Haagse doofpot geeft te denken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Toch vreemd dat de hele Tweede Kamer, het schildersbedrijf, de weduwe van de dode schilder en ons complete opsporingsapparaat misleid zijn door Balkenende c.s. RTL Nieuws onthult dat de landsadvocaat samen met wat topambtenaren belastende informatie achterhield. Terwijl Balkenende aan de voordeur getuigen opriep om met informatie te komen, verdonkermaanden zijn ondergeschikten via de achterdeur de al aanwezige informatie.

Dat geeft je te denken, hoeveel wordt er verzwegen? Zijn er wekelijks dit soort cover-ups? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat dit alleen voorkomt bij brand in een ambtswoning waarbij – met alle respect – maar één persoon omkomt. Het is verschrikkelijk dat het gebeurt, maar niet zo baanbrekend dat Balkenende zelf daardoor ernstig in diskrediet kan komen.

Is het te ver gezocht als ik stel dat de cover-ups een veelvoorkomende praktijk zijn en dat er hier helaas voor Balkenende eentje bloot wordt gelegd? Is dit maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg? Je gebruikt immers niet een nieuwe tactiek, alleen om in deze futiele zaak goed voor de dag te komen. De brand en de nasleep hiervan speelden zich tot nu toe af in de periferie van verschillende maatschappelijke debatten.

We kunnen in ieder geval de conclusie trekken dat Fred ‘Eén man tegen de staat’ Spijkers niet het enige slachtoffer is van verduistering door de rijksoverheid. Daar komen nu de weduwe en de werkgever van schilder Aart de Lijster bij.

Bovendien geeft de Catshuis-doofpot een extra dimensie aan het onderzoek van de commissie Davids naar de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak. Het is niet meer ondenkbaar dat topambtenaren ook in dat geval informatie verduisterden.

In ieder geval geeft dit duidelijk weer dat korte termijnbelangen een overwicht hebben op sommige ministeries. Over hoeveel ministeries we het dan hebben, dat weten maar enkelen. Dat is jammer, want daarmee gaat de overheid eraan voorbij dat zij er voor ons – het volk – is en niet anders om.

Reacties (1)

#1 Ernest

Het probleem is natuurlijk dat de lschtoffers vaak gewone, niet-coole, onintellectuele mensen zijn. Onthullingen zitten vaak bij de Tros of RTL – niet “serieus te nemen” volgens de kwaliteitspers – en dan nog niet vaak. Onthullingen van de kwaliteitspers zijn vaak gewoon een lek met een politiek doel: NRC over “inrommelen” in Irak, Volkskrant over “martelen” in Irak. Ze weten dan waarschijnlijk al zeker dat ze scoren, bang anders voor complotdenkers te worden aangezien. Ze maken zich liever druk om Yomanda.
Hier nog een rapport van de KLPD of hier maar dat is Engeland, maar in nl vaak om gelachen – het zou bij die soldaten “tussen de oren zitten”.
En dan natuurlijk nog de Bijlmerramp, waar uiteindelijk ook de weldenkende gemeente heeft geconcludeerd hoe het zat, terwijl er vraagtekens overbleven.
Waar vrolijk om gelachen is.