Hesjes zijn betuttelend

Prima scoop van de collega’s van GS. In Tienray lopen soms negers in het wild rond van het lokale asielzoekscentrum. Aangezien ze Tienray (Noord-Limburg) nog daadwerkelijk schrikken van een donker gekleurde medemens, moeten ze lichtgevende hesjes aan. Dat is een ridicuul plan. Het is niet zozeer discriminerend, al riekt het er wel erg naar. Het is stupide betutteling

Echte discriminatie zou het zijn als alleen negers de hesjes aan moeten. Echter, zolang ook lichter gekleurde asielzoekers ze aanmoeten, is er op dat vlak niet zoveel aan de hand. De argumentatie getuigt wel van een stuitende domheid en neerkijken op de asielzoeker. COA-woordvoerder Fasseur zegt in De Limburger:

“Asielzoekers hebben geen weet van de verkeersregels.”

Alsof die in hun landen van herkomst geen verkeer hebben. Maar belangrijker nog; alsof ze niet zelf gewoon uit moeten kijken. Net als de inwoners van Tienray. Maar de inwoners van Tienray zijn er heel erg aan toe. Die trekken vrijwillig hesjes aan tijdens het uitlaten van de hond, volgens dezelfde woordvoerder in de Pers.

Dat is pas echt erg. In het landelijke Tienray moet iedereen die s’avonds op straat komt een hesje aan. Mensen die hun hond uitlaten. Een verliefd puberstelletje dat de anonimiteit van een bosje opzoekt. Een asielzoeker. Een zoveelste exponent van het valse veiligheidsdenken. Wat is het volgende? Klaar-overs voor vossen? Konijntjes met lichtgevende hesjes? Iedereen die op straat komt, moet aan twee dingen denken. Eén. Houd je aan de verkeersregels. Twee. Kijk uit voor anderen. Daar heb je geen hesjes voor nodig. Niet voor negers en niet voor mensen uit Tienray. Een beetje gezond verstand volstaat.

 1. 2

  Wat een onzin post. Er wordt voor de veiligheid van asielzoekers gezorgd, omdat ze INDERDAAD niet altijd op de hoogte zijn van verkeersregels. Wat is er nu precies mis mee? Laat je die mensen liever zonder hesje lopen met een grotere kans op een ongeluk? Ken jij de achtergronden van die asielzoekers? Waar komen ze vandaan? Wat waren hun leefonstandigheden daar? Kamen zij regelmatig in contact met verkeerssituaties zoals we die in NL kennen? Heb jij ervaring met het begeleiden van asielzoekers in Tienray? En wat is precies het verschil met een hardloopgroepje waarvan de deelnemers een reflecterend hesje aantrekken als ze ’s avonds een stukje gaan hardlopen?

 2. 3

  Uit veiligheidsoverwegingen krijgen diabetici geen functie meer in een vliegtuig, wat zijn we begaan met onze medemens.

  Met die hesjes ben je op andere manieren ook duidelijker herkenbaar. Blij dat ik niet de beslissing hoeft te nemen, veiligheid heb ik hoog maar we gaan geen rare dingen erbij krijgen. Wat is je hoogste prioriteit. Heerlijk!

 3. 4

  Lesley komt ook niet zo vaak buiten de staatsgrenzen, of wel? De verkeerssituatie in een gemiddeld 3e wereldland is over het algemeen gevaarlijker, onoverzichtelijker en drukker dan in fokking Tienray.

  Als Tienray dit doorvoert, dan vind ik dat mensen uit Tienray verplicht een hesje aanmoeten als ze een dagje naar Rotterdam of Amsterdam komen, zodat de trambestuurders rekening met ze kunnen houden. Mensen uit Tienray hebben geen weet van trams.

 4. 5

  Wat een zielige stukje, er staat nergens dat die hesjes verplicht zijn,ze delen die hesjes uit als extra service waar ze van gebruik van kunnen maken. Wees blij dat als zo’n dorp een AC in z’n maag gesplitst krijgt ze tenminste mee denken met die mensen. Stelletje Azijnpissers

 5. 6

  @Gijswijs: Ik woon in Sevilla, zuid Spanje. Ik moet zeggen dat het verkeer hier veel chaotischer is dan in NL. Het gaat me juist om het feit dat niet iedere asielzoeker op de hoogte is van de verkeerssituatie in NL. Bijvoorbeeld provinciale wegen, onverlicht, waar men 90 kmpu rijdt.

 6. 7

  Ooh, snap ik nou de bedoeling van die hesjes!
  Zag laatste midden op een kruispunt iemand met zo’n hesje het verkeer regelen, omdat de verkeerslichten waren uitgevallen. Nu weet ik dat daar dus een asielzoeker aan het werk was.
  Krijgen ze allemaal zulke smerige karweitjes? (Het was op een kruispunt waar het hoogste fijnstofgehalte van dit land wordt gemeten….)

 7. 8

  Leuk stukje … Maatregel is voorbeeldig voorbeeld van zacht paternalisme. (waarvoor nog dank Martijn). Het gaat gelukkig nog niet zover dat ze asielnegers voorstellen om na zonsondergang veel te glimlachen op de openbare weg, heeft ook niet zoveel effect op het achterop komende verkeer.

 8. 9

  ‘Betuttelend’ is de linkse versie van ‘politiek-correct’ aan het worden: een term die te pas en te onpas wordt gebruikt voor en daardoor volkomen betekenisloos wordt.

 9. 10

  dom stuk, getuigd van oneindig laag inlevingsvermogen en geeft ook blijk van zeer grote dyslectische problemen bij de schrijver.

  (Redactie: Oh? Kan je dat illustreren?)

 10. 11

  Dat asielzoekers in tienray een hesje krijgen die ze wel of niet mogen aantrekken om zichtbaar te zijn voor het verkeer is niet het probleem. Het probleem is dat specifiek de huidskleur wordt genoemd als reden en dat beweerd wordt dat alleen de asielzoekers gevaar lopen omdat ze geen weet hebben van de verkeersregels.

  Iemand met een lichte huidskleur in donkere kleding en iemand met een donkere huidskleur in donkere kleding verschilt niet veel van elkaar voor het verkeer. Zolang de autochtone bewoners en de (donkere) asielzoekers niet in hun blootje rondlopen is de criteria voor zichtbaarheid de kleur van de kleding en niet de huidskleur.

  Buiten dat is er ook nog het feit dat in de omgeving van tienray er vrijwel geen verlichting buiten de bebouwde kom is. Om je te voet te verplaatsen van het ene dorp naar het andere moet je bovendien over het fietspad en soms zelfs over de snelweg zelf lopen. Dat is dus eigenlijk meer het probleem dan dat asielzoekers uit primitieve landen komen en geen verkeersregels kennen.

  Het verschil tussen de asielzoekers en de plaatselijke bewoners is dus dat plaatselijke bewoners zelden te voet reizen buiten de bebouwde kom (er zijn zelfs geen voetgangerspaden) en vrijwel altijd de auto, fiets of het OV gebruiken. Beter is dus om die mensen in de eerste plaats niet in een of ander gehucht te plaatsen maar gewoon in een stad. Als er dan geen andere locatiekeuze is voor een AZC dan moeten ze maar van fietsen worden voorzien en indien nodig geleerd worden te fietsen. Wanneer iedereen dan gelijkere middelen van vervoer heeft DAN kunnen ze de inwoners van het AZC fluorescerende hesjes aanbieden zonder over huidskleur en primitiviteit te ouwehoeren.

 11. 12

  Geef ze fietsen? Nee zeg. Stel je voor dat ze zo snel integreren dat ook zij zonder deugdelijke verlichting rondsjezen.
  De beste oplossing is dus ze meteen autoles (en indien nodig autorijles) te geven.

 12. 13

  leuk idee: hesjes voor de veiligheid van de asielzoekers. Vervolgens wijzen we hun asielverzoek af (±99% wordt afgewezen) en sturen ze terug naar het oorlogsgebied, waar ze vandaan komen. Dan kunnen ze daar met hun hesjes mooi voor schietschijf spelen.

 13. 14

  Mijn hond draagt sinds ik dat artikel las ’s avonds ook zo’n hesje in Amsterdam. Uitstekende tip, mensen lopen nu bijtijds naar de andere kant van de straat.