Heroïnedebat in Amerika en Jay Leno neemt afscheid

ELDERS - Philip Seymour Hoffman werd zondag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Hij lijkt te zijn gestorven aan een overdosis. Vorig jaar werd al bekend dat Hoffman, die in 2005 een Oscar won voor zijn rol in Capote, heroïneverslaafde was. Zijn dood heeft geleid tot een debat over het toenemend aantal doden door overdoses van heroïne. De National Geographic schrijft over heroïne en noemt het een uiterst gevaarlijke drug omdat het euforische gevoel dat bij het eerste gebruik ontstaat zelden terugkomt, en er steeds grotere hoeveelheden genomen moeten worden om een effect te krijgen. Die hoeveelheden kunnen leiden tot een overdosis.

In The New York Times schrijft een arts op de opiniepagina over een nieuwe wet die dinsdag is aangenomen om het middel naloxone makkelijker te verspreiden onder heroïneverslaafden. Naloxone kan bij een overdosis als een soort antigif ingenomen worden. In Californië is het middel sinds 1 januari al beter beschikbaar.

Gelijke rechten voor homostellen

Het ministerie voor Justitie stuurt vandaag een memo rond langs alle afdelingen in het hele land waar alle rechten voor getrouwde homostellen in staan. Dat betekent een forse uitbreiding van rechten voor mensen van gelijk geslacht die getrouwd zijn. Zo zijn ze, net als een man en vrouw die getrouwd zijn, niet verplicht te getuigen tegen de echtgenoot in een rechtsproces. Dit geldt voor alle homostellen, óók in de staten waar hun huwelijk niet als huwelijk erkend wordt. Ook worden regels rond alimentatie na een scheiding gelijkgetrokken met de regels voor heterostellen. Kortom: het ministerie gaat getrouwde homostellen volledig gelijk behandelen als getrouwde heterostellen.

Jay Leno neemt afscheid

Afgelopen donderdag nam Jay Leno na 22 jaar afscheid als presentator van The Tonight Show op NBC. In een emotionele afscheidsspeech zei hij dat de medewerkers van de show zijn familie zijn geworden, en meldde hij trots dat het een union show is. Alle medewerkers zijn door vakbondsregels beschermd. De show wordt na de Winterspelen overgenomen door presentator Jimmy Fallon, die sinds 2009 Late Night with Jimmy Fallon op NBC presenteert.

 

Reacties zijn uitgeschakeld