Het Nieuwe Werken is werken waar en wanneer u wilt, op een manier die naadloos aansluit bij de rest van uw leven (indien u dat heeft). Iedere morgen spoeden miljoenen forensen zich gehaast per auto, trein, bus en fiets naar hun werk en ‘savonds weer terug. Het resultaat: tonnen CO2 de lucht in, kilometerslange files, bomvolle treinen, gestress, frustratie, verdriet en een astronomisch verlies van tijd en geld. Alleen maar omdat men moet voldoen aan het verouderde “9 tot 5” paradigma van krampachtige werkgevers. Daar komt nog bij dat onderzoek zou kunnen aantonen dat werknemers het kantoor helemaal niet associëren met werken? Nee als er gevraagd wordt waarom u naar kantoor komt bestaat de top vier -na “omdat het moet”- uit de antwoorden: roddelen, grappen maken, flirten en vreemdgaan. Werken komt pas op de vijfde plek. Lees de 84 delen Voskuil er maar op na of kijk naar paar afleveringen van Debiteuren-Crediteuren en u begrijpt hoe fnuikend het kantoorleven voor de productiviteit van werknemers is.
Dat kan beter: werken vanuit huis of waar dan ook. Met behulp van de nieuwste en inmiddels zeer gangbare technologie als internet en androïde iBlackberry phones. Werken wanneer het u uitkomt. Bijvoorbeeld om zes uur ‘sochtends in uw boxershort/nachthemd op zolder een conference call met de opdrachtgever in Shanghai plegen. Daarna rustig en met aandacht uw kinderen naar school brengen. Om vervolgens al vóór half tien uw inkomende mail af te werken onder het genot van een home made cappuccino. Om tien uur heeft u met het Nieuwe Werken al meer gedaan dan één hele dag volgens het Oude Sloven.
Bij Het Nieuwe Werken gaat het niet hoe, waar en wanneer u iets doet maar óf u het doet. Thuiswerken is een kwestie van wederzijds vertrouwen (podcast). En tests bewijzen het: werknemers zijn productiever, gelukkiger en regenen minder vaak nat op weg naar een vertraagde trein zonder zitplaats. Waar het in de twintigste eeuw nog draaide om een schijnvertoning rond de prik-klok zal deze eeuw de Homo Sapiens 2.0 zijn eigen tijd indelen en zo naar een hoger niveau van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid stijgen. Het Nieuwe Werken: gewoon omdat het inmiddels kan!
Reacties (47)
Ondertussen mag ik 2 van de 5 dagen 2.0-en. En de productiviteit is idd een stuk hoger.
Helemaal waar. Als iets echt snel af moet, pak ik een halve dag vrij, doe ik een hele werkdag in drie uur en de klus netjes af voor de deadline. Nadeel is dat ik dan wel alle telefoontjes, bezoekende studenten en vragen van collega’s mis. Om die redenen wordt “nieuw werken” bij ons dan ook niet bepaald aangemoedigd (en moet dus in je vrije tijd).
Ik wordt af en toe echt ziek van al dit soort hypes, vanochtend was ik in een “superkantoor”. Als je langs alle vernuftige zaken kijkt blijkt gewoon dat het niet werkt (in mijn vakgebied dan, planadviseur waterbeheer). Het is goed als je in je eentje een opiniestuk moet schrijven maar ik werk in een netwerk organisatie en er gaat niets boven ad hoc face to face contacten.
Stop eens met zeiken en ga gewoon werken!
PS,
@3: en er gaat niets boven ad hoc face to face contacten
Skype.
@4: Alleen een autist ziet niet het verschil tussen een 2D-beeld van een gezicht en een echt (3D) gezicht.
Net als #3 vind ik het een hype: zelfs heel veel hoger opgeleid werk vereist persoonlijk contact. Om over verpleegkundigen, winkelbedienden en politie-agenten maar te zwijgen.
@5: Fossiel ;oP
Bij een conference call zie je zelfs geen 2D beeld, laat staan 3D. Toch heeft het zich bewezen als werkbaar alternatief voor in den lijve om een tafel zitten. Ongetwijfeld zijn er besprekingen die niet via een electronische medium gevoerd kunnen worden, maar dat is voor een meerderheid irrelevant.
Maargoed, JSk leeft nog in de tijden van prikklokken. *tsjinggggg*
Precies. Telewerken is dus geen vrijheidsoffensief maar een efficiencyslag. Als je slimmer bent dan de hand die je voedt, begin dan voor jezelf. Niet zeuren. De tijd is er nu rijper voor dan ooit?
Niet iedere baan bestaat louter uit besprekingen. Voor een communist ben je wel bijzonder yupperig hoor.
@5: al krijg je maar 10% van het kantoorvolk één of twee dagen in de spits uit de auto en de wereld ziet er al weer heel anders uit.
@8: Jaja, je wilt gewoon lekker afbekken. Als je iets zinnigs te vertellen hebt merk ik het wel, kleuter.
Meer informatie en cases over Het Nieuwe Werken kun je trouwens op http://www.werken20.nl of http://www.hnwblog.nl vinden.
Niet iedere baan bestaat louter uit besprekingen. Voor een communist ben je wel bijzonder yupperig hoor.
Helaas wel voor een groot gedeelte. Er zijn een berg mongolen aan het werk in Nederland onder het mom van pure werkverschaffing, en dan praat ik niet eens over de overheid.
Lees Hagerstrand en zijn coupling constraints er nog eens op na. In veel beroepen/situaties is het toch wel handig op zekere momenten afspraken te maken over momenten van samenzijn, of over het aanzetten van de machines etc. Dat zijn meer beroepen dan je denkt.
“het aanzetten van de machines”? je bedoelt de printer? :-)
@13: Er zijn altijd beroepen en momenten waarbij samenkomen belangrijk is. Maar voor de meeste kantoorbanen is dat beperkt. Met name met de nieuwe infrastructuur gebaseerd op cloud computing is een groot deel van de serverpark volledig remote te beheren, desnoods via een smartphone.
http://www.youtube.com/watch?v=gt9j80Jkc_A
@14: En nu voor de 95% die niet uitsluitend gedrukt papier produceert. Je post is gewoon een grote beroepsdeformatie :p.
Zeg JSK, heb je nu eigenlijk al eens een baan of ben je de eeuwige student?
Het klinkt allemaal heel leuk maar non-verbale communicatie is een essentieel onderdeel dat volledig mist, je ruikt de angst niet als iemand staat te liegen. Vertrouwen is voor hippies met een all you need is love deuntje in hun hoofd. Daarnaast is bij ons expliciet niet gekozen voor telewerken, cloudcomputing, outsourcing en nog een paar van die komende en gaande marketinghypes omdat het een beveiligingsnachtmerrie is en ik niet de voordelen van enorme R&D budgetten wil delen met een stel stelende chinezen, om over de hardnekkige geruchten over afspraken tussen de NSA en Google nog maar te zwijgen.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over de cloudcomputende buren die onlangs bijna twee hele dagen Jos en Edgar zaten te spelen omdat de verbinding weg was en de vijf serviceproviders die nodig waren om de dienst te laten functioneren het maar niet eens konden worden over wiens schuld dit nu eigenlijk was. De behaalde winst; 1800 verloren manuren en drie rechtszaken die alle karakteristieken van slepend in zich hebben. Veel plezier op je cloud, succes daarmee allemaal.
Het valt en staat met de mensen. Ben zelf werkzaam bij een van de grotere overheidsdepartementen. Soms werkt het, soms niet. Wat je nodig hebt is een team van mensen dat resultaatgericht is. Dan worden de beschikbare middelen meestal wel optimaal gebruikt. Men wil werken. Men gaat niet voor een overleg van een uur een dag in de trein zitten. Als het werk niet af is, dan werken we over of doen het thuis. Soms hebben we werkzaamheden die thuis sneller af zijn en dan blijven we thuis. Soms is het snel schakelen tussen veel mensen, dat gaat op kantoor sneller. De leidingevende kijkt voorts niet naar de vorm, maar naar de inhoud (het resultaat). That’s all there’s to it.
@20 It’s really not, Wat heb je in een internationale competitieve omgeving aan een resultaat dat binnen 24 uur door concurrenten gejat is? Daar heb je weinig last van binnen de overheid?
@Max, ? die hebben usbsticks … just like the rest of ‘em
Zonnevlammetje iemand?
@DJ
De thin clients hebben bij ons geen opslag media mogelijkheid en voor dat je het vraagt, r&d heeft geen print privileges en e-mails en uploads worden gescand.
bij ‘ons’ werkt usb wel, ssh is makkelijker (of vpn)
Er zijn enkel bedrijfssleutels en bedrijfsvpn’s toegestaan de rest komt in een filter terecht die direct een uitnodiging bij p&o tot gevolg heeft.
MaxM, als ik het goed begrijp ben je tegen thuiswerken omdat de Chinezen je werk kunnen stelen? Dat gaat misschien op als jouw bedrijf de uitlaatpijpjes voor de JSF maakt. Maar Beijing is echt niet geïnteresseerd in de ontwikkeling van een groenstrook in de Componistenbuurt in Nieuwegein…
@2 ‘Nadeel is dat ik dan wel alle telefoontjes, bezoekende studenten en vragen van collega’s mis’
Mis je dat ook echt?
@ “verbinding weg omdat buren Jos en Edgar zaten te spelen” MaxM
1)Niet onoverkomelijk capaciteitsprobleem. Nederland heeft wereldwijd een leidende positie als het gaat om beschikbaarheid glasvezel/ breedband (tot wijkcentrale) maar loopt wat achter met Fiber to the Home (FTTH, uitrol, local loop) naar meterkast van woning of bedrijf. Is een kwestie van vraag en aanbod, als dat aantrekt volgen de providers (vormen de bottleneck) toch vanzelf? Dat triple play is nu de enige accelerator, maar de meeste mensen (waaronder mijzelf) zijn nog wat huiverig met digitale tv (kastje plat alles plat)
2)Beveiliging. Kan het dataverkeer niet beter beveiligd worden als er overál FTTH en FTTB ligt? Kan een bedrijf dan b.v., ik ben geen digineut, niet via een piepklein versleuteld stukje glasvezel al hun data laten lopen (soort LAN)?
3) Andere arbeidsverdeling. De werkzaamheden van b.v een verzekeringsmaatschappij geschieden voor 90% achter een laptop/pc (invoer, raadplegen klant/ objectgegevens en service). Je verzorgt de hele mikmak binnen de regio waar je woont, ook suf invoeren polisgegevens e.d.. Maar dat laat je dan natuurlijk vriendin/vrouw/ partner doen, gewoon omdat ze het leuk vinden…en kan pappa ook eens de kinderen en de boodschappen en oma wegbrengen/ halen. En daarna op het terras een allejezus groot glas bier je actualiseert nog wat polissen en kijkt of er nog wat loos gaat op het benenfront…want dat heb je dan gewoon dik verdiend.
Al die groteske gebouwen die de binnensteden van Utrecht, Gouda en R’dam staan te verkloten MaxM…denk toch eens na.
Al die groteske gebouwen die de binnensteden van Utrecht, Gouda en R’dam staan te verkloten MaxM…denk toch eens na.
Dat zijn tempels der arbeid, snap dat nou! Je gooit je lokale bouvallig lege kerk toch ook niet zomaar bij het grof vuil?
..Alleen maar omdat men moet voldoen aan het verouderde “9 tot 5″ paradigma van krampachtige werkgevers. …
Natuurlijk, een flink deel van de werknemers werkt achter een PC en kan dat ook vanuit huis doen.
Maar een ander -aanzienlijk- deel van de werkende mens, in de zorg, in de bouw, in de horeca, in het onderwijs, winkelpersoneel en zo voorts is toch echt nodig op zijn of haar fysieke werkplek.
Natuurlijk kan een paar procent minder verkeer op de weg voor enorme verbetering van de doorstroming zorgen. Maar een betere doorstroming leidt weer tot meer mensen die de auto naar het werk pakken.. een oplossing voor het fileprobleem is telewerken zeker niet.
@2 Je draait dus standaard op slechts 30% van je max inzet. Ambtenaar?
@27 http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2010/05/e-spion-heeft-hier-vrij-spel.aspx
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1408212.ece/Spionnen_zoeken_naar_bedrijfsinformatie
@28: (en misschien ook @32): Het ligt er niet aan of ik blij ben met die vergaderingen, telefoontjes, vragende collega’s en studenten, punt is dat het wel onderdeel van mijn werk is om ze te beantwoorden. En bovendien heb ik niets tegen af en toe wat menselijk contact op het werk (en ja, soms is het gewoon ook noodzakelijk). Maar het zou goed voor de efficiëntie zijn als ik bv. één dag in de week “onbeschikbaar” was.
@33, uit je eigen link:
“Bij audits en testen komen wij altijd heel makkelijk binnen. Men pakt gewoon heel makkelijk gratis USB-sticks aan en gebruikt ze in de bedrijfssystemen. Tegen gerichte geavanceerde social engineering is men ook zelden bestand.”
Dat is dus bedrijfsspionage waar net zo goed old-skool bedrijven gevoelig voor zijn. Even wat freebies weggeven op een vakbeurs.
Ik moet er niet aan denken dat collega’s gaan communiceren zoals er nu wordt getwitterd en gereaguurd. In combinatie met resultaatgericht werken verwacht ik dat mijn mailbox volloopt met allerlei drammerige deadlines en ongenuanceerde uitspraken. Dan kun je in een gesprek weer proberen om de goede verhoudingen te herstellen. Ook zonder telewerken ben ik niet gebonden aan 9 tot 5, met een standalone laptop kan ik gewoon thuiswerken op een resultaatgerichte manier. Er zijn ook prima alternatieven zonder dure investeringen in ICT, want die leveren uiteindelijk niet de beoogde winst op en pakken meestal veel duurder uit dan bedoeld.
Niet bepaald als verrassing wordt er weer veel te technisch gedacht. Werken 2.0 dient op het menselijke en procesmatige vlak te worden bekeken, de techniek is faciliterend.
Ik zou allang blij zijn met verschoven werktijden, dat vindt ik veel makkelijker dan thuiswerken. Maatwerk voor werknemers werkt m.i. beter dan een gedwongen “u zult nu flexibel werken” paradigma. Er zijn ook mensen die gewoon liever van 8:30 tot 17:00 (waar komt dat 9 tot 5 toch vandaan?) op kantoor zitten en niet thuis…
@37: In anglo-saksische landen is/was vroeger een betaald halfuur lunch normaal. Heb trouwens ook verschoven werktijden (10:00-18:30).
@34: Maar het zou goed voor de efficiëntie zijn als ik bv. één dag in de week “onbeschikbaar” was.
Het zou vooral goed voor jezelf zijn.
Sorry hoor, universitair docenten die klagen over werkdruk…
@40: Wie dan?
Jouw #34, meneer-die-bedelt-om-een-dagje-vrij. Voor “productiviteit”, ja hoor.
@seven/32
Er staat ‘studenten’ in de reactie waar je naar verwijst, dus wat denk je?
@42: Je slaat de plank echt op alle plaatsen mis. Ik zou toch eens leren lezen.
@27 Wij maken technische en zeer concurrentie gevoelige producten, ontwikkeling is een grote hap van de kostprijs bovendien kost het behoorlijk veel tijd dus je wilt geen prototype op een beurs in Beijing tegenkomen terwijl je zelf net de eerste af hebt. Dan wil ik nog niet eens het over onze bondgenoten in Echelon hebben want die zijn natuurlijk allemaal eerlijk. Do no evil/we come in peace/shoot to kill….
@29 Beschikbaarheid ligt lager, cloudcomputing heeft te veel spf’s. En als het dan mis gaat heb je teveel leveranciers om snel de oorzaak te achterhalen. Wil je de betrouwbaarheid opvoeren dan schieten de kosten door het dak en waar is dan je voordeel gebleven? Nog maar te zwijgen over de berg sla’s die je moet afsluiten. Voor informatieverlies is techniek is niet het probleem mits goed toegepast, je hebt met mensen te maken, die vormen het grootste risico. Wij besteden hier behoorlijk wat aan het screenen van mensen dan ga ik vervolgens de data niet op een server gooien waar allerlei mensen bij kunnen die ik niet ken. En als alles dan goed beveiligd is, iedereen die er mee werkt goed geïnformeerd is, de beveiliging is onkraakbaar en met de leveranciers zijn uitstekende sla’s afgesloten dan nog blijkt een simpele denial of service attack je bedrijf dagenlang plat te kunnen leggen. Zoals ik al eerder zei; veel plezier op je cloud en ik hoop dat je een beetje zachtjes weer op planeet aarde landt.
Maxm.
Als ik echt zou willen en de middelen zou hebben snaai ik NU toch al alles wat los en vast zit van dat modale prutservertje wat je daar hebt staan? Of nog simpeler: via degenen die de broncode/ software hebben ontworpen en dergelijke ik zeg maar wat…net als met doping in de sport loop je sowieso altijd al achter de feiten aan…
Blokkades zijn er om geslecht te worden MaxM…
Wat een fijn denigrerend geformuleerd pareltje weer YP. Niets is onmogelijk wat dat betreft maar als ik die redenatie doorvoer dan ben je zeker tegen alle veiligheidsmaatregelen omdat er altijd wel een situatie kan ontstaan die niet voldoet. Je auto heeft daarom geen gordels, airbags, hoofdsteunen, kooiconstructie en remmen want als iemand met een tank er overheen rijdt dan zijn die maatregelen toch niet afdoende. Mocht je erin slagen de nogal ontoegankelijke servers mee te nemen dan heb je alleen bruikbare hardware, gezien de risico’s niet de moeite waard, daar kan je makkelijker aankomen als je niet wilt betalen. De downtime is dit voorjaar nog getest en bedroeg bij totale verwoesting (of totale roof) iets minder dan 1,5 uur en dit is vrijwel zonder gegevensverlies maar wil je dat schamele tijdsverlies realiseren dan moet je wel met veel geweld het bedrijf binnendringen.