Heldendom

COLUMN - We’re nothing  / And nothing will help us (David Bowie, Heroes)

Ik bedacht me laatst dat ik van niemand een fan ben, en dat ik geen helden heb. Fandom is me te religieus van aard. Je kent ze wel, mensen die fan zijn van Lou Reed en dus Metal Machine Music in de kast hebben staan. Want het is een album van Lou Reed, al is het grotendeels ongenietbare noise en bovendien een zwakke reprise uit 1975 van wat in 1968 nog avant garde was, toen Reed met de Velvet Underground White Light/White Heatuitbracht. En dus moet je het hebben, en moet je het verdedigen, al luister je er nooit naar. Ik luister graag naar Lou Reed, maar ik ben geen fan.

Oscar Pistorius was een held in Italië. Zijn strijd om op de Olympische Spelen te mogen uitkomen werd door miljoenen in dit sportgekke land gevolgd. Zijn doorzettingsvermogen en zijn ijzeren wil moesten als voorbeeld dienen voor de jonge mensen van een land waar succes vaker afhangt van wie je kent dan van wat je kunt. Het is allemaal heel erg nobel, en wellicht zult u nu denken dat je zijn prestaties en zijn misdaad los van elkaar moet zien.

Dan zijn we het oneens. Het is heel wel mogelijk dat Pistorius een onuitstaanbare doordrammer is. De journalisten die hem aan de kijker presenteerden, wisten dat wellicht omdat ze hem achter de schermen meemaakten, maar ze vertelden het niet om de droom niet te verstoren, en zo leerden we hem kennen als een sympathiek lachende Zuid-Afrikaan. Het is mogelijk dat dezelfde kracht die hem ertoe dreef om tòch hardloper te worden en tòch naar Olympische eer te streven, hem er ook toe bracht om zijn vriendin te vermoorden. He did not take ‘no’ for an answer. Die ambitie die we zo bewonderden, blijkt ineens niet zo mooi meer. De drive van de sportman blijkt ineens een fatale psychische afwijking.

Nee, je zoekt in mijn huis tevergeefs naar helden. Lou Reed is een onuitstaanbare hufter en Metal Machine Musicwil ik niet hebben. Sportprestaties vind ik al snel getuigen van ongezond veel zinloze ambitie. In de politiek bestaan al helemaal geen helden – wie dat nog niet begrepen heeft, moet eens een paar jaar hier komen wonen. En helden in oorlogen zijn voornamelijk waaghalzen die het overleefd hebben. Eigenlijk zijn helden een beetje eng. En heldenvereerders ook.

 1. 1

  Vooralsnog lijkt het erop dat het geen moord was maar een hele nare vergissing.

  En voor iemand die géén Lou Reed fan is weet je er wel verrekte veel vanaf ;)

 2. 3

  @1 – Oscar Pistorius woont in een ‘gated community’, zijn vriendin was al de avond ervoor thuisgekomen, de buren hoorden ze ruzie maken, en hij heeft haar vier maal geraakt (door de badkamerdeur heen). Volgens de politie hebben ze al een paar maal eerder op moeten komen draven wegens huiselijk geweld.

  Als Pistorius werkelijk dacht met een inbreker te maken te hebben, die zich dan in zijn badkamer ingesloten had (waarom zou die dat doen?); dan had hij toch gewoon de politie kunnen bellen, terwijl hij die inbreker opgesloten hield?

  Een ongeloofwaardig scenario. Veel meer voor de hand ligt een huiselijke ruzie, zijn vriendin sluit zich op in de badkamer, hij eist dat ze naar buiten komt, zij wil dat niet, hij haalt zijn pistool en schiet door de deur heen. Vervolgens realiseert hij zich dat hij nu een probleem heeft, en hij verzint een slechte smoes: o, maar ik dacht dat het een inbreker was!

  Beluister ook de Tros Nieuwsshow over dit onderwerp.

 3. 10

  @7 ja, die had ik eerst.

  Maar zo hard zal het toch niet lopen? Z’n advocaat zei hem dat ze een rechter aan het zoeken zijn. Hij zei: laten ze dan ook meteen een linker meenemen.
  Hardlopers zijn doodlopers.
  Genoeg ledenmaatvermaak.
  Hij zal ook nu vast veerkracht vertonen.

 4. 11

  Zijn we vergeten hoe hij bij de paralympics tekeer ging toen hij een keer niet won en, oh ironie, beweerde dat zijn tegenstander vals speelde met technisch te geavenceerde nepbenen?

 5. 12

  Dr Banner..bespeur ik daar een zekere humor? ;)

  Zelf heb ik wel personen die mij een zekere steun geven..veelal van lang geleden. Filosofen/wetenschappers/kunstenaars…ik ga ze niet noemen..maar een leven zonder “helden” is wat mager. Die gast met dat ding onder zijn knie kon de waardering van buiten niet dragen en zijn partner heeft daar voor geboet. In de bak met die gast 4 ever.