Gisteren kopte de Telegrof: ‘Groene stroom is oplichting’. Het bewuste artikel is onsamenhangend en in feite onbegrijpelijk, maar dat doet er niet toe. Het gaat immers om de kop in chococladeletters: Groene stroom is oplichting want dat blijft hangen in de hoofden van miljoenen kiesgerechtigde consumenten.
Ondertussen is de PvdA-europarlementariër Dorette Corbey die wordt aangehaald in het artikel niet blij met de toonzetting in de Telegraaf: “Corbey vertelt Energeia aan de telefoon vanuit Brussel nooit zoiets gezegd te hebben. Inderdaad, ze heeft problemen met de manier waarop energiebedrijven nu met garanties van oorsprong groene stroom aan 2,5 mln huishoudens kunnen leveren. Maar oplichting? Nee, daarvan is geen sprake“. (DuurzaamNieuws)
Het is een oud verhaal maar komt nu in het nieuws vanwege een voorstel van het Europees Parlement voor strengere eisen aan de productie van groene stroom (Volkskrant). Het voorstel houdt in dat in de toekomst groene energie (vooral) in het land zelf geproduceerd moet worden. Tot nu toe halen met name Nederlandse energiebedrijven groene stroom uit het buitenland, o.a. uit Scandinavische waterkrachtcentrales.
Deze inkoop van groene stroom verloopt via zogenaamde (groen)certificaten dat niets anders is dan een accountingsysteem om onderscheid te maken tussen groene en grijze stroom. De Nederlandse energiebedrijven namen in 2007 rond de 20 procent van de beschikbare certificaten in Europa af (zibb.nl). Verder doet de markt zijn werk en zoeken de energiebedrijven de goedkoopste groene stroom. Omdat groene stroom nog steeds vaak iets duurder is dan grijze legt de overheid wat subsidie bij.
Die subsidies zullen ongetwijfeld ter sprake komen omdat dit ook weer het issue raakt wat hier gisteren nog werd besproken aangaande kernenergie. Een Duits energiebedrijf bouwt met Britse staatssteun in Engeland een kerncentrale die precies in 2020 klaar is, net op het moment dat in Duitsland de laatste kerncentrale sluit en gaat vervolgens nucleaire stroom importeren naar Duitsland. Zo gaat het ook met groene stroom voor de Nederlandse markt uit met lokale staatssteun aangelegde Belgische of Duitse windparken die met groencertificaten wordt aangeschaft
Omdat in Nederland nog geen minimum productiepercentage groene stroom wordt geëist is de consument momenteel de énige drijfveer voor verduurzaming van de energievoorziening. In Groot-Brittannië stelt men wel een minimumpercentage via zogenaamde Renewable Obligation Certificates (ROC’s) die vervolgens ook heel duur zijn. In Nederland is het afnemen van groene stroom onder consumenten een groot succes: 2,5 miljoen huishoudens. Het artikel in de Telegraaf zorgt ongetwijfeld voor wat opzeggingen van groene stroom abonnementen en draagt in het algemeen bij tot het Zwart maken van Groen. Sargasso Debunking Service heeft hier hopelijk iets tegen kunnen doen, maar nodigt ook u uit tot het maken van Nog Meer Nuancering in de comments.
Reacties (45)
Peer de Rijk, kom er maar in met je law suit.
Offtopic: Ziet u een witte kolom links? De browser even opnieuw starten. Vraag me niet waarom.
En vanwege een oud-verhaal in de T. staan alle kamerleden weer te trappelen bij het vragenuurtje. Een schop onder hun reet meoten ze. Ze doen hun werk niet goed.
Goed verhaal van de EU. Als ik het begrijp willen ze dus dat we niet uit de hydrocentrales in Noorwegen halen, maar dat we hier Braziliaanse koffiepulp met boten naartoe halen om in de Eemshaven te verbranden?
Rare lui die Europeanen…
@Sytz
Ik heb vanmorgen in de krant gelezen hoe het zit. Je zou je natuurlijk ook eerst kunnen informeren en dan pas hier reageren. Hoef je ook niet van die onzinnige conclusies te trekken.
Niet onaardig doen ALO… ik lees de krant en zie: “Zij zullen in de toekomst meer moeten betalen voor duurzame energie, omdat die volgens het europarlement in eigen land moet worden opgewekt.
De meeste groene stroom op de Nederlandse markt komt nu uit het buitenland. Het groene karakter daarvan is grotendeels nep”
Dus afgezien van het feit dat de Volkskrant het telegraafverhaal beaamt, lijkt mijn conclusie te kloppen, of niet soms?
Dus je conclusie dat ik de krant niet lees is hier de onzinnige.
Vanmorgen iemand op radio 1 over nieuwe voorstel EP. M.b.t. tot extra transportkosten (dubbele stroomkabels van b.v. windenergie) die (alle) nieuwe maatregelen (of terugdraaien) met zich meebrengen en pas na 20-30 jaar zijn afgeschreven. Zo lokaal als mogelijk, groen, ’twordt anders zo ondoorzichtig als de hel allemaal voor de consument (voor zover het ze interesseert)
Wat Groen is moet Groen blijven…(ik gooi d’r maar een slogan uit)….
Offtopic: Even melden als je ook problemen hebt met de voorpagina.
Sargasso gaat op wit. Weer wat anders dan zwart, dat wel.
Kijk naar de subsidie op zonnepanelen die je nu kan krijgen.
Wat een burocratisch wespennest is dat zeg.
Het is eerder ontmoedigen dan aanmoedigen.
@Sytz
Nergens in de krant staat jou conclusie. Het ligt anders en genuanceerder. Het gaat erom of we bestaande groene stroom zoals een Noorse waterkrachtcentrale wel groen mogen noemen of niet omdat die centale toch wel zou draaien zonder groen etiket. Een definitedebat dus.
@ ALO, veel groener dan Hydro is er niet volgens mij.
Als EU wil dat dit in eigen land geproduceerd moet worden zal dit hier in NL veel biomassa zijn denk ik.
Vandaar MIJN conclusie.
Als ik het VK artikel zo lees lijkt het uit de koker van windmolen producenten lobby te komen. En van windmolens ben ik niet zo een fan, ik verwacht persoonlijk meer van zonne-energie in combinatie met bv getijden centrales/valmeren waar dus ook een soort Hydro uit komt.
Nuancering krijg je niet van mij van een weblog
met een ellendig knipperende epilepsie banner van proudly hosted die niet op stand by staat om zo een hoop energie op jaar basis te besparen..
commercieël terugneukende links elitair gebral uit de marge van een blog wat zijn klanten oplicht door stiekum dingen te introduceren zonder ook maar enige vorm van inspraak noch overleg met de buren.
Uw blog , maar wij moeten er tegen aan kijken, net als een windmolen of kerncentrale.
Ga zo door, uw geloofwaardigheid en credabiliteit neemt met de week af, onafhankelijkheid is de laatste stap voordat ik een grafsteen kan bestellen voor Sargasso en we een feestje kunnen bouwen ter neergang van wederom een beauty wat veranderd is in een ugly beast ter faveure van de pecunia.
Links noemt men dat?
Hemaworstje bij mij knippert er geen banner, doe je browser temmen. Verder snap ik geen snars van je post. Zeker aan de UvA gestudeerd, dus te hoog voor mij om te (be-)grijpen?
@Sytz,
Nee, het gaan er om dat de EU vindt dat er geen sunsidie gaat naar dingen die weliswaar groen zijn, maar zonder subsidie er ook zijn geweest. De EU is niet tegen het gebruik van Noorse groene stroom.
Waarom zou groene energie gebonden moeten zijn aan een land? Groene energie is toch groene energie?
Neem even het woeste verhaal over zonnepanelen in de Sahara en een grote kabel naar Europa. Best ecologisch duurzaam, lijkt me. Maar dat is dan eigenlijk fout?
Raar.
sytz , bril nodig?
dat je er niets van snapt is een beperking van je IQ , een andere woordkeuze zal daar weinig aan veranderen.
Staat me ook iets van bij dat ik het niet specifiek op jou richtte maar jegens de poster die vraagtom inbreng.
Ergo waar bemoei je je mee , volkert gevoelens?
Een hoog IQ is trouwens ook geen enkele garantie voor een goed begrip van de werking van de wereld.
Helemaal eens met Michel, ik heb eergisteren vol ergernis Radar gezien wat hier ook over ging, en vroeg me constant hardop af wat er mis is met groene stroom uit andere landen…het is gewoon over de hele wereld gezien meer groene stroom, zo lokaal is die opwarming toch niet? Het enige wat misschien een gat in dit idee schiet zou zijn als je als land *meer* (groene) stroom opwekt dan je nodig hebt, dan zou er dus bruto in de hele wereld geen grijze stroom worden vervangen door groene, maar zou er extra groene naast de grijze komen. Nog steeds niet slecht, maar geen vervanging van de bestaande grijze, slechts voorkoming van extra grijze.
(hopelijk ben ik te volgen zo na een dag werken)
@Hemaworstje
Onafhankelijkheid in gedachtengoed en publicatie kan volgens mij prima samengaan met sponsors die niets met de inhoud van doen hebben zoals een hostingbedrijf.En een van kleur veranderende banner is wel een erg klein dingetje om over te vallen.
maar kunt u mij iets toelichten?
“…een blog wat zijn klanten oplicht door stiekum dingen te introduceren zonder ook maar enige vorm van inspraak noch overleg met de buren.”
Welke stiekume dingen heb ik gemist?
En wie zijn de Buren?
En waar zit toch die knipperende bannert waar hij het over heeft?
@BartB: Rechtsboven, onder het woord Sargasso, op de voorpagina. (Yourhosting).
@22: Goed dat je dat ff zegt, het valt pas op als je er een tijdje naar staart (iets dat ik bij de meeste banners niet doe). Ik ben toch benieuwd hoe Hemaworstje daar epilepsie van oploopt.
Is het trouwens niet te overwegen om hem een restitutie voor van zijn abonnementskosten voor Sargasso te geven? Dan kan hij ook stoppen met frases als “een blog wat zijn klanten oplicht door stiekum dingen te introduceren zonder ook maar enige vorm van inspraak”.
Zullen we Hemaworstje een ruikertje bloemen en wat knuffels sturen?
@Bismarck: Hema iets teruggeven? We zijn niet gek, we krijgen al veel te weinig.
(En kijk gerust eens naar wat hij onderaan zijn webpagina heeft staan om ervoor te zorgen dat hij niets betaald.
Nog even los van het feit dat hij de ondergang al voorziet van dit blog sinds de introductie van de eerste google ads, alweer ruim twee jaar geleden. We wachten nog steeds gespannen af)
@25: Zou je niet één keer over je hart kunnen strijken en een uitzondering op je geen-geld-terug-garantie kunnen maken? Al was het maar zodat deze abonnee niet meer kan klagen (denk eens even alle klaagpostjes van Hemaworstje over banners ed. weg, wat hou je dan over)?
@Steeph
Heb met IE7 ook een grote witte balk boven het topic.
Geen idee wat je bedoelt steeph ,voor de tigste keer ik heb geen reclame.
je wijst maar lekker met vinger naar je eigen bibs.
Bloemetjes van sargasso aan hemaworstje.
pleurt ze maar op mijn graf neer when the time comes.
U bent hier de stoepslet die haar minirokje steeds voller plakt met reclamestickers en de rode spaarlamp vervangt door een bouwlamp van 1000 Watt alleen met exact dezelfde afwerkplek om meer klandizie te krijgen.
Noem de drie verschillen in wekwijze met GS..
Noem jij dat Links progressief met principes?
Bluf.
Stap lekker in je 4 wheel drive SUV van je eigen reclame en ga lekker hypokriet op de hei zitten.
Vooropig is je nieuwe server ruk i.i.g.
@ Steeph 8
Hier is het ook huilen af-en-toe…
FF addon ShowIP laat bij bij een mooie rooie 85.158.203.214 zien. Maar vandaag ook nog iets lelijks onder nummer 214.x.x.x …
@Hemaworstje: Je hebt een site op blogspot van google. Die gebruikt jouw site ook voor haar eigen commerciele doeleinden, zie banner onderaan. Daarmee betalen zij dus jouw hosting.
Wat is het verschil met de YH banner?
En waar staat in onze statuten dat we linksprogressiefmetprincipes zijn?
Touché #31. Dat gezaag ook altijd.
Stond het er maar. Links-progressieven met principes waren zelfvoldaan genoeg geweest om die randdebiel gewoon een perma-ban te geven in plaats van continue in te gaan op dat einde- en inhoudsloze gejammer.
Rene, links-progressief met principes.
@ 16 [Michel]
Het voordeel van het minimaal het eigen verbruik van groene stroom in het land zelf produceren is:
Minder energieverlies door transport.
De huidige dieseltrein gebruikt minder dan 10% meer energie per km, dan een bovenleidingboemel en zou met een betere/modernere dieselelektrische motor wel een zuiniger kunnen zijn.
Trein is alleen bedoeld om transportverlies aan te halen.
Bekijkt men in dat licht een elektrische auto, is deze indien niet via groene stroom geladen ineens een stuk minder milieu-vriendelijk ;-)
[Groene energie om waterstof te “laden” om het dieseltje te vervangen door een waterstofmotor duurt nog even]
Groene energie zal moeten worden omgezet in stroom.
Maar hoe dichter bij huis des te rendabeler. En hoe meer fossiele energie bespaard wordt des te beter.
Carlos vindt de telegraaf tendentieus, maar ook de volkskrant vertelt het zelfde verhaal.
Dus die is ook gek zeker. Mevrouw van de PVDA heeft het groene stroom verhaal natuurlijk wel degelijk zo in de wereld geholpen, maar is op de vingers getikt en nu is het plotseling een ander verhaal.Lachehh.
kijk steeph weer foute aannames van jouw kant.
Ik heb de navbar én de blogger button tegenstrijdig met het regelement aldaar verwijderd. Standaard doe ik al jaren.
De google button staat er sinds gisteren en is een knop voor mijzelf om rechtstreeks in mijn stats etc te duiken,
de gast heeft er geen ruk aan, google verdient niets aan mij en ik niet aan hun.. zie je google adds bij mij staan wat jullie al jaren hebben? nee.
Waarom is als het toch maar een triviaal iets is omgebouwd naar een kek flashflikkerlampje?.
Kan me voorstellen dat je een hekel hebt aan mensen die je terug neuken.
Zal mij de statuten van een blog boeien als de tong met twee talen spreekt.
Je lult links, preekt links blogt links
moet ik dan mijn muil houden als je rechts vangt? onafhankelijke nieuwsgaring omdat de blogger het je zegt. tuurlijk.
Da kennen we van vroeger van rechts én van Arnold K.
je kerstboom heeft een mooie piek met gekleurde ballen, oh zielige denneboom.
http://www.vliegnafvangen.nl... o jeh, de linkse kerk keert zich niet automatisch af van de economische realiteit.
Sorry hemamans, leg de lat voor iedereen eens even even even even hoog?
De telegaaf met adblockpro is zowat een lege div…
Er is wel degenlijk iets aan de hand met groene stroom. het certificatensysteem werkt niet goed, waardoor het op dit moment niet zo heel veel zin heeft groene stroom te kopen. Dorette Corbey wil daar iets aan doen. Voor de feiten, zie Groene stroom vaak grijs .
We moeten inderdaad in Nederland zelf meer groene stroom gaan opwekken is de conclusie :-)
Uit het archief, op 24 april 2008 kwam het FD met het echte verhaal:
[edit redactie: we kunnen niet hele artikelen hier gaan copy-pasten ivm copyrights, klik nu dor op de link voor het artikel]
Ban op ‘nep-groene stroom’
24 april 2008 | Het Financieele Dagblad
@40 Ik snap er niks meer van. Het geschuif met certificaten is een pure variant van de Kyoto-handel in CO2, en dat was zo goed voor het milieu als tien ton vitamine A voor een blinde, en dit mag nu opeens NIET ??
Beste mensen allemaal,
Deze discussie is in feite triviaal, want er is sprake van een open eind regeling als het gaat om het leveren van groene energie. Als precies gekeken wordt naar het systeem van leveren van groene energie, dan is er in feite sprake van bankieren met groencertificaten. Het is regelrecht boekhouden. Daarom heeft GPX een voorstel gedaan om groene energie op een andere manier te leveren, namelijk als digitaal product. Maar dan ook precies in combinatie met de slimme meter. Alleen op die manier, dus werkend zoals met een bankrekening, maar dan met energie (kilowatturen) in plaats van met geld (hoewel de geleverde energie natuurlijk wel betaald moet worden).
Met dit concept (slimme meter vereist) zijn nieuwe concepten mogelijk, zoals levering van eigen bron (ergens anders in het net) aan eigen gebruik (kans op btw-voordeel). Wie wind-energie persé op het eigen erf wil opwekken heeft te maken met lage efficientie van de kleine windmolen. Deelnemen in een grotere windmolen kan prima met het GPX concept, zelfs met een hypotheek zodat het grote bedrag niet ineens hoeft te worden betaald en… belastingvoordeel kan worden genoten. Met GPX is de levering niet meer open eind, maar gesloten kring, van bron tot consumptie gecertificeerd, en zo gedetailleerd als gewenst door de afnemer. De bedoeling is om ook grafisch te presenteren hoe het saldo productie/consumptie er uit ziet. En op iets langere termijn wil GPX interactief met wind/zon en gebruik ondersteunen, waarbij de digitale verbinding als basis dan al aanwezig is.
GPX beoogd een energie-rekening te koppelen aan de slimme meter. Productie van groene energie wordt dan bijgeboekt op de energie-rekening en eigen gebruik wordt van die rekening afgeboekt.
Het aandeelhouderschap verhoogt de betrokkenheid met de groene energie. Ook in het buitenland. Met de hypotheek-regeling (voor een aandeel groene energieproductie) zou een grote stimulans gemaakt kunnen worden voor deelname in nieuwe groene energie. Bijvoorbeeld met zonne-energie in de Sahara. In Noord Afrika moet dan wel een goed werkend waterdicht systeem gebouwd worden voor Garanties van Oorsprong. GPX kan daar bij helpen.
Meer informatie over GPX op:
http://www.gpx.nl
Vriendelijke groet
Egbert Bouwhuis
GPX
@42 Tough cookie. Wat de slimme meter mogelijk maakt wat eerst niet kon is … ?? Toch niet het doorgeven van zelfgeproduceerde energie, want dat kan ook met een gewone extra meter… als de energiemaatschappijen dat zouden toestaan.
En indien het bankieren in groene certificaten gewoon de werkelijkheid van geimporteerde groene stroom weergeeft dan snap ik uberhaupt de ophef niet (vgl #41).
@43 Wat de slimme meter mogelijk maakt wat eerst niet kon, dat is een gesloten, gecertificeerde verbinding maken van bron tot eindpunt van een elektronische transactie. In principe van meter via systeem naar meter, waterdicht. Ook voor het doorgeven van zelfgeproduceerde energie in bijvoorbeeld een zonnebos in OostGroningen, waar je een aandeel in koopt. Overigens werk ik eraan dat de politiek dan akkoord gaat dat je zo’n aandeel kunt financieren met een hypotheek. En dat je over de levering aan jezelf geen btw hoeft te betalen. En om dat te bereiken, is inderdaad een tough cookie.
@Egbert: Alleen jammer dat er ook weer wat nadelen aan de slimme meter zitten:
https://sargasso.nl/archief/2008/07/28/kstn-te-slimme-meters/