Heibel bij de VNG?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Aleid Wolfsen (Foto: Flickr/Sebastiaan ter Burg)

Het kan alsnog een fijne reünie worden: Aleid Wolfsen (PvdA) als nieuwe vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar Ralph Pans (PvdA) directeur is. De heren kennen elkaar van het niet zo florissant verlopen burgemeestersreferendum in Utrecht.

Een adviescommissie onder leiding van Paul ‘Fietsenhok’ Depla (PvdA) schoof Wolfsen als enige kandidaat naar voren. Daarmee passeerde ze Cor Lamers (CDA), de waarnemend vice-voorzitter en burgemeester van Houten. Motivatie: Wolfsen had de steun van de vier grote steden en die voelden zich ondervertegenwoordigd. Lamers pikte het niet, had binnen de kortste keren genoeg steun verworven en is nu tegenkandidaat.

Tegenkandidaten voor bestuursfuncties zijn bij de VNG heel gebruikelijk. Het interessante is dat Lamers ook de grootte-kaart speelt. De voorzitter van de VNG is namelijk Annemarie Jorritsma (VVD), burgemeester van Almere. De G4 vinden dat een kleine gemeente, maar daar denken ze in Houten en nog wat andere plekken heel anders over. Ook de kleine gemeenten voelen zich ondervertegenwoordigd.

Kortom, dat wordt een enerverende stemming op de algemene ledenvergadering van 4 juni, waar Utrecht overigens zo’n zeven keer meer stemmen heeft in te brengen dan Houten. En hoe het ook uitpakt, er blijft niet alleen één teleurgestelde kandidaat over, maar ook een verbolgen achterban. Toch anders dan indertijd in Utrecht.

Reacties (4)

#1 Teun

Geinig… hier hoor je normalitair weinig over. Leuk stuk.

Vraagje: zou er ook nog een kosmopolitische G4 versus bijna net zo grote slaap/vinex/groeikernen-component aan zitten? Tenminste: ik kan me voorstellen dat Houten en Almere het ook een beetje zat zijn om steeds als “buitenwijk” van respectievelijk Utrecht en Amsterdam weggezet te worden. En dat dit hun (poging tot een) eerste stap naar world domination is. Whhoooo-ha-ha!

  • Volgende discussie
#2 David Rietveld

Ik was zelf ook kandidaat – niet als vice-voorzitter natuurlijk, maar als bestuurslid. Zie http://www.davidrietveld.nl/pivot/entry.php?id=1526

Op zich is het een heidens karwei om een bestuur van 20 mensen zodanig samen te stellen dat partijvoorkeur, gemeentegrootte, man-vrouw en regionale spreiding mooi worden verdeeld. Kom niet met verhalen over kwaliteit, want dat is niet houdbaar bij een VNG. Terecht ook, want het bestuur van alle gemeenten moet ook zo divers mogelijk samengesteld zijn.

Wolfsen is het m.i. geworden vanwege G4 en PvdA. Naast Gehrels (Amsterdam) zit de G4 niet in het bestuur. Dat is echt te weinig. Dat is geen kwestie van gevoel, maar van feiten.

Overigens vraag ik me af of er een stemming is volgende week, want volgens mij wordt dat schriftelijk gedaan. Er is overigens altijd sprake van een enkelvoudige voordracht en is Almere niet te vergelijken met de G4.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 bougeluk

Het kan alsnog een fijne reünie worden: Aleid Wolfsen (PvdA) als nieuwe vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar Ralph Pans (PvdA) directeur is. nl is te klein voor pvda

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 David Rietveld

Het stond al in beleidscrypto in zijn weblog:

Daarna komt de adviescommissie VNG-governance bijeen onder leiding van Paul Depla teneinde voordrachten vast te stellen voor onze ledenvergadering voor een aantal vacatures waarvan die voor het vicevoorzitterschap de meest prominente is en de meeste afweging vereist. Ik kom verlaat in de vergadering van het VNG-management.

http://www.vng.nl/smartsite.dws?ch=,TKM&id=77979

  • Vorige discussie