Happen naar de baas!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De foto toont de littekens van hondenbeten die Abdul Nabi (30) in Uruzgan opliep bij zijn arrestatie op 7 augustus. Volgens Defensievoorlichting zou deze Abdul “een grote Talibanboef” zijn en zich hebben opgehouden in dezelfde Khala als de Taliban-schaduwgouverneur Bari Ghul. Na arrestatie door Australische Special Forces wist hij zich van zijn boeien te bevrijden en viel hij de hondengeleider aan. Waarna de beten volgden. Waarom Nabi ondanks zijn nauwe contacten met de Taliban toch na drie weken is vrijgelaten is de woordvoerder niet duidelijk. Zelf verklaarde Nabi tegenover mij dat hij na het irrigeren van zijn land plots thuis werd overvallen en tegen de muur werd geworpen en op zijn gezicht geslagen. “Ze lieten een hond me bijten.” Dat de hond tegen boer Nabi is ingezet om een vluchtpoging te verijdelen of om eventueel zijn verzet bij arrestatie te breken, lijkt onwaarschijnlijk. De beten staan niet in een arm of kuit maar in beide bovenbenen op vrijwel dezelfde hoogte. De littekens lopen voornamelijk horizontaal wat er op zou kunnen duiden dat hij is gebeten toen hij al op de grond lag. Daarbij was hij als eenling geen partij voor getrainde militairen. De mishandeling hield niet op. “Op de weg kreeg ik stroomstoten op mijn rug.”

Het geval Abdul Nabi staat niet alleen. Volgens de tweekoppige team van de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie AIHRC in Tarin Kowt, Abdul Ahad en Abdul Shakoor, komt mishandeling door buitenlandse troepen veelvuldig voor in Uruzgan. Abdul Ahad: “We hebben de verklaring van zes gevangenen die nu in de gevangenis zitten die zeggen dat ze werden geslagen, geschopt, en elektrische schokken kregen toegediend. Sommigen zwaar, anderen minder.” Hoogleraar Internationaal humanitair Recht Liesbeth Zegveld stelt dat het inzetten van een hond tegen weerloze gevangenen is een ‘mishandeling’. “Het toedienen van stroomstoten kan onder de categorie oorlogsmisdrijven vallen.”

De laatste maanden neemt het aantal meldingen over marteling en mishandeling van arrestanten door buitenlandse troepen in Uruzgan toe. Door de zware censuur en bewegingsvrijheid opgelegd aan bezoekende journalisten vormt dit slechts het topje van de ijsberg.
-In april berichtte NRC Handelsblad over het naakt in de kou laten staan van drie verdachten in Kamp Holland in januari 2007.
-Een medewerker van Buitenlandse Zaken nam in juli en december vorig jaar verklaringen op van gevangenen die door Nederlandse militairen zou zijn geslagen. Oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn sprak zelf over ‘onregelmatigheden’.
-In april dit jaar verklaarde Taliban-verdachte Din Mohammed tegenover De Pers dat, nadat hij net daarvoor was neergeschoten, een Nederlandse militair een voet op zijn hoofd zette. -Vorige week nog verwierpen Australische militaire onderzoekers de klacht van de mishandeling van vier gevangenen waaronder een 70-jarige man en een 25-jarige man met één been die eind april waren gearresteerd, uitgekleed en geslagen.
-Ook werden vier gevangenen een etmaal opgesloten in hondenkennels wat leidde tot een politieke rel omdat het vernederend zou zijn. Volgens de Australische onderzoekers waren de behandelingen ‘redelijk en humaan’.

Wie dit leest begrijpt ook Task Force Uruzgan, waarin Nederland de Lead Nation is de strijd moeilijk kan winnen. Met het mishandelen van gevangenen win je natuurlijk nooit de ‘hearts & minds’.

::: deze post staat ook op: arnoldkarskens.blogspot.com :::

Reacties (20)

#1 Bismarck

Zoiets is te verwachten als je jongens zonder al teveel moreel of historisch besef loslaat, vrijwel absolute macht geeft en laat merken dat er weinig repercussies op dit soort gedrag volgen. Zie ook de misdragingen van VS-militairen en contractanten, die boven de Iraakse wet gesteld werden.

 • Volgende discussie
#2 Henk Daalder Windparken Wiki

Nederlandse militairen doen dit natuurlijk nooooit.
Haal al die militairen terug en geen alle afghanen een laptop met internet, educatieve en koran content

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Chinaman

ok….

Is dit alles? Zijn dit de “oorlogsmisdaden” die er op dit moment toe doen? Dan draag ik nu alle Nederlandse militairen op voor een lintje. Dat men zich nog zo kan inhouden een dag nadat een laffe bermbom een Nederlands militair het leven kostte en anderen zwaar verwondden. Oh nee, dit gaat over maanden…

en ja, tijdens het Taliban bewind werden bovengenoemde behandelingen gezien als “mazzel hebben”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ernest

@3 Wat is dat voor redenering? Dus als in Nederland binnenkort bij verkeerslachtoffers organen worden verwijderd, donor of niet, bijna dood of niet, dan zeg je ook: in China is het veel erger, daar worden ze eerst opgesloten en geexecuteerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zmc

@#3: Laffe bermbom?

Ik kan je vertellen, als wie dan ook Nederland bezet, ga ik ook bermbommen maken.

Het is dan misschien wel zo dat de Taliban bepaald geen lieverdjes waren, dat ik ze ook liever zie gaan dan komen, en dat er aanmerkelijk meer morele argumenten zijn voor ons om een Taliban-land te bezetten dan er er argumenten waren voor de Nazi’s om onze democratie te bezetten, maar dat neemt niet weg dat ze precies hetzelfde tegen een bezettende macht aan zullen kijken als ik dat zou doen. Bermbommen zijn een doodnormale vorm van verzet en wij zijn de bezettende macht.

Of was Rene Artois ook een “terrorist”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: Als je een beetje opgelet had, had je ook geweten dat er wel eens “per ongeluk” wat “collatoral damage” optreedt bij bombardementen. Daarnaast snap ik niet wat er te bagatelliseren valt aan het mishandelen van burgers zonder enige reden. Laat staan dat we mensen die burgers mishandelen een lintje moeten geven.

Tenslotte snap ik niet hoe je de term “laffe bermbom” zo klakkeloos kan overnemen. Een bom kan niet laf zijn (dat is een eigenschap van organismen) en de plaatsers van de bom laf noemen is ook erg subjectief. Zo kun je de Nederlandse militairen, die zich verschansen in forten en pantservoertuigen, of van grote hoogte raketten en bommen droppen net zo goed laf noemen. Per slot van rekening hebben zij veel minder kans te sneuvelen dan de leggers van bermbommen. Zelfs als in je perceptie een bermbom laf is, is dat nog geen reden om onschuldige burgers te gaan mishandelen (en al helemaal niet om dat gedrag te belonen met een lintje).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Chinaman

Het ene bezettingsleger is het andere natuurlijk niet.
Amerika (en Nederland) hebben volgens mij nog steeds behoorlijk wat militairen in (west-)Duitsland. Weinig aanslagen en ik geloof niet dat veel mensen aanslagen terecht zouden vinden. Nederland heeft volgens mij ook nog (een paar) Amerikaanse soldaten rondlopen op verschillende bases die klaar staan om iedereen direct een kogel tussen de ogen te schieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HJ

Even onafhankelijk of we nu een bezettende macht zijn of hulptroepen.

Fijn om ook eens de andere kant te horen dan alleen maar de propaganda vanuit de Nederlandse regering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Chinaman

@Bismarck
Ja, dat was inderdaad ook opgevallen.
We hebben het hier over een paar mensen die iets te lang op de tocht hebben gestaan, een pleister nodig hebben ivm een hondebeet en een paar stukjes gekrenkte trots (ik zou het inderdaad ook erg vervelend vinden dat iemand een voet op m’n hoofd zet als ik net ben neergeschoten…. not..).

Allemaal gevalletjes van een paar dagen rsutig aan, stevige kop soep en rustig oud worden zonder al te veel moeite. Dit in tegenstelling tot het collateral damage bij (berm/vliegtuig/zelfmoord) bommen van NL/VS of Taliban.
Het maffe van oorlog in deze tijd is dat soldaten minder mogen dan politie in veel beschaafde landen. Traangas om een huis leeg te krijgen? Chemische oorlogsvoering – verboden. Dan maar handgranaat. Zelfde met tazers. Nu ook in Nederland ingevoerd, maar in oorlog… foei…. Schieten? Geen probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Ik denk dat je hier toch echt trapt in de leugens die verspreid worden. De politie mag geen honden en slagen loslaten op iemand die op de grond ligt en ook geen stroomstoten toedienen tijdens arrestantenvervoer. Ook verdachten naakt buiten in de kou laten staan of op het hoofd gaan staan van net neergeschoten verdachten is uit den boze. Misschien is dat in China anders, maar in Nederland behoren dat soort praktijken bij de politie niet in het boekje. Als de politie dat niet mag, lijkt het me erg logisch dat militairen (immers niet voor politietaken opgeleid en doorgaans uberhaupt veel minder opgeleid) dat al helemaal niet mogen. Eigenlijk zou je ze zelfs geen burgers mogen laten arresteren, want zoals de voorbeelden aantonen, dat kunnen ze dus niet.

Dat ze nu ook nog de vernederingstechnieken van de amerikaanse militairen overnemen, is daarbij nog meer alarmerend, dat is een duidelijk teken aan de wand voor wat betreft het respect dat de militairen hebben voor hun gastheren, de Afghaanse burgers. Als je de mensen die je hoort te beschermen begint te vernederen, denk ik dat je dichter in de buurt komt van die andere bezettingssituatie, waar in eerdere posts links en rechts op gezinspeeld wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 zmc

@Chinaman, #7: Maar dat zijn geen bezettingslegers; die zijn er in overleg met de regering die er altijd al zat, de mannen in Afghanistan (en Irak ook) zitten er enkel met toestemming van een regering die ze zelf hebben geintroduceerd en zijn oorspronkelijk binnen gekomen tegen de wil van de toenmalige regering. Het een heeft mijns inziens niets met het ander te maken.

Bovendien zitten de troepen in Duitsland daar volgens mij al sinds WO II en als ik het me goed herinner was Duitsland destijds de bezetter van half Europa. De Taliban hebben nooit een dergelijke rol gespeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 hemaworstje

Volgens de tweekoppige team van de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie ;
Abdul Ahad en Abdul Shakoor,

moahaha jansen en jansen. onafhankelijk.
Arnold ik had je gemist, nu weet ik weer waarom.
en stop met de naam van je werkgever hier te vermelden a.u.b.

zware censuur en beperkte vrijheidsbeweging ligt aan het het lef van de oorlogsverslag gever.

Ik zie jou nog zo staan op schiphol een interview geven over Georgië in een kevlar vest, terwijl de tanks al weer terug op de terugweg naar Rusland reden.

U is een berm verslaggever , gezien de stront en de onbarmhrtigheid van de tegenstander die absoluut niet aan conventies of rules of warfare doet is alles toegestaan.
We gedragen ons daar bijzonder netjes gezien de omstandigheden.
Noem je dat marteling? , bij een willekeurige ontruiming van een kraakpand heb je dezelfde verwondingen.
Lopen door amsterdam West als oma met een handtasje is nog gevaarlijker.

Het is oorlog weet je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Chinaman

@Bismarck
Dat het niet mag wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Feit dat hier een opsomming staat van vervelende, maar niet permanent gevolg hebbende, incidenten, geeft mij eigenlijk wel veel vertrouwen dat ze daar zeer professioneel en ingehouden aan het werk zijn.

Maar goed… Foei jongens, voortaan eerst even de naakte gevangenen binnenhalen voor het slapen gaan. Verder blijkbaar goed bezig.

@zmc
Natuurlijk was de VS in Duitsland een bezettingsleger. Weet je trouwens nog dat er verkiezingen waren in afghanistan? 2004/2005? Dat daar 70% van de bevolking een president en parlement koos? Dat deze (volgens mij) nog niet hebben gevrgaagd of Nederland op wil rotten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Mensen slaan kan best permanente gevolgen hebben, net als overigens het loslaten van honden op mensen (dat laatste eerder in psychologische sfeer). Zelfs als dat niet zo was, is het maar af doen als “incidenten” en triomfantelijk roepen dat “onze jongens” professioneel en ingehouden aan het werk zijn en allemaal een lintje moeten krijgen ronduit ziek.

Voor het slaan, onder stroom zetten, door honden laten bijten en bevriezen van burgers verdien je geen lintje, maar een gevangenisstraf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Pepijn

@13: Volgens mij ben je het er mee eens dat deze “incidenten” volgens de wet verboden zijn. Toch vind je niet dat de daders bestraft moeten worden. Sterker nog, ze verdienen een lintje. Om welke reden zouden militairen dan boven de wet staan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Chinaman

@Bismarck
Kan ook werk zijn, bijvoorbeeld crew van Jackass oid.

@Pepijn
Roken mag in principe ook niet meer in openbare gebouwen. Maar soms mag je best een oogje toeknijpen.
Een paar verkoudheidjes, blauwe plekken en een paar hondenbeten zijn zeer mild, als foutjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Arjen Kamphuis

Bovenstaand bericht is helaas het topje van de ijsberg. Dagelijks vallen er burgerdoden in Afganistan door NAVO operaties tegen de ‘Taliban’. Hoe de NAVO straaljager piloten kunnen zien of iamand Taliban is of niet is volstrekt onduidelijke. Of die operaties ook iets uithalen is volstrekt onduidelijk. Wat nu precies het doel is van onze aanwezigheid (Osama oppakken, democratie brengen, oliepijpleidingen beschermen?) wordt steeds onduidelijker.

Als we echt iets willen doen voor de Afganen stellen we die miljarden die we nu verstoken beschikbaar aan hulporganisaties en gaan we hel snel weg met onze tanks en heli’s.

Hoeveel doden moeten er vallen voor dat wij de les van de afgelopen 2500 jaar leren dat Afganistan niet te bezetten valt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 hemaworstje

De piloot doet een blindoek om pakt een random target en gaat bombarderen.

we zijn daar als allies in the war on terror a
against the brutal attacks from Taliban terrorists.
Of het nut heeft? tuurlijk niet, we hebben er al 10 x zoveel gebombardeerd als in heel Vietnam

maar afijn dat wisten we al voordat we eraan begonnen.

Pracht idee om al het geld aan hulporganisaties te geven,pak jij de cello , grijp ik de strijkstok.
Denk je nou echt dat de gemiddelde burger baat heeft met hulpverlening die de grens niet eens over kan uit angst voor ontvoeringen?

Laat dat volk met rust, dáár vragen ze al tientallen jaren om.
Waarom zou nederland miljarden moeten pompen in een land waar de dope export fenomenale hoogtes heeft aangenomen?
je geeft toch ook geen ontwikkelingsgeld aan Zwitserland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Cracken

Vergeet overigens niet dat de Australische militairen niet allemaal onder nederlands commando daar vallen. De Australische commandotroepen, die de meeste acties tegen hogere echelon taliban soldaten leiden, waarbij mogelijkerwijs ook een hoger geweldsspectrum toegepast kan worden, wat wel is tot wat ruwe arrestaties kan leiden, vallen niet onder Nederlands commando, maar onder een hoger ISAF commando van RC-South.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 A Bos

Wat kun je anders verwachten van huurlingen? Wat voor iemand ben je als je voor geld en avontuur bereid bent om mensen in een ander land te gaan bestrijden en overheersen?

Een beroepsmilitair die zich daarvoor leent verdient slechts onze minachting.

 • Vorige discussie