Het lawaai van vallende bladeren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

havelNiet iedereen heeft het jaar 1989 nog paraat. De Polen hadden tien jaar vakbondsstrijd nodig om van het communisme verlost te raken, in Hongarije duurde het tien maanden, in de DDR tien weken, in Tsjecho Slowakije slechts tien dagen. De voorman van de ‘fluwelen revolutie’ was de wat verstrooid ogende, kettingrokende Vaclav Havel, de toneelschrijver, die via massale demonstraties met rinkelende sleutelbossen tot president werd gekozen.

Het was een buitengewoon jaar in de geschiedenis. Ik reisde, met enige opwinding, naar het Zuid-Duitse Hof,waar een eerste grenspost open ging, rook de tweetakt uit pruttelende uitlaten van eindeloze files pastelkleurige Trabantjes, die met piepende remmen op hun beurt wachtten voor het passeren van de grens, om vervolgens hun “Besucher-geld” (DM 100) af te halen en bij de plaatselijke kruidenier om te zetten in sinaasappels en andere westerse heerlijkheden.

Waarom was dat zo opwindend?

Na de instorting van Hitler’s duizendjarige rijk, duurde het even voordat de communisten in Tsjechoslowakije de macht grepen. (1948) Na twintig jaar stilstand poogde Alexander Dubcek het “socialisme een menselijke gezicht te geven”; een mooie ironische formule, want het socialisme ging toch om een humane bevrijding uit de kille relaties in het onversneden kapitalisme? De Russen vonden de Praagse Lente niet goed: tanks rolden Praag binnen en Dubcek werd tuinman in plaats van de moderne leider van Tsjechoslowakije. (1968)

Maar de vrijheidswil groeide. Mensenrechten, Charta 77, toenemende bekendheid van Havel. Uiteindelijk verloor het communistische regime de ambitie om aan de macht te blijven: Bruce Chatwin zou het een revolutie noemen, met “het gerucht van vallende bladeren”. En de rebelse, toneelschrijver was ineens president van een land. Hij tracteerde de wereld op zijn overpeinzingen en speeches. Hij kreeg prijzen, eredoctoraten, hij bezocht en kreeg bezoek. Steeds sprak hij, een wat nasaal, somber geluid, maar overtuigend en opwindend als je de geschreven tekst voor je ziet. Havel moest veel: de tegenstelling met de Duitsers verzoenen, die met de Russen, die met de Slowaken. Hij moest zijn land meenemen naar de moderniteit, hetgeen de bespiegeling “Angst voor de vrijheid” opleverde.

Op 10 mei 1990 zegt hij in Straatsburg: “Onze staat heeft geen enkele staatsidelogie. Het enige idee waarmee ik mijn binnen- en buitenlandse politiek wil bezielen, is het respect voor de rechten van de mens in de breedste zin van het woord en van respect voor het unieke karakter van de mens.”(p.52) Dat is, voor een post-communistische president, die een paar maanden op zijn plek zit, een korte maar uitstekende geloofsbrief. Medelijden met Gert Leers bevangt me, als ik zoiets lees: hij mag weer in een dienstauto, maar wat een missie…

Op 29 augustus 1990 spreekt hij in Oslo, over de anatomie van de haat. Mensen die kunnen haten, zijn niet onverschillig, apathisch of passief. Haat heeft een grote overeenkomst met liefde: zoals de verliefde hunkert naar zijn geliefde, zo zoekt de hater de gehate. Hatende mensen hebben een onrealistisch gevoel van hun aangedaan onrecht. Zij willen onbegrensd respect, liefde en aandacht. Zij hebben niet het gevoel dat zij daarvoor iets moeten doen. Maar zij krijgen die onbegrensde liefde en respect niet, hetgeen een permanent gevoel van frustratie en irritatie veroorzaakt.

De hatende mens kent geen glimlach, alleen een grimas. Hij kan geen oprechte grappen maken, alleen spotten. Hij is niet in staat tot werkelijke ironie, omdat hij geen zelfspot kent. Alleen iemand die om zichzelf kan lachen, kan echt lachen. De hater kenmerkt zich door een ernstig gezicht, lichtgeraaktheid, grote woorden, onvermogen om afstand te nemen van zichzelf. Haters beschuldigen hun naasten dat ze boosaardig zijn. Zij projecteren hun kwaadaardigheid op anderen. Haters maken geen verschil tussen individuele en collectieve haat Wie een enkeling haat, kan ook een collectief haten.

Collectieve haat ontstaat in het geniep. Er bestaat namelijke een hele serie schijnbaar onschuldige uitingen van de publieke opinie, die een haast niet waarneembaar voorportaal van potentiële haat vormen. (p.128)

Een bron van het ontstaan van haatgevoel, wordt natuurlijk gevormd op die plekken waar ook echt onrecht is geschied; daar vormt zich een welhaast kosmisch gevoel van onrecht.

Een tweede bron is de onvoorzichtige generalisatie: het vermogen waarnemingen algemeen te maken is algemeen en menselijk en ook onmisbaar: maar grote voorzichtigheid en genuanceerdheid is wel geboden.

Een derde bron is het cultiveren van het “anders zijn”.

Havel is geen president meer; hij heeft de Tsjechen en de Slowaken niet bij elkaar kunnen houden. Maar hij heeft met zijn ingetogenheid en beschaving eeuwenoude animositeiten in Midden Europa bezworen en het politieke debat van zijn scherpte ontdaan. Wie dat wil relativeren moet even kijken naar de geschiedenis van Joego Slavië: hartstocht en nationalisme leidden hier tot massamoord.

Iedereen mag “vol op het orgel”, maar er zijn gevaren aan verbonden. Rosenmuller en Kok weten daarvan, Job Cohen ook.  In Nederland en in Amerika is de toon verhard. Van Havel kun je leren dat je ook vriendelijk en wellevend je punt kunt maken. Dat centraal Europa na 1989 niet in brand is gevlogen, is in hoge mate zijn verdienste.

Vaclav Havel, “Angst voor de Vrijheid”, Van Gennep Amsterdam, 1992

John Keane, “Vaclav Havel, A political tragedy in six acts”, London, 1999

Reacties (26)

#1 Olav

Haatreacties van hatende Wilders-adepten die zich hatelijk aangesproken voelen in 3… 2… 1…

  • Volgende discussie
#2 sikbock

ik haat de stukkies van tom van dormaal, mag dat ook?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Booze

Ola, had me voorgenomen niet te reageren hier, maar godverdomme wat een goed stukje :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MS

Ik heb redelijk veel met Oost-Europeanen gesproken en ik laat nooit na te zeggen dat wij in het westen duizenden nucleaire wapens op het oosten gericht hadden. Dat vermocht allemaal niet zo veel. Maar simpelweg mensen die opstonden kregen het oostblok wel op de knieen. Hoe vaak is het in de geschiedenis gebeurd dat omwentelingen van dergelijke omvang met zo’n relatief gering bloedvergieten gepaard ging?

Ik noem 1989 het jaar dat ik aan de TV gekluisterd was. Overigens is het ook het jaar van het Plein-van-de-Hemelse-vrede-drama.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Goed om weer eens aan iemand te worden herinnerd, die de enige juiste intenties als staatsman had: mensen bij elkaar brengen.
Zoals in het stuk al staat: dat is uiteindelijk niet gelukt. Havel heeft mogen regeren op de golven van communistenhaat. Dat bracht mensen voor een tijd bij elkaar. Niet lang daarna was het weer ieder voor zich.

Dat is jammer. Waarom vergeten mensen zo relatief snel de euforie van eensgezindheid, waarmee ze die “fluwelen” omwenteling tot stand brachten?

Havel mag zeker als voorbeeld dienen. Zo zijn er wel meer in de geschiedenis geweest. De vraag is waarom (te) veel mensen daar helaas geen boodschap aan hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 McW

@Tom van Doormaal; dank voor je bijdrages. Laat de soms simplistische reacties, of het beperkte aantal reacties, je niet weerhouden hier te blijven schrijven.

In elk van je stukjes vind ik wel een aantal echt interessante gedachtes, dat is vrij uniek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 tom van doormaal

Dank voor de positieve reacties; mijn echtgenote vraagt zich af of die van Sikbock maatgevend zijn en wat dan mijn inspiratie nog is. Maar door dit soort reacties, op een eerder stuk, ben ik weer even op het spoor van Havel gezet.
Dus ook haat mag, ook haat jegens mijn stukjes, maar naamloze Sikbock, spel mijn naam eens goed! Anders geloof ik niet dat je mijn stukjes haat. Misschien ook dat je dan iets meer met inhoud kunt reageren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 gronk

Overigens is het ook het jaar van het Plein-van-de-Hemelse-vrede-drama.

20 jaar na dato kun je je afvragen wie er beter af zijn: de chinezen of de russen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Prediker

@Tom van Doormaal; als je de reacties van die enkele haatsmurfende reaguurder als maatgevend zou nemen, dan kunnen we maar beter helemaal stoppen.

Ik denk dat het negatief reaguren op stukken en schrijvers therapeutisch werkt. Zo kunnen sommige mensen hun frustraties afreageren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 sikbock

Ga vooral door Van Doormaal.. Ik raak af en toe wat geergerd omdat ik vind dat je vaak “meer afbijt” dan dat je coherent op papier kan zetten.. Thats all

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 sikbock

@ prediker: je hebt geen idee gozer

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 sikbock

* vind zichzelf een enorme azijnzeiker *

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Prediker

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Maar wanneer ga jij eens een stukkie coherent op papier zetten, Sikbock?

O, aha, dacht ik al…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 sikbock

je weet geen reet gozer, je loopt hier pas twee weken rond.. dus waar je dat paternalisme vandaan haalt is me een raadsel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 larie

Prediker dit gaat zo niet zoals je het graag wil zien en wat “we” gewend zijn hier. Zou me niet verbazen als de binnenlijn U hier op aan gaat spreken.. Beetje rustig doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 larie

Sikbock..enigma’s kunnen soms als de ziel getergd is rust brengen ;)

http://www.youtube.com/watch?v=AbocgV_QYEk&feature=related

yingyang..weetjewel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Peter

Dames, dames! Denkt u toch een beetje aan het porecelein!

@sickbok: “Ik raak af en toe wat geergerd omdat ik vind dat je vaak “meer afbijt” dan dat je coherent op papier kan zetten“.
Verrek, iets in die trant kreeg ik een paar jaar geleden van mescaline naar mijn hoofd geslingerd. Hij had overigens gelijk.
In dit geval slaat je kritiek ook op Havel. Tom’s stuk bestaat voor ruim een derde uit tekst van die man. Heb je ook een hekel aan Havel?

Volgens mij probeert Tom van Doormaal herhaaldelijk een antwoord te vinden op het ‘verharde debat’. Als daar al een antwoord op is èn ook nog eens keigoed geschreven, dan hou ik me aanbevolen voor links naar dat materiaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Hal Incandenza

Waar de hell is mescaline gebleven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 sikbock

@ Peter: het bovenstaande stuk van Tom van Doormaal vind ik goed te lezen. Maar hij zoekt in dit geval dan ook niet the answer to life, the universe and everything..

@ Hal: Mescaline heeft ongeveer een jaar geleden in een comment afscheid genomen.. blijkbaar heb je dat gemist? Misschien is ie nog ergens actief onder een andere naam.. het bloed kruipt tenslotte waar het niet kan gaan. Als je contact met hem wil heb ik zijn mail-adres wel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 larie

Prioriteiten, begreep ik…als je een weerstation zo dichtbij hebt hoef je niet naar IRL te kijken.

Sikbock ik kon een weekendhutje met was gras ergens (tussen delft en rijswijk) kopen..het kavelnummer was 42..dus je begrijpt;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 sikbock

hehe :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 larie

Don’t panic sikbock..

it’s Friday..

Ik ga nu een lekkere kung-fu film kijken..mac gekoppeld met de flatscreen..ip man ( met donnie yen..die gast is een meester!!) ..plop die kurk (en).

http://www.imdb.com/title/tt1220719/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Hal Incandenza

@sikbock
Heb ik inderdaad gemist of gedacht dat hij vanzelf terug zou komen. Ik moest gewoon laatst een paar keer aan hem denken. (En niet alleen toen ik laatst weer Fear and Loathing keek.) Nu ja, een gemis dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 sikbock

ok larie * kijkt golf op tv ( bob hope classic) *

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 sikbock

@Hal: hij komt wel weer boven water denk ik

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Hal Incandenza

@sikbock
Time will tell.

  • Vorige discussie