GroenLinks: Stel je vragen over Barroso aan Judith Sargentini

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GroenLinks: Stel je vragen over Barroso aan Judith Sargentini

GroenLinks Europa lanceert een nieuwe videorubriek op de website: Vijf vragen. Eén van de GroenLinks-Europarlementariërs beantwoordt vanuit de studio in het Europees Parlement de vijf beste vragen die via internet op het onderwerp van de week zijn binnengekomen. De pilot nemen we deze week op met vijf vragen over José Manuel Barroso.

Deze week en volgende week draait de politiek in het Europees Parlement voornamelijk om de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Krijgt Barroso genoeg steun in het Europarlement voor een nieuwe termijn van vijf jaar? Al hoewel hij op dit moment de enige kandidaat is, lijkt zijn herbenoeming allerminst zeker.

Heb je vragen over Barroso en zijn kandidatuur aan GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini? Stuur ze door!

lees verder

Reacties (7)

#1 jonas

De naam Joschka Fischer heb ik horen vallen. En zeg zelf, als minister was hij onbetamelijk voor meer. Allerlei linkse dogma’s zoals militair ingrijpen heeft hij en zijn partij over boord gezet.

Daarbij komt dat het een aansprekend persoon moet zijn dan een saaie Portugees. Alleen een Duitser zal onverteerbaar zijn voor onoverkomelijk veel Europeanen.

 • Volgende discussie
#2 Eurocraat

De kans dat Joshka Fisher voorzitter van de Commissie komt is ongeveer even groot als dat het Rita Verdonk wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jonas

Onzin. Eurocraat, jij bent een SP-er met een hekel aan GroenLinks. Alles wat daar naar neigt moet de grond ingestampt worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Eurocraat

Nou ja, dat over SP-er met een hekel aan GroenLinks is natuurlijk in grote lijnen waar…
Maar wat de kansen van Joshka Fisher betreft: hij vertegenwoordigd gewoon een vrij marginale stroming in de Europese politiek (niet zó marginaal als die van de SP overigens). In het Europees Parlement hebben ze 52 van de 736. Dat is verhoudingsgewijs ongeveer zo groot als GL nu in onze Tweede Kamer. Als morgen het kabinet valt, hoe groot acht je dan de kans dat de kamer Femke Halsema of een andere GLer als premier zal voordragen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Martijn

@4: Fischer kan natuurlijk ook voor de sociaal-democraten een acceptabele kandidaat zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jonas

Snap je nu mijn opmerking, Eurocraat? Je denkt teveel binnen bepaalde lijntjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Eurocraat

De bepaalde lijntjes van de realiteit ja.
Als de sociaal-democraten nu zouden tegenhouden dat de PPE de post van commissievoorzitter krijgt (en ik betwijfel ten zeerste of ze dat zouden kunnen) dan kunnen ze verdere posities binnen en buiten het EP vergeten.

Mensen, er is een behoorlijk forse rechtse meerderheid in het EP en in de meeste lidstaten is rechts aan de macht. De Groenen mogen dan doorgaans erg positief zijn over Europa, ze hebben er bijna niets te zeggen. Het spijt me, maar dat is de harde waarheid.

 • Vorige discussie