”

  is, maar daar is toch godverdomme geen voetbal en 1000 ton oranjeprullaria voor nodig. (laat staan fucking ingestraalde polsbandjes)

 4. 5

  @ Sigi. Er wordt je helemaal niets opgedrongen. Iedereen die vindt dat we lelijk voetbalden mag thuisblijven en in de ik-vorm blijven spreken. Niet zo cynisch lopen doen omdat jij te hoog-intelligent bent om je te verlagen tot een tijdelijke aanval van vaderlandsliefde en uitzinnig gelukzaligheid!

 5. 7

  Kan dat gezeur over die bal in het verkeerde doel nu afgelopen zijn? Ja? Fijn, dank u!
  En we gaan weer over tot de orde van de dag: vakantie, oil spill bediscussiëren en energie slurpen. Verspillen, liegen en bedriegen en een beetje oorlog voeren. Hup Holland Hup! Is het nieuwe kabinet al klaar?

  Oh, niet huldigen dus :)

 6. 8

  Onzinnige huldigen? In Caceres, Spanje heb ik wel eens op doordeweekse dinsdagavond op een vol stadsplein een god-beter-het basketbal team gehuldigd, maar die waren dan ook eerste geworden. Boeie om wat voor sport het ging, bier en chicas vloeiden rijkelijk, meer heb je als 21-jarige niet nodig …olé! De meeste huldigingsgangers zijn 21, fysiek danwel geestelijk.

  Het lijkt hier momenteel in de Plantagebuurt (A’dam) trouwens wel een Amerikaanse legerbasis ten tijde van de Korea-oorlog, knetterende heli’s everywhere en zenuwachtige mensen op weg ergens naar toe?

  ..even nog een Godwin ter afsluiting: Duitsland werd in 1945 (na vuil spel) ook tweede, maar kreeg overigens géén huldiging. Heb ik die Duitsers overigens nooit over horen klagen.

 7. 11

  @8, hey dan zit je vlak bij me :)

  Gelukkig slaapt de kleine door die herriehelikopters heen. De opkomst is laag, staan een paar mensen om NEMO heen maar niet de “beloofde” aantallen…

 8. 17

  Het Nederlands elftal verdient geen huldiging. Ze hebben de finale alleen maar weten te behalen over de ruggen van andere zwakkere elftallen (m.u.v. Brazilie). Het Nederlands elftal heeft de finale VERLOREN EN ze hebben de MEESTE overtredingen en gele kaarten behaald (op dat punt is Oranje wel wereldkampioen). Wat ze geflikt hebben in de finale was ronduit smerig en keiharde schopspel.
  Mensen zouden zich juist kapot moeten schamen om het slechte en harde spel van Oranje i.p.v. ze toe te juichen, die voetballers hebben in 1 wedstrijd Nederlands reputatie volkomen ten grabbel gegooid (in de internat. media wordt Oranje al dirty dutch genoemd)

  ps. mensen moeten niet gaan lopen zeiken over Howard Webb maar hem dankbaar zijn want als hij strikt volgens de regels had gefloten dan zou Nederland de tweede helft beginnen met tenminste 2 man minder.

  Oranje = DIKKE FAIL!!!

 9. 21

  Kijk jongens, wat is nu belangrijk?
  NL op zijn kleinst – belangrijk nieuws – en dan ook nog een huldiging van verliezers.

  *zucht eens diep*

 10. 22

  Ik snap niet zo goed wat het probleem is. Elk jaar vieren we de verjaardag van de koningin op een dag dat ze niet jarig is op een vergelijkbare wijze. Lijkt me min of meer vergelijkbaar. Als je daar zin in hebt doe je mee, als je daar geen zin in hebt en/of republikein bent dan blijf je lekker thuis of ontvlucht je de stad zelfs.

  Laat mensen die voor hun gevoel een feestje moeten bouwen om deze reden (of welke andere reden dan ook) lekker hun feestje bouwen. Of dit redelijk massale gevoel nou met de gevoelens van de poster (of van ondergetekende) matcht of niet is daarbij maar weinig relevant, want wie ben jij of ik om voor een ander te bepalen of die ander feest wil vieren of niet?

 11. 23

  @ 5
  Ik ben thuis gebleven en het lijkt godverdomme wel oorlog hier boven m’n hoofd. Zelfs tijdens die Europese top hadden we niet zo’n teringherrie boven ons hoofd. Ik begin ’t echt spuugzat te worden. Waar slaat dit in godsnaam op? Hou die optocht niet in Rotterdam. Tenslotte zijn ze ook maar tweede geworden.

  Goeie start v.d.Laan!!

 12. 24

  @5
  Ik ben thuis gebleven en het lijkt godverdomme wel oorlog hier boven m’n hoofd. Zelfs tijdens die Europese top hadden we niet zo’n teringherrie boven ons hoofd. Ik begin ’t echt spuugzat te worden. Waar slaat dit in godsnaam op? Hou die optocht in Rotterdam. Tenslotte zijn ze ook maar tweede geworden.

 13. 26

  Ik moet er niet aan denken me bij zo’n huldiging op te houden en met Wolter Kroes en Gerard Joling mee te bleren, maar als mensen daar zin in hebben, waarom dan niet?

  Een flink deel van Nederland heeft zich een maand lang enorm vermaakt, meer dan het geval zou zijn bij een tweede plaats in een Tour de France.

  Drs. Hugo de Chaoot: Amsterdam was precies de goede plek voor deze huldiging. De lokale club werd immers ook tweede…

 14. 27

  Ik ging vanmiddag over mijn nek van alle oranje tokkies die hier door de Heetbovenstraat trokken, op weg naar hun helden. Ik heb nog een paar provincialen een rode kaart gegeven maar ze liepen gewoon lachend door.
  Grote teringherrie van vliegtuigjes met reclamedoeken en helicopters. Er wordt vast allerhande prullaria aan het plebs toevertrouwd. Bah. Maar goed ook ik woon liever hier dan in Bel Gië of Zimbabwe. En zo is het.

  Viva España. Olé

 15. 30

  Ehm. Mokummers wonen allang niet meer in Amsterdam maar er net buiten. The city belongs to mokumprovincialen and tourists :o)

 16. 31

  De gezamelijke rechten (SBS, NOS) waren al verkocht, en dan volgt er zo’n beschamende partij. Wat moet je dan doen om NIET gehuldigd te worden? Parkeerautomaten tjokvol, liters bier, patat…”Met alleen een huldiging op het Museumplein creeer je ongewild zelf een veiligheidsrisico.”

  Aboutaleb kreeg na zijn aanstelling direct een strandfeestje, v.d Laan kan nu 1 jaar tevreden dikke sigaren roken…

 17. 32

  Vlgs mij is voetbal al lang niet meer het spelletje van 30 jaar geleden. Ik vind het feit dat aan elkaars shirtjes trekkende mannen met te vaak fout fluitende scheidsrechters het toppunt van RUKVOETBAL!

 18. 33

  Niettemin hoaxt de liegende media het (vanmiddag geschatte) aantal van 200.000 naar dik 700.000 waarmee het een doorslaand succes was. Drukker dan een gemiddelde Koninginnedag. Wie dat gelooft lijkt mij geen knip voor de neus waard. Trix liet zich ook weer kennen met haar lintjes. Die zal ook es een moment laten schieten waarop ze voor een paar euri haar pooulariteit koopt. Wat een land.

 19. 34

  En het meest verschrikkelijke is dat de radio nauwelijks fatsoenlijk verslag doet van de Tour. Vandaag is er werkelijk een schitterende etappe verreden, waarbij Gesink echt klasse toonde. Hij staat nu 7e in het algemeen klassement. Super!

 20. 36

  Het kost natuurlijk handenvol taxpoet en het is aan mij zeker niet besteed, maar het feit dat deze huldiging vragen oproept op Sargasso, bewijst maar weer eens dat politiek links met reden wel eens ‘protestantisme zonder god’ genoemd wordt: mensen die wakker liggen van het feit dat iemand, ergens, gewoon lol in heeft.

 21. 37

  Hm, even de samenvatting bekeken. Het team heeft, wat mij betreft, in Amsterdam de huldiging gekregen die het verdiende. Lelijkheid huldig je met lelijkheid.

 22. 38

  @36
  Je vergat er bij te zeggen dat wij ‘protestanten zonder god’ geen lol in het leven hebben. Komt net weer zo’n bootje met lallende voetbalsupporters voorbij. O.k. ik ga ’t ook eens proberen: ‘Dààààr……. moeeeeet …. een …….. piemel in, daar moet een piemel in, daar moet een piemel in, daar moet een piemel in.’

  Gaaf man!

 23. 42

  Iedere mogelijkheid om positieve ‘vibes’ op te roepen, moet worden aangegrepen.
  Iedere week een willekeurige nederlander huldigen. Mag ook. Feestje bouwen op het dorpsplein.

  @32
  Moet je vooral de 1e helft tegen Brazilïe 1974 eens terugkijken. Over schoppartij gesproken :)

  Maar nee, vroegäh was alles beter.

 24. 43

  Wat Stickmeister zegt, en de finale in 1978 was ook een partijtje schoppen, slaan en knijpen. In een kokend stadion in Buenos Aires vol überpatriottische Argentijnen met bloeddoorlopen ogen. Nee, vroeger was alles beter…

 25. 44

  Ja hoho Carlos. In ’78 zat het brille (Johan1 en Willem) gewoon thuis hè, dankzij Truus en Danny nota bene. Op Robbie na bestond dat elftal enkeld uit waterdragers (Willy en Jan) buffelaars schoppers en slopers (Arie Wim en Johan2) en een homp afgekeurd vlees in de goal (Piet). We speelden met Ernst en Kein Geloel doodgewoon naar onze mogelijkheden zat niet meer in. Alle jokers waren schoon opgebruikt t/m de finale. Hoe hoe..hoe kan je nou godverdegodver met een Ernie de oorlog winnen? Of een elftal met alléén maar Ernie’s? Gaat toch niet.

  Nu zaten we opgescheept met een Bert. Met z’n 80- jarige Oorlogcomplex. Komt een golf Spanjolen aan…AAAAaaaah, gauw de dijken doorsteken gooi Edson erin en laat Mark en Nigel (alleen) maar schoppen. Ja, hèhè…vind je het gek dat we de oorlog NOOIT zullen winnen. we deden precies wat we NIET moesten doen.

  We zijn eigenlijk allemáál laffe Bertjes.

 26. 46

  Lothar Matthaus over Oranje:

  I was touched by the sportsmanship of the Dutch players who lined up to form a guard of honour and applaud the Spanish team as they made their way back on to the pitch with the World Cup. The despair and pain etched in the player’s faces was there for the whole world to see but still they found the strength to acknowledge the victors.

 27. 48

  Ook leuk om te vergelijken, ranking vlak voor aanvang toernooi:

  1 Brazilië (kwartfinale)
  2 Spanje (finale)
  3 Portugal (1/8 finale)
  4 Nederland (finale)
  5 Italië (nu 11e) (groepsfase)
  6 Duitsland (halve finale)
  7 Argentinië (kwartfinale)
  8 Engeland (1/8 finale)
  9 Frankrijk (nu 21e) (groepsfase)
  10 Kroatië (nu 15e)

  Na het toernooi:

  1 Spain
  2 Netherlands
  3 Brazil
  4 Germany
  5 Argentina
  6 Uruguay
  7 England
  8 Portugal
  9 Egypt
  10 Chile