Herstel zandbanken Grand Canyon

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De afgelopen week is er in de Grand Canyon een groot natuurherstelplan uitgevoerd: 800.000 ton sediment is met een waterstroom van 1100 m3 per seconde de Colorado rivier ingepompt.

Glen Canyon Dam Door de aanleg van de Glen Canyon dam, zo’n veertig jaar geleden, blijft al het sediment van de Colorado rivier achter de dam staan. Stroomafwaarts bevat de Colorado rivier alleen nog maar kristalhelder, ijskoud water. De planten en dieren die gewend waren aan een dynamisch biotoop met modderig water, periodieke overstromingen en schuivende zandbanken verdwijnen inmiddels. Daarvoor in de plaats komt een minder gevarieerd ecosysteem met hoofdzakelijk koud water forel. Leuk voor op de barbeque, maar niet zo leuk voor de biodiversiteit (redlist).

Na de oktoberregens stond in het reservoir achter de Glen Canyon dam een grote hoeveelheid modderig water. Nog voordat dat het sediment kon bezinken werd het via vier grote pijpen voorbij de dam gepompt. Een eerder experiment in 1996 mislukte, maar de wetenschappers hebben goede hoop deze keer wel een positieve impuls aan het ecosysteem van de Grand Canyon te kunnen geven. Toch blijft het lastig: net genoeg water met sediment aanleveren zodat de zandbanken groeien en ze ondertussen niet volledig wegspoelen. Campeerders en rafters werden vooraf gewaarschuwd, dat dan weer wel…

“Speaking tongue in cheek, playing God is harder than it looks…”
(independent.co.uk)

Scientists ‘rebuild’ Grand Canyon (BBCNews)
Restoring the Grand Canyon, Experimentally (WorldChanging)

Reacties (3)

#1 larie

Je kunt hier eigenlijk alleen maar gewichtige betogingen overhouden maar die zijn dan weer vederlicht. Het gaat ook helemaal niet lukken, klopt van geen kant. Als ik deze foto zie blijf ik staren naar het kolossale van dat ding, ik heb ooit de krachten onderin zo’n watermassa moeten berekenen om de lek in te schatten (drie keer over gedaan, diff. is niet mijn sterkste kant) en die vallen wel mee, maar toch. Zo zie je maar weer dat de mens een echte geologocal force is geworden in grote en kleine (klei-aardappel etc.) dingen.

Mooie uitdrukking is:
“Speaking tongue in cheek, playing God is harder than it looks…”
Is er een nederlandse equivalent naar je weet?

  • Volgende discussie
#2 4im

Goeie manier om 800.000 ton vervuild slip kwijt te raken ? misschien wel eco disaster !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 job

Werkt het eigenlijk een beetje?

  • Vorige discussie