het Saillant | De komende implosie van het CDA

SaillantLOGOHet is een kwestie van tijd totdat het CDA implodeert en er alleen nog maar kleine christelijke partijen over zijn.

Zondag in Buitenhof uitte Herman Wijffels ongekend harde kritiek op de lijn van zijn partij het CDA en dan in het bijzonder op Maxime Verhagen en zijn trouwe volgelingen. Volgens Wijffels zijn er twee koersen mogelijk voor het CDA en in het geval dat het CDA kiest voor de rechtse koers van Verhagen dan overweegt hij serieus zijn lidmaatschap op te zeggen.

Al de hele formatie borrelt het ongenoegen op binnen het CDA en terecht natuurlijk. Het CDA als keurige christelijke middenpartij bestaat niet meer als ze met VVD en PVV in zee gaat. Zelfs al mag men het potentiële kabinet Rutte-1 van Verhagen geen rechts kabinet noemen van Verhagen, volgens Rutte zal ‘rechts Nederland zijn vingers (erbij) aflikken’. Hard bezuinigen op ambtenaren en sociale zekerheid, hypotheekrenteaftrek onaangeroerd laten, harder beleid op het gebied van migratie/ lekker moslims pesten, extra politieagenten en de gedoogsteun van de 24=1-mansfractie die mag blijven zeggen wat hij wil en ga zo maar door. Noem dat maar eens een middenkabinet.

Steeds meer CDA-ers, van huis uit toch hondstrouw aan de partij, keren zich daarom af van de partij van Verhagen. Dat Verhagen de uiterste rechterkant van het CDA vertegenwoordigt was genoegzaam bekend, maar dat hij ook daadwerkelijk met de PVV in zee zou gaan/ één van de schoothondjes van Wilders zou willen zijn, komt voor velen kennelijk toch nog als een verrassing. Na de decimering bij de verkiezingen van 9 juni is voor het CDA het vooruitzicht van pakweg ‘vijf ministers en wellicht het dubbele aantal staatssecretarissen’ (Wijffels) natuurlijk een prachtig korte termijn vooruitzicht, zeker voor toekomstig vicepremier Verhagen. Dat kabinet komt er dus wel.

Op de (iets) langere termijn zal het een onzalig plan blijken. Een kortstondig kabinet met uiterst rechts, totdat links of de PVV het laat ploffen, ofwel binnen het CDA een schisma optreedt waarbij de overgebleven fatsoenlijke CDA-ers het hazenpad kiezen. Veel meer smaken zijn er niet. In beide gevallen blijft er van het CDA bij de komende verkiezingen nog minder over dan nu al het geval is. Bij de vorige verkiezingen liepen alle teleurgestelde kiezers al weg en bij de komende ook nog alle fatsoenlijke, er blijft dus maar weinig over. Ik zou zeggen tegen alle door Verhagen geschoffeerde partijmastodonten: richt alvast een nieuwe partij op. En tegen de fatsoenlijke kaderleden: sluit je snel aan bij de Christelijke Mastodontenpartij voordat Verhagen een ontslagprocedure tegen jullie start.

 1. 1

  Ik vraag me nog steeds af wat er met de uitspraak ‘ons past bescheidenheid’ van Verhagen vlak na de verkieizngen is gebeurd. Of is bescheidenheid even 3 weken niks zeggen om vervolgens zonder problemen toch weer voor het regeren te gaan?

 2. 3

  Arm CDA. Bij de Tweede Kamerverkiezingen gingen ze van 41 naar 21 zetels. In de peilingen staan ze op 14. En dan ook nog een implosie erachteraan?

 3. 4

  “Dat Verhagen de uiterste rechterkant van het CDA vertegenwoordigt was genoegzaam bekend, maar dat hij ook daadwerkelijk met de PVV in zee zou gaan/ één van de schoothondjes van Wilders zou willen zijn, komt voor velen kennelijk toch nog als een verrassing.”
  Dat was nog niet verrassend. Maar des te meer wél dat hij iedereen binnen zijn partij die daar niet in mee wilde, niet alleen kalt gesteld heeft, maar gewoon politiek heeft afgemaakt.

  @1 Dat was voor de buehne; playing hard to get richting Rutte.

  Overigens ben ik het niet eens met de stelling. Ze zullen zichzelf wel opnieuw uitvinden. Wat dat betreft zie ik wel wat in wat Verhagen wil (als ik het CDA een warm hart zou toedragen): in de regering is dat misschien wel makkelijker als je je constant moet profileren vanuit de kamer.

 4. 5

  In 2001 werd het CDA even uit de paarse coma ontwaakt door toedoen van Pim Fortuyn. Maar met het vertrek van Balkenende zal het licht definitief uitgaan voor de partij. Het is dat euthanasie wat gevoelig ligt bij de achterban, anders zou de begravenis al lang geweest zijn.

 5. 6

  De overgrote meerderheid van de CDA achterban is rechts (en katholiek). Juist het linkse uitstelbeleid in het vorige linkse cda & pvda & cu kabinet heeft waarbij een oververtegenwoordiging was van ( christelijk, hervormd etc )linkse CDA-ers heeft tot het verlies geleid. Juist de vorige linkse koers leidt tot zetelverlies.

 6. 7

  Wat een pulpverhaaltje, CDA laat juist nu haar ware gezicht zien, het gezicht waar vele NL’ers achter staan, net zoals achter de VVD en PVV, en links blijft maar roeptoeteren over alles en nog wat, ik heb sterk het idee dat we hier weer een schrijver hebben die veel wegheeft van een klein kind waarvan de snoeppot word afgepakt!

 7. 8

  Overigens is een nadeel van alleen nog maar kleine christelijke partijen (en dat mensen dus alleen nog maar economisch en sociaal gethematiseerde partijen zullen kennen), dat er in allerlei andere, nu nog respectabel atheistische partijen, zoals de VVD, christenen zullen opduiken die hun gefnuikte zegje zullen gaan doen tussen de boodschappen door. Een beetje zoals de Tories in Engeland – in principe reuze liberaal en scheiding-van toegedaan, maar tussen de regels door altijd even iets laten doorschemeren van god-dit en god-dat.

 8. 10

  Je kan de achterban van zeker de PVV zien als kindertjes waarvan de snoeppot is afgepakt, en daarom plannetjes beramen om die van het zwakkere buurkindje af te pakken.

 9. 11

  @5,6,7: Onzin… volgens politicologisch onderzoek is het grootste deel van de Nederlanders links en conservatief: voor Nederlands spreken op straat, maar ook voor extra uitgaven aan zorg en onderwijs. Zoveel rijkaards zijn er helemaal niet in Limburg en Overijssel. Wel veel gezinnen met een kleine beurs.

  Probleem is dat links te “progressief” is geworden op cultureel vlak.

  @KJ:
  Een beetje zoals de Tories in Engeland – in principe reuze liberaal en scheiding-van toegedaan, maar tussen de regels door altijd even iets laten doorschemeren van god-dit en god-dat.

  Niet helemaal. De Tories hebben altijd een sterke relatie gehad met de Anglicaanse Kerk.

 10. 12

  @11 Welk onderzoek? Een blik op de verkiezingsuitslag geeft een ander beeld. Daarbij had ik het over het CDA. De VVD is nooit (behalve na de val door Voorhoeve vw reiskostenforfait ;) voor het CDA een probleem geweest. Het bezwaar tegen de PVV beperkt zich tegen de toon.

  “Het vertouwen in Maxime Verhagen is groot (80 procent). Zelfs als deze onderhandelingen mislukken, mag hij van de CDA-kiezers gewoon fractieleider blijven.” http://www.eenvandaag.nl/politiek/36310/cda_stemmers_willen_doorgaan

 11. 18

  Hal, is de wens niet een beetje de vader van de gedachte? Er is in Nederland een forse groep mensen die hecht aan vrij traditionele waarden, weinig opheeft met het verleggen van grenzen en niets te winnen maar wel wat te verliezen heeft bij allerlei kosmopolitische nieuwlichterij. Het CDA kan zich waarschijnlijk herpakken, de vrije val in de peilingen lijkt voorbij. En met 15 zetels zijn ze nog altijd anderhalf keer zo groot als de amsterdams/utrechtse wereldburgers van d66 of GL. Om politieke verschuivingen te bewerkstelligen zou het productiever zijn om niet te staren naar de (tijdelijke) probemen binnen het CDA, maar naar de mogelijkheden om op progressief/liberaal/groen vlak te komen tot een sterke partij met een kiezerpotentieel van meer dan de huidige 20 zetels.

 12. 19

  @ Frank Je hoort mij niet zeggen dat niemand hier last heeft van selectieve waarneming. Ik bedoel maar te zeggen dat naast “het gezicht waar vele NL’ers achter staan” er ook vele gezichten niet achter staan. Het is maar wat je wil zien. En zoals de reacties op dit (
  (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/09/eberhard_vd_laan_cohen_was_dhi.html) postje op GS laten zien, heeft de meerderheid van de reageerders (en in dit geval heb ik het uitdrukkelijk niet of de redactie zelf) z’n prefab mening al klaar staan voor gebruik.

 13. 21

  Integendeel het CDA heeft massaal kiezers veloren aan de PVV en de VVD door een linkse koers te varen met de PvdA en de CU. Het CDA is gewoon conservatief rechts altijd al zo geweest. Het beeld vertekend nu een beetje omdat een handjevol linkse CDA schreeuwlelijken brede aandacht krijgen bij de (linkse) pers. Als het CDA de verloren kiezers voor bruinhemd uit gaat schelden en in een cordon sanitair plaatst zijn ze die voorgoed kwijt, dan kunnen ze beter afscheid nemen van een paar bejaarde mastodonten.

  Hal en co hebben nog geen flauw idee wat er uit de CDA/VVD minderheids regering komt, hun blinde haat voor Wilders overschaduwt alles. Wacht eerst eens of de hoofddoekjes tax inderdaad in het regeerakkoord komt en reageer dan op de feiten. Ga bovendien eens praten met jullie eigen Cohen die elke andere zinnige coalitie onmogelijk heeft gemaakt, voordat je de (kleine) meerderheid van de bevolking voor alles en nog wat uitmaakt.

 14. 22

  De verzuiling is al lang voorbij. Het aantal CDA-kiezers die gewoon op de grootste christelijke partij willen stemmen is klein. De laatste decennia is het CDA vooral een prettige keuze in het midden geweest voor mensen die zich niet thuisvoelen bij meer geprofileerde partijen en gaan voor redelijkheid en mensen die op zijn Hollands proberen het beste van verschillende stromingen te verenigen.

  Polarisatie, onvrede en Balkenendemoeheid hebben veel kiezers richting PVV geduwd. Daarnaast trok Rutte, als redelijk alternatief met goede peilingen, een hoop CDA-ers aan. Altijd fijn om bij de winnaars te horen.

  Opschuiven naar rechts om die kiezers terug te krijgen lijkt me zinloos. Als je de huidige ‘lijn Verhagen’ aanhangt, wat voegt het CDA dan toe aan VVD/PVV? Volgens mij niks. Verhagen heeft dat ook wel door en probeert dit kabinet nu midden-rechts te noemen, waarbij het CDA voor het broodnodige tegengewicht zorgt. Op zich leuk, maar als al het tegengewicht wordt weggepest of uit zichzelf opstapt, niet erg geloofwaardig.

  Een CDA zonder linkervleugel is zinloos. Een CDA met linkervleugel kan niet aan dit PVVD-kabinet meedoen. Een ‘no win’-situatie.

 15. 23

  Inderdaad Verhagen overspeelt zijn hand.
  Dat deed hij in het kabinet Balkenende door het verblijf in Afghanistan, kosten wat het kost te willen verlengen en dat doet hij nu weer.
  De man heeft een veel te groot ego.

  Lang leve de Mastodonten.

  Ik ga op ze stemmen.

 16. 25

  @22: cijfers, Spam, cijfers… de verzuiling mag voorbij zijn, maar is het aantal Nederlanders dat zich christen voelt of zich verbonden voelt met christelijke waarden maar niet bij CU of SGP terecht kan echt zo klein? Is het misschien toch wel een zetel of twintig die daar te halen zijn? Ik heb geen cijfers om mijn verhaal te ondersteunen, anders dan de peilingen. En het vooruitzicht dat een wat verjongd en dynamisch CDA met jongens als Jack de Vries en Camiel Eurlings over een of twee verkiezingen prijs kunnen gaan schieten tegen de dan grijs gesleten Halsema en Pechtold? Met de kennis dat Wilders dan echt opgebrand is.

 17. 26

  @7
  Als er geen inhoud beschikbaar is voor uw stelling dan kunt u inderdaad altijd nog op de man spelen. Enchanté.

  @18
  Wens is het een beetje, maar het is ook dat ik echt denk dat het CDA op deze koers weinig overhoudt. (De vorige keer dat ik iets dergelijks over het CDA schreef toen kon Verhagen inderdaad de binnenbrand eigenlijk niet meer blussen. Nu een voorspellinkje verder in de toekomst.)

  Dat een groter links-liberaalfront geen slechte zou zijn, mee eens.

  @21
  “Hal en co hebben nog geen flauw idee wat er uit de CDA/VVD minderheids regering komt”

  Kopvoddentaks in ieder geval niet. Daar zeg ik dan ook weinig over, een piepkleine sneer daargelaten. Humor is ook een linkse hobby, I know. Het ging om wat er met het CDA aan de hand is, dat heeft weinig met wat ik verder van Wilders of de PVV vind te maken. Ik heb trouwens ook bijzonder weinig met de PvdA.

  Waar dat vreemde gebazel over haat en bruinhemden nou de hele tijd vandaan komt…? Staat echt nergens, zelfs niet bijna. Lees de volgende keer eerst eens voordat je in deze bizarre en nogal domme reflex schiet.

  @25
  Je weet nooit. Er zijn inderdaad veel mensen die zich nog immer met een christelijke stroming (6,2 miljoen) identificeren. Die stemmen nu echter (bij 28 zetels gecombineerd) toch echt maar voor de helft op een christelijke partij en deze groep wordt al jaren steeds ouder.

 18. 27

  @26: we moeten er maar een wedje op leggen. Ik ben minder optimistisch dan jij. ik gok dat het CDA zich flink gaat herstellen. Misschien niet direct, maar binnen afzienbare tijd. Zelf mensen als Klink en Wijffels gaan daar een rol in spelen, als er te zijnertijd vergeven en vergeten moet worden.
  Ik ben daar overigens niet direct blij mee.
  Aan de andere kant, ik woon in het Roomse Argentinie, waar het homohuwelijk ook bestaat en je op zondag overal kunt winkelen. Wat dat betreft zijn de Christenen in Nederland toch vooral kleinburgerlijk, conservatief en schraal. Wie weet, als het CDA aan die kant wat omvang verliest? Het zou een zegen (??) zijn voor Nederland.

 19. 28

  Ik kan zelfs wel een aardige methode bedenken voor het CDA om zich te herstellen…

  Ondanks weer wat dom-rechts gebral hierboven over verlies van het CDA door het vorige kabinet met de PvdA was het toch echt vooral verlies door het vorige kabinet met Jan Peter Balkenende.

  Als nu Jan Peter Balkenende op het CDA congres krachtig afstand neemt van samenwerking met de PVV, in een gepassioneerd en gloedvol betoog over de Echte Gristen-Demogratische waarden en oproept vooral tegen het akkoord te stemmen, en vóór de samenleving, en voor saamhorigheid, en yada yada yada, dan kan ie ten eerste zichzelf alsnog eindelijk revancheren als een man van visie en overtuiging (ik raad ‘m aan meer dan eens met een vuist op de lessenaar te slaan) en een Back-To-Our-Roots CDA hype creëren die afhankelijk van de opstelling van de VVD misschien zelfs reeds over een maandje of 1 à 2 bij de volgende verkiezingen om te zetten is in klinkende macht, eh, munt.

  Nou, is dat nu niet leuk bedacht? Jan Peter? Mmm?

 20. 29

  Jongens, NL lijkt VL wel tien jaar geleden. Toen dacht blauw ook dat oranje nooit meer terugkwam. En kijk nu. Of kijk naar Blok / Wilders … Zeer oninteressant de NL’se politiek.

 21. 30

  @27
  Moeten we alleen nog even een termijn afspreken. Flesje paapse wijn (per post)?

  @28
  Een nachtmerrie niet? Dat JP als visionair de geschiedenis in zal gaan….

  @29
  Er is maar één ding zeker in het leven en dat is dat Rood (als in -e Duivels) niet meer terug komt. ;)