Hamertje Tik

Mariette Hamer (Foto: Flickr/roel1943)

Een glazen bol had je er niet voor nodig: Fractievoorzitter Hamer van de PvdA ligt weer onder vuur. De timing is ook weer heerlijk – vooral als je geen lid bent van de Partij van de Arbeid: een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met dank aan Diederik Samsom, want het is vast niet dankzij zijn loodgieter dat er een mail van zijn hand lekt waarin de ‘deplorabele staat’ van de PvdA aangekaart wordt. Een peiling van veertien zetels landelijk zal ook bijgedragen hebben aan een hete herfst voor Hamer.

In Den Haag valt dit samen met onrust over de lijsttrekker voor de lokale verkiezingen. Jeltje van Nieuwenhoven, weer terug van weggeweest, komt als een zonsverduistering over kandidaat-lijsttrekkers en lokale wethouders Henk Kool en Marnix Norder. Kool pakte gelijk zijn biezen als kandidaat, maar Norder beet van zich af. En het rollebollen begon. Oude politiek of nieuwe politiek? Echt lekker komt het in elk geval niet over. Of om in PvdA-termen te spreken: de PvdA is niet bezig om de koek groter te maken, maar iedereen stort zich als Koekiemonster op de kruimels die nu nog over zijn.

Hoe loopt het spelletje Hamertje Tik af? We zullen het snel merken: Hamer, spijkertjes en vrolijk gekleurde houten figuurtjes uit de PvdA-fracties – een kleine timmerman zit meteen vol ideeën. De vraag is wie de kleine timmerman wordt. Gaan Samsom en Norder het samen doen of worden het timmervrouwen Hamer en van Nieuwenhoven? Er kan vrolijk op los getimmerd worden! Maar op vrolijke, bont gekleurde voorstellingen – naar voorbeeld of eigen fantasie – hoeven we niet lang te wachten. De Haagse stolp gaat bij de PvdA met grote regelmaat aan diggelen…

Een sullige oproep van PvdA-leider Bos en PvdA-voorzitter Ploumen gaat daar niets aan veranderen. Sterker nog: Feyenoordfan Wouter Bos weet toch hoe het gaat: zodra de voorzitter van een voetbalclub gaat roepen “We staan achter onze trainer”, is dat een vooraankondiging voor vertrek.

 1. 1

  Bos en Ploumen hebben geen keus. Doen ze dit niet dan worden ze weggezet als achterbakse figuren. Wat het exacte probleem van de PvdA ook moge zijn, er is weinig vertrouwen dat Hamer dit op kan lossen. Ze zal dan ook wel gaan verdwijnen, maar het moet natuurlijk wel ‘netjes’ gebeuren.

 2. 2

  @1: Netjes, zoals toen bij Vogelaar? Ik denk dat er geen “netjes” meer bestaat en vraag me af of zoiets überhaupt netjes kan gebeuren, tenzij Hamer zelf zou hebben gezinspeeld op vertrek en dat ook vanavond doet. Zoals het nu overkomt, wordt ze gewoon gewipt.

 3. 3

  @2 Ik denk dat dit soort dingen noot helemaal netjes gedaan kunnen worden, ondanks eventuele goede bedoelingen. Daarom zette ik het ook tussen aanhalingstekens.

 4. 4

  @3: Begreep ik wel. De parallel met Vogelaar was dat Bos en Hamer toen, als ik het me goed herinner, tot het laatste moment achter Vogelaar zeiden te staan.

  Ik ben trouwens vooral benieuwd wie dat mailtje gelekt heeft en wie de volgende fractievoorzitter gaat worden.

 5. 5

  @4 O gelukkig maar.

  Ik heb een beetje medelijden met ze. Wat ze ook proberen, elke week zijn de peilingen onverbiddelijk. Het gaat slecht met de PvdA en dan is afwachten geen optie. Hamer gaat eraan, dat kan bijna niet anders. Is het niet nu, dan over een maand. Regelmatig zie je toch weer tekenen dat er in de partij diverse stromingen zijn welke de eenheid van de partij ondermijnen. Het lekken van het mailtje is daar weer een duidelijk voorbeeld van.

  Het moet dan ook vermoeiend zijn om die partij de leiden. Je kan het soms gewoon aan het gezicht van Wouter Bos aflezen.

 6. 6

  Het ontslag van Hamer zou heel (oud en nieuw) politiek correct zijn.

  Oud politiek correct, omdat het wegkijken van de problemen is, oftewel het electorale probleem van de PvdA wordt niet opgelost door Hamer te ontslaan.

  Nieuw politiek correct, omdat het heel mooie symboolpolitiek is, als reactie op een geconstateerd probleem zonder goed te onderzoeken, wat het probleem eigenlijk is en of het probleem door de maatregel op wordt gelost, oftewel er moeten direct harde maatregelen genomen worden na gemor uit de onderbuik.

 7. 7

  Die actie van Van den Nieuwenhoven is wel heel typisch voor zo een ervaren politica. Er is blijkbaar totaal geen coördinatie binnen de partij.

  Het voordeel dat de PvdA heeft als ze enorm op hun bek gaan, is dat zo een kleine partij veel beter te sturen is.