Het bommetje van Ab Klink

Ab Klink leest de krant, mei 2010 (Foto: Flickr/Erwin Boogert)

Ab Klink doet niet meer mee. In een brief aan partijbestuur en fractie analyseert hij rechtlijnig dat Geert Wilders geen betrouwbare partner is. Dit is de cruciale passage uit de brief:

“Hij [Wilders] stelde bij de komende presentatie van het akkoord met een volstrekt en totaal(!) ander verhaal te komen dan de VVD en het CDA. Hij raadde de collega?s aan om op dat moment maar een andere kant op te kijken en voorspelde dat de hoofden van de coalitiepartners rood zouden kleuren. Een samenbindende visie zou echt niemand hoeven te verwachten.”

Anders gezegd: Wilders zal weliswaar zijn fractie op het juiste moment ‘voor’ laten stemmen, maar zich verder voortdurend publiekelijk distantiëren van het kabinet, dat ondertussen bij de eigen achterban minder populaire anti-moslimmaatregelen moet doorvoeren. Kortom, Wilders stelde een rattenstreek in het vooruitzicht.

Machtspoliticus Verhagen heeft dit ongetwijfeld als een machtsspel willen uitvechten. De streng gereformeerde Klink is meer van de principes, al legt hij zijn bommetje onder de formatie ook, omdat hij denkt dat het kabinet praktisch niet werkbaar zal zijn. Klink legt tevens een bommetje onder het CDA door als volgt uit de school te klappen:

“Dat riep de reactie op om de presentatie van de akkoorden maar over het congres heen te tillen. Het draagvlak bij het CDA congres op de zaterdag na de presentatie zou immers zwaar onder druk komen te staan.”

Het wordt niet helemaal duidelijk wie dit suggereerde en hoe serieus erover gesproken is, maar het misleiden van het congres is binnen een partij hetzelfde als het misleiden van het parlement door het kabinet. Als je je daaraan bezondigt, kun je heel snel op zoek naar een ander baantje. De weerzin van Klink dat dit überhaupt overwogen is, is begrijpelijk. Het zal de komende dagen hard blijven rommelen in het CDA en er zijn zo onderhand geen prominenten meer over die een bemiddelende rol zouden kunnen spelen.

 1. 1

  Zo, en nu wordt natuurlijk Klink eerst in een hoek gezet door de resterende onderhandelaars. Rutte vind dat Klink Wilders verkeer typeert, Wilders zegt dat er niks klopt van de brief, Bleker fulmineert dat de suggestie het congres te peipelen vals is, Verhagen doet wat-ie altijd doet: niks zeggen.

  Het wordt nu toch echt wel tijd dat wij alle notulen van de onderhandelingen te zien krijgen.

 2. 2

  Ik las het in eerste instantie dat Wilders voorstelde om de presentatie na het CDA congres te houden.

  Nadat hij zei dat hij zou gaan knallen bij die presentatie, staat er:

  “Anderen aan de tafel schrokken daarvan. Dat riep de reactie op om de presentatie van de akkoorden maar over het congres heen te tillen.”

  Ofwel; Wilders zegt iets, anderen schrikken en Wilders reageert daar weer op. Maar goed, het kunnen ook anderen geweest zijn.

 3. 3

  Overigens best een interessant punt: Klink’s stelling dat de motieven voor beleid invloed hebben op hoe beleid ervaren wordt en dus op de impact op de samenleving, zelfs als partijen vanuit verschillende perspectieven tot dezelfde maatregelen komen.

 4. 4

  @1: Ik heb Klink niet in m’n hoofd zitten als de meest principiële der CDA-ers (en de meesten daarvan schat ik sowieso al niet zo hoog in op dat gebied). De passage die Christian als cruciaal aanhaalt doet mij vermoeden dat Klink er minder van overtuigd is dan Verhagen dat ’t machtsspel met Wilders te winnen is. Daarnaast is Verhagen denk ik meer geneigd risiko’s te nemen dan Klink.

 5. 5

  Volgens PVV-leider Geert Wilders klopt er niks van de lezing die Klink geeft over de onderhandelingen

  Precies wat hij ook over het regeer en gedoogakkoord gaat zeggen. Dat wordt nog lachen dus. OK, het is wel treurig voor het land, natuurlijk…

 6. 6

  @5: Een akkoord zonder handtekeningen is geen solide contract.

  M.a.w., er zijn wel middelen om eventuele woordbreuk van de PVV te voorkomen.