Help mee lobby in kaart te brengen

OPROEP - Gisteren publiceerden we twee verhalen over de Nederlandse lobby in de Verenigde Staten. Er zit nog veel meer in onze data, maar hebben uw hulp nodig om dat eruit te halen.

Nederlandse multinationals zijn zeer actief in de Verenigde Staten. Met name Shell, Reed Elsevier, Philips en AEGON geven jaarlijks miljoenen uit aan beïnvloeding van het politieke proces. En die bedragen worden steeds groter, zeker voor Shell.

We hebben de data over 2007-2012 uit het Amerikaanse lobbyregister getrokken. Daarin staat erg veel. Wie heeft gelobbied en voor welk bedrag? Welk departement werd belobbied? En – vooral dat is interessant – welke wetgeving probeert het bedrijf te beïnvloeden. De data geven een uniek inkijkje in de belangen die bedrijven nastreven en hoe ze die proberen te verwezenlijken.

In Nederland ontbreekt een register en het Europese is op zijn zachtst gezegd incompleet (daarover binnenkort meer op Sargasso). Bestudering van de data kan dus waardevolle informatie opleveren.

We hebben met deze data al kunnen vinden dat de Nederlandse verzekeraars te hoop lopen tegen een Amerikaanse Holocaustwet. En we denken dat er nog meer te vinden is. We zijn niet op zoek naar schandalen, maar willen een beeld geven in wat voor politiek krachtenveld Nederlandse bedrijven in Amerika moeten opereren. En mocht er een schandaal zijn, dan spitten we dat natuurlijk uit.

Het lastige is echter dat het veel werk is. Bedrijven lobbyen voor of tegen tientallen wetten. Daarom vragen we uw hulp. We zijn op zoek naar een aantal vrijwilligers – max tien om het overzichtelijk te houden – die met de data aan de slag willen. De enige vaardigheden die je nodig hebt zijn een goede beheersing van het Engels en goede online zoekvaardigheden – maar met Google kom je een heel eind.

We willen bijvoorbeeld weten wat bepaalde wetten precies inhouden en waar de gevoelige punten zitten. Ook hopen we inzicht te krijgen in de positie die Nederlandse bedrijven innemen, al zal dat lastiger worden.

We denken dat je een avond kwijt bent met zoeken en rapporteren. We gaan niet alles doorspitten, maar richten ons op de grote jongens: Shell, Reed Elsevier, AEGON en ING. Wil je meedoen, stuur dan een mailtje naar data at sargasso punt nl.

Binnenkort dus meer, dan over de Nederlandse lobby in Europa. En ja, we zijn ook al met de lobby in Nederland bezig. We hebben al een fraaie lijst met 1000 lobbyisten, dus dat wordt smullen.

Reacties (3)

#1 objectief

Vragen naar de bekende weg.
Belangrijke VS lobbies zijn Israel (AIPAC), olie, farmaceutische zaken.
Er zijn zes belangrijke, de andere drie schieten me niet te binnen.

  • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Nope, we zijn op zoek naar waar de NL bedrijven op lobbyen. Die data hebben we, alleen is het erg veel werk om die wetten uit te pluizen en te zien waar de pijnpunten zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Boer

Daar heb je toch subsidie voor gekregen na veel lobbywerk?

  • Vorige discussie