MINIMAX - Mijn moeder heeft dit jaar de Mexicaanse griep gehad. Volgens haar dokter. Diezelfde Mexicaanse griep waar pak ‘m beet drie jaar geleden zoveel om te doen was. Met dank aan Ab Oosterhuis die meende dat zijn moment of fame nu toch echt wel eens moest aanbreken. Tenminste, dat vermoeden rees nadat ik wat later een documentaire over hem zag en met stijgende verbazing moest constateren wat voor onwaarschijnlijk ijdele man Ab Osterhuis was. Dat hij aandelen bleek te hebben in de fabrikant die de vaccins leverde, hielp ook niet echt mee, kan ik me herinneren.
Maar het is ook geen eenvoudige taak, grieppandemieën voorspellen. Het is koorddansen op een dun touwtje. Als je het verkeerd inschat, kan het heel veel mensenlevens opeisen. En dan klaagt iedereen dat je het verkeerd hebt ingeschat. Als je het goed inschat en ervoor zorgt dat het op tijd wordt ingedamd en dat het niet onnodig veel doden oplevert, lijkt alles mee te vallen en klaagt iedereen dat je teveel paniek hebt gezaaid. Nu zult u zeggen: zaai dan geen paniek. Maar als je geen paniek zaait, dan lukt het je niet om hele Nederland naar de Rai (of naar waar dan ook) te loodsen om dat vaccin te halen. Kortom: timing is alles. Je moet precies op het moment zitten dat de pandemie ernstige vormen begint aan te nemen, maar dat het nog wel te stoppen is. Als je te laat bent, heb je verloren, als je te vroeg bent, word je ongeloofwaardig.
Kortom: een ondankbare taak, die Ab Osterhaus, verblind door eigenliefde, niettemin graag op zich neemt. Nu weer omdat het H7N9-virus in aantocht is. Wij maken onze borst maar vast nat en gaan vast gokken op de naam. Ik ga voor de Shanghaigriep.
Reacties (5)
Ik heb Osterhaus ooit eens uitgebreid mogen interviewen. Inderdaad nogal een ijdeltuit, maar vooral een erg gedreven onderzoeker.
Wat die aandelen betreft moet ik het toch voor hem opnemen. Het is bewust overheidsbeleid om hoogleraren te pushen hun met belastinggeld verworven onderzoek zelf te vermarkten in plaats van de resultaten zomaar over te dragen aan de industrie. De belangenverstrengeling die dat oplevert is inherent aan het beleid, niet aan Osterhaus’ drijfveren.
“Nu weer omdat het H7N9-virus in aantocht is.”
Alleen jammer dat het H7N9 helemaal niet in aantocht is.
Arf. Ik had het sarcasme-teken niet gezien.
Dat betekent toch nog niet dat je zelf (als in: persoonlijk) winst daarop hoeft te maken? het kan toch ook in een fonds of stichting? Ik bedoel: wat mag, dat moet toch niet?
Zo’n gegeven kan dan best je mening over iemand ‘kleuren’.
@1: Ieder mens z’n zwaktes, zullen we maar zeggen. Het zij ‘m vergeven. Maar ik vond het echt verbijsterend, de mate van ijdelheid die Osterhaus tentoonspreidde in die documentaire. Het zat het onderzoek neem ik aan niet in de weg, maar het vertroebelde wel het beeld dat je kreeg van hem en zijn lab.
En wat de aandelen betreft: ik nam ‘m dat destijds persoonlijk niet kwalijk. Maar het maakte wel extra duidelijk dat er altijd iemand profiteert van zoiets. Er zijn destijds volgens mij veel meer vaccins ingekocht dan er uiteindelijk nodig waren. Allemaal op aanraden van Ab Osterhaus. Het moeilijke is ook dat die griepen het bestaansrecht vormen van Osterhaus’ lab. Er moet zo nu en dan een griep uitbreken. Anders kun je dat lab net zo goed opdoeken. En als er een griep uitbreekt, moet je er dus op tijd bij zijn en adequaat reageren. Anders heb je al die tijd voor niks op de uitkijk gestaan. Maar als je adequaat reageert, dan lijkt het allemaal weer niet zo erg als waarvoor je had gewaarschuwd. Enzovoorts en zo verders.
@4: Het millenniumprobleem. Nog zo’n probleem waarvan we nooit zullen weten of we het goed hebben aangepakt of dat het allemaal schromelijk was overdreven.