Ook in België heeft het volk duidelijk gesproken. De grote winnaar van de verkiezingen is de N-VA die liever vandaag dan morgen de Waalse last dumpt. Hoezo veenbrand in ons deel van Europa? Zeg maar gerust bosbrand. En het wordt tijd dat de brandweer komt. De progressieve brandweer wel te verstaan.
Gisteren haalde de N-VA een monsterzege. Deze partij, onder leiding van Bart de Wever, streeft Vlaamse onafhankelijkheid na. Weg met de corruptie en fiscale last van het voortmodderende Wallonië. Andere partijen hadden het nakijken, maar in het bijzonder de christendemocraten. Zelfs Vlaams Belang – jarenlang een vluchtheuvel voor het Vlaamse onvrede – moest inleveren.
Het wordt vaak gezegd dat er een veenbrand smeult in Europa. In ieder geval in ons deel daarvan is dat waar. Opvallend is dat die veenbrand vooral in perifere gebieden in de openbaarheid ontvlamt. In het geval van België waren de successen van de N-VA het grootst in het oosten des lands, waar nou niet bepaald het economisch hart klopt van onze zuiderburen.
Misschien ligt daar meteen een verklaring voor het succes van dit soort protestpartijen. Misschien heeft het succes inderdaad niet zoveel te maken met het anti-immigratieplatform (van bijvoorbeeld de PVV), zoals ook veel lezers van dit blog bezweren. De N-VA is redelijk mild in dat opzicht.
Wat deze partijen wel gemeen hebben is dat ze een extreme keuze maken voor het ‘eigen volk’. Alles wat de toch al benarde positie bedreigt, moet worden uitgebannen. De opkomst van deze partijen lijkt wel een heftige reflex tegen globalisering, waarin voor burgers duidelijk wordt dat de koek met steeds meer mensen gedeeld moet worden. Deze partijen zijn vooral een uiting van angst voor verlies. En misschien van egoïsme.
Daar is geen christendemocratisch verhaal tegen opgewassen. En links, met zijn mantra van ‘gij zult delen of je het leuk vindt of niet’, mantraat tegen dovemansoren. Wat zijn dan nog de alternatieven? Wie gaat deze bosbrand blussen?
Dat de brand geblust moet worden, is wel duidelijk. Je kunt het niet eens zijn met globalisering, maar daar houd je hem niet mee tegen. In een tijd van krediet- en valutacrises, van het afkalven van de Westerse hegemonie, van energie- en grondstoffenconflicten en in de tijd van groeiende internationale verwevenheid en onzekerheid, is deze navelstaarderij niet verantwoord. Een extreem egoïsme werkt contraproductief.
Wil de progressieve of linkse bewegingen nog meetellen, dan zullen ze snel met een goed verhaal moeten komen. Voordat de bosbrand overslaat naar andere gebieden.
Reacties (11)
De N-VA kun je moeilijk met Wilders vergelijken. Wilders vult een gat op uiterst rechts dat er al meer dan 10 jaar ligt.
Als het een veenbrand is, wanneer komt deze dan eindelijk eens aan de oppervlakte? En was de moord op Fortuyn niet bij uitstek de geledenheid voor geweest?
Of is er misschien niet sprake van een veenbrand maar gewoon van opvulling van een politiek gat aan de rechterkant van het spectrum dat met veel bombari en machtstrijd gepaard gaat?
“In het geval van België waren de successen van de N-VA het grootst in het oosten des lands, waar nou niet bepaald het economisch hart klopt van onze zuiderburen.”
HUH?!? Volgens mij heeft de N-VA haar beste score gehaald in de provincie Antwerpen (VB ook trouwens), gevolgd door Oost-Vlaanderen. Dat is niet bepaald de periferie.
De N-VA heeft het overal goed gedaan in Vlaanderen, maar is in het oosten des lands veruit de grootste.
@3: N-VA is in alle gewesten het grootste en op West Vlaanderen (periferie) na veruit de grootste. In het Oosten (Limburg en Leuven) is het verschil met de nummer 2 nog relatief klein, vergeleken met Antwerpen en Oost-Vlaanderen (het economisch hart).
Is de N-VA uberhaupt wel rechts? Als ik het programma even vlug doorlees is het meer midden of zelfs een beetje links. Deze populistische bewegingen zijn steeds moeilijker in links en rechts onder te verdelen.
Zij shoppen aan beide kanten, zowel qua standpunten als kiezers. Aan de andere kant kunnen links en rechts ook bij deze partijen shoppen. De ene keer stemt de PVV met de SP mee, de andere keer met de VVD. Het is meer een 3e stroming, waar niemand nog echt raad mee weet.
@5: Ik gok dat N-VA net zo links is als de PVV. Wel leuke linkse punten in het programma, maar die als eerste laten vallen als het op formatie aankomt, in ruil voor de nationalistische agenda.
En dit wordt geschreven door de man die kinderlijk neerkijkt op alles wat zich beneden de grote rivieren afspeelt ? Provincialisme wanneer het hem uitkomt, maar kosmopolitisch wanneer zijn broodheren anders van hem verwachten. Bah.
Aangezien Wilders het zo goed doet in Limburg is het misschien ook een idee als hij eenzelfde punt uitdraagt als de N-VA, en limburg afscheidt en dat dan maar gaat leiden.
Iedereen blij, toch?
Een extreme keuze maken voor eigen volk eerst?
Welja, verbreedt de boel nog maar meer,
‘protesten tegen gemeentelijke herindeling Deventer doen in Bathmen smeulende veenbrand ontvlammen, extreem rechtse eigen volk eerst sentimenten vergiftigen sfeer’?
Kom op zeg.
AntonB zal het met me eens zijn dat ik hier een links politicus met een extreem-links politicus toon.
@10
Sorry, de Belgische politiek is al complex genoeg zonder oude foto koeien uit de sloot. Als hij uit het Vlaams Blok o.i.d. komt heb ik iets gemist.
Ik heb het nu redelijk gevolgd en de N-VA lijkt daarbij het meest op D66 of net iets linkser. Of ze in een coalitie bijstellen kan ik niet beoordelen, maar dat kan ik ook niet van GL, de PVV of de SP, die hebben dat immers nooit bij de hand gehad.