Groene verf bovengemiddeld giftig

It’s Not Easy Being Green…. Groene organisaties kunnen maar beter geen groengekleurd drukwerk, t-shirts en gadgets produceren. Los van het feit dat papier dode bomen kost, t-shirts waterslurpende katoen en gadgets überhaupt overbodig zijn bevat groene verf de giftigste kleurstoffen. Het probleem is al eeuwenoud: uit het groene behang van Napoleon kwam arsenicum vrij. Het giftige pigment in het ‘Parijsgroen’ maakte de schilders Cézanne, Monet, en van Gogh kapot. Maar ook nu nog bevat groene verf zeer giftige stoffen. Pigment Groen 7 bijvoorbeeld, de meest gebruikte kleurstof om plastic en papier groen te kleuren, is organisch maar bevat chloor. Een andere populaire variant, Pigment Groen 36, bevat chloor en bromide, terwijl Pigment Groen 50 een echte cocktail is van kobalt, titanium, nikkel en zinkoxide. (bron: IPS) Volgens Cradle to Cradle goeroe Michael Braungart kunnen deze gifstoffen een problem opleveren bij de recycling van materiaal waarop ze worden aangebracht. Wie écht groen wil zijn verft in html op een op kernenergie aangedreven computer vol zeldzame metalen… It’s Not Easy Being Green….

 1. 5

  Groen is wel heel nuttig gebleken in de op’s (operatiekamers). Bekend is dat op groen vele micro-organismen het niet goed doen vanwege…

  Geel ook overigens maar dat is te onrustig gebleken bij lange werkuren, vernauwd de pupillen van de medewerkers op die plek.

 2. 12

  Wow! Ontopic enigszins: kilk voor een keer eens op onze advertentie, die van tuinbouw. Schreeuwlelijke klikplaat, duur heel lang de preload – maar je hebt echt waar voor je wachten. Verbluffend!

 3. 13

  Chroomoxyde groen: kunstmatig anorganisch. Niet giftig. Chroomoxyde groen of chroomgroen is een verbinding van chromium en zuurstof. Het is micro kristallijn van structuur. Chroomgroen is volkomen lichtecht en kan met ieder pigment gemengd worden. Het is bestand tegen zuren en zwavelwaterstof, is kalkecht en kan in alle technieken gebruikt worden. Het kan grote hitte verdragen. Er zijn verschillende soorten, b.v. guignetgroen = chroomhydroxide groen, bestaande uit natriumbichromaat en boorzuur. Smaragdgroen = guignetgroen. Vert – Emaraude = guignetgroen. Permanentgroen = guignetgroen met zwaarspaat.

 4. 18

  S’z: mijn nick is spielderij. Het levert iets futiels sargassoachtigs op. Ik ga er stoemelings van uit dat men mij op Sargasso wel kent, ik ik vind m’n naam wel lekker stan, zo vet.
  Hans: geen esthetische en technische ver- en bewondering?

 5. 20

  @19
  Hans: geen esthetische en technische ver- en bewondering?

  Jazeker.
  Ik kon alleen dat schreeuwlelijke niet combineren met de plaat dus ik vroeg even.